galéria megtekintése

A bíróságnak írt levelet, de a tescós rabló válaszolt neki

14 komment


Fekete Gy. Attila

Balogh Vince egyik lába két centivel rövidebb, amióta 11 éve meglőtték egy Kalasnyikovval a budaörsi Tescónál, ahol a vád szerint Süveges Péter és társai megtámadták a pénzszállítókat, köztük Baloghot. A férfi nemrég levélben érdeklődött a bíróságnál az ügy állásáról, majd február 9-én levelet kapott. Süvegestől. Ami már csak azért is nyugtalanító, mert az eljárásban adatai zárt kezelését kérte.

A nem jogerős ítélettel életfogytig tartó fegyházra ítélt Süveges Péter, aki – ha ez marad a verdikt – legkorábban harminc év múlva szabadulhat, információink szerint a levelében igyekezett megnyugtatni Balogh Vincét, hogy nem nyomozott a címe, sem más elérhetősége után. Nem sikerült. Balogh nem mer hazamenni, attól fél, Süveges valamelyik szabadlábon lévő cimborája ellátja a baját. És ha valakinek, neki van oka félni. 2005. május 14-én a Group 4 egyik alvállalkozójának munkatársaként ő volt az, akinek szembe kellett néznie a csuklyás rabló gépfegyverével.

Budaörs, 2005. május 14. A bevásárlóközpont mellett lőtték lábon Balogh Vincét
Mihádák Zoltán / MTI

– Földre hasaltattak, majd szóltak a sofőrnek, hogy nyissa ki a pénzszállító autó rakterét. Ő ellenállt, erre a mellettem álló csuklyás keresztüllőtte a lábamat. Ez most a lába volt, a következő a feje lesz, mondta a sofőrnek – idézte fel a borzalom perceit Balogh.

 

Másodpercekkel később a támadók golyózáport zúdítottak a pénzszállító autóra. Aztán jöttek a rendőrök, akiket a Tescóból riasztottak, és az egyik rabló kézigránátot dobott eléjük.

– Pont rosszkor emeltem fel a fejem – magyarázta Balogh. – Egy repeszdarab végigszántotta a fejbőrömet. Ömlött belőle a vér. Közben a rablók egy X5-ös BMW-vel elmenekültek.

Munkáltatója a lehető legkisebb összegre biztosította az alkalmazottait, így a biztosító mindössze 320 ezer forintot fizetett Ba­loghnak. Mástól egy fillért sem kapott. Az államtól sem.

– Kerestem én többször is az áldozatsegítőket, de mindig elküldtek azzal, hogy sajnos már kicsúsztam az időből – mondta. – Ezért írtam egy levelet a bíróságnak, hogy tájékoztassanak, hol tart a per, mert azt is tanácsolják, hogy pereljem kártérítésért azokat, akik tönkretették az életemet.

Bár Balogh Vince a rendőrségi kihallgatásai során és a bíróságon is mindig kérte adatai zártan kezelését – ami elvileg garanciát jelentene arra, hogy a vádlottak, de mások sem ismerhetik meg a lakcímét és a születési adatait –, Süveges mégis megtudta a címét.

„A címét gyakorlatilag ön adta meg, több más mellett például a Fővárosi Ítélőtáblának küldött beadványában (lásd: 107-sz. bírósági iratok)" – magyarázta el neki levelében Süveges. De Balogh Vince ettől csak idegesebb lett.

– A bíróság kiadta a címemet egy rablógyilkosnak, miközben nekem a rendőrség azt ígérte, az eljárás során semmilyen körülmények között nem férhetnek majd hozzá a személyes adataimhoz a tettesek – jegyezte meg.

Pénteken megpróbálta tisztázni a dolgot a Fővárosi Ítélőtáblán, de csak a portáig jutott. Már nem voltak benn az illetékesek. Arra biztatták: telefonáljon! – Nem tudok, nincs annyi pénzem, hogy feltöltsem a mobilomat – magyarázta kissé szégyenkezve.

– Majd visszamegyek, előbb-utóbb csak bejutok.

Balogh Vince lábát három hónap híján 11 éve lőtték szét. Süveges Péternek azóta nyolcezer eurót ítélt meg Strasbourg az ügyének elhúzódása, fogva tartásának rossz körülményei és az előzetesben töltött évek miatt. Balogh Vince, akit Süveges csapatából lőtt meg valaki – maga Süveges tagadja, hogy ő tette volna – a mindennapi betevőjéért küzd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.