A bíróság belekötött két bangladesi migráns kiutasításába

Új eljárásra utasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt két bangladesi migráns ügyében a szegedi bíróság.
A bevándorlók arra panaszkodtak, hogy Bangladesben rossz az élet és árvíz van. A bíróság szerint egyedileg kell vizsgálni, hogy Szerbiában is rossz volt-e nekik az élet. Ha ez precedenst teremt, akkor elönthetik a migránsok a tranzitzónát.

2015. szeptember 21. napján két bangladesi állampolgár kérelmezett ügyében hozott határozatot a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelyek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi hatósági jogkörében eljárva, menekültkénti elismerés ügyében hozott határozatát vizsgálta felül.

A bírósági sajtóiroda közleménye szerint mindkét ügyben személyes meghallgatást tartottak, amelyen a kérelmező és a kérelmezett képviselői a tranzitzónában kialakított meghallgató ponton, míg a bíróság és a kérelmező jogi képviselője a bíróság épületében volt jelen, közöttük a kapcsolatot zárt láncú kép és hang egyidejű továbbítására alkalmas eszközzel biztosították. Mindkét helyszínen tolmács is jelen volt.

A bíróság mind a két ügyben hatályon kívül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal határozatát, és a hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az elismerés iránti kérelmeket elfogadhatatlanság miatt elutasította és megállapította, hogy a visszaküldés tilalma nem áll fenn, ezért a Szerb Köztársaság területére kiutasította őket.

A kérelmezők közül az egyik arra hivatkozott, hogy Bangladesből az ottani árvíz miatt kényszerült menekülni, míg a másik kérelmező a bangladesi rossz életkörülményekre hivatkozott.

A bíróság a végzés indokolásában kifejtette, hogy a hivatal eljárása során érdemben nem vizsgálta egyedileg, hogy a kérelmezett vonatkozásában a Szerb Köztársaság biztonságos harmadik országnak minősül-e, erre vonatkozó adat az eljárásban teljes körűen nem állt a rendelkezésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bíróság állást foglalt volna Szerbia biztonságos harmadik országkénti minősítése kérdésében.

A bíróság döntése nem eredményezi a kérelmezettek  elismerését menekültként. A bíróság döntésére figyelemmel a kérelmezett kiutasításának a hivatal megismételt eljárásban hozott határozatával szemben előterjeszthető felülvizsgálati határidő lejártáig nincs helye, a kérelmezők a tranzitzónában várják a határozat megszületését. A megismételt eljárásban a hivatalnak a kérelmezett vonatkozásában egyedileg kell vizsgálnia, hogy Szerbia biztonságos harmadik országnak tekinthető-e.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.