galéria megtekintése

A Budai Nagy Antal Gimnázium is csatlakozott a hermanosokhoz

4 komment

NOL

A nyári igazgatóválasztási botránnyal kéretlen hírnevet szerzett Budai Nagy Antal Gimnázium nevelőtestületének jelentős többsége (74%-a) és szülői választmánya is csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium mozgalmához, áll az iskola Szülői Szervezetének sajtóközleményében.

A közlemény szerint a hermanosok mozgalma új reményt adhat az immáron közös célnak, hogy meginduljanak a kívánt reformok az oktatásban. A Budai Nagy Antal Gimnázium szülői szervezete tavaly októberben tartotta utolsó nyilvános megmozdulását, és szerintük a helyzet annyira elmérgesedett, hogy a tanárok és a gyerekek érdekében jobbnak látták, ha tűzszünetet kötnek. Véleményük szerint a támadott igazgató, Manolovitsné Erdőközi Orsolya azóta sem került közelebb sem a szülőkhöz, sem a tanárokhoz, sem a gyerekekhez. A közlemény szerint utoljára az őszi szünet előtt volt valódi tantestületi ülés, az utasítások röpgyűléseken vagy e-mailen érkeznek a tanárokhoz, de változatlanul két, kulcsra zárt ajtó választja el az igazgatót a tantestülettől. Nincsenek iskolai programok sem, a Diákönkormányzat idén először például úgy döntött, nem rendezi meg az iskola jótékonysági bálját, mert nincs késztetés a diákokban, hogy az apátiában szenvedő falak közé moderált jókedvet vigyenek.

A gimnáziumban a Klik tájékoztatása szerint év eleje óta egy kinevezett igazgatóhelyettes van, holott a törvény szerint két helyettesnek kellene lenni. A Klik XXII. kerületi Tankerülete csak most írta ki a pályázatot a helyettesi pozícióra. A Szülői Szervezet hangsúlyozza, hogy a kiírás szerint az új igazgatóhelyettestől már elvárt a vezetői tapasztalat, holott ezt Manolovitsné pályázatakor nem kívánták meg. Így történhetett meg, hogy olyan vezetőre bízták gimnáziumot, aki azelőtt semmilyen vezetői tapasztalattal nem bírt. A Klik belátta, hogy nagy a baj, kellene ide valaki, aki vezetői tapasztalattal rendelkezik? De akkor miért maradhat pozíciójában az alkalmatlan intézményvezető? – áll a közleményben.

A tanárok helyettesítése a tanév eleje óta szakmaiatlan, átgondolatlan. Továbbra is nagyon jelentős az elmaradó és a nem szaktanári helyettesítések száma: 2015 novemberében közel 230 órában nem tartottak érdemi órát a diákoknak, amelyből csak az egyik érettségiző osztályra 17 tanóra esett. Ez fél tanítási hétnek megfelelő óraszám.

 

A közlemény kiemeli azt is, hogy Manolovitsnénak az újonnan felvett tanárokkal sincs több szerencséje. Egy ősszel felvett óraadó kémiatanár például a téli szünet előtti napokban klórgázt fejlesztett a tanórán, csukott ablakok mellett, majd azt megszagoltatta az összes tanulóval. Bár a klórgáz szagoltatása is tilos, a tanár még a szagoltatás módját sem mondta el a gyerekeknek. Két gyermek az eset után kórházba került, egy pedig nagyon rosszul lett. A rosszul lett gyerekek közül két gyermeket még tanítási idő alatt felnőtt kíséret nélkül küldtek át az orvosi rendelőbe, ahol még Manolovitsné is találkozott velük, de nem tartotta feladatának, hogy megkérdezze tőlük, miért vannak ott.

A baleset után összehívott vizsgálóbizottság a szaktanárokkal, a munkavédelmi szakemberekkel és a szülők képviselőjével kétszer is ülésezett. Egyértelmű volt a bizottsági álláspont arról, hogy súlyos szakmai hiba történt, amely a kémiatanáron kívül mások felelősségét is érintheti. A meghallgatási jegyzőkönyveket Manolovitsné az utolsó pillanatban saját feljegyzésének minősítette, amelynek végleges tartalmát sem a vizsgálóbizottsági tagok, sem az érintett gyermekek szülei nem ismerhették meg. Ezen saját feljegyzések alapján határozta meg Manolovitsné a vizsgálóbizottság helyett is az esetről készült beszámolót.

A balesetet Manolovitsné úgy zárta le, hogy megállapította: a kémiatanár a munkavédelem és a balesetvédelem tekintetében mulasztott, de szankciót vele szemben nem állapított meg. Természetesen, saját igazgatói felelősségéről a vizsgálat során hallani sem akart, és lesöpörte azt a szülői kérést is, hogy a vizsgálat lezártáig a kémiatanár ne taníthasson az osztályban.

Az érintett szülőket és gyerekeket mélyen felháborította Manolovitsné döntése, hiszen kis híján tragédia történt az iskolában, ezért a Klikhez fordulnak jogorvoslatért.

Az október óta eltelt három hónapban Manolovitsnénak lett volna módja, hogy munkája által kiváltsa kollégái, a szülők és a diákok tiszteletét. A három hónap – egy átlagos próbaidő – lejárt. Manolovitsné helyzete változatlan: ma ő a szimbóluma annak az iskolavezetésnek, akit az Emmi ráerőszakolt a gimnáziumra, és akinek vezetési és emberi hiányosságai félő, hogy végleg lezüllesztik a diákok által oly kedvelt iskolát. A szülők véleménye az eredménytelen próbaidő után továbbra is változatlan: Manolovitsnénak mennie kell!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.