A Simicska-birodalom jobban teljesít

Több mint 22 milliárd forintot fizettek ki a tavalyi év után Simicska Lajos cégei.
A Közgép soroksári telephelyén nincsenek luxuskörülmények
A Közgép soroksári telephelyén nincsenek luxuskörülmények
Kurucz Árpád

Jelentősen sikerült növelni a hatékonyságot a Simicska Lajoshoz köthető cégekben az elmúlt évben – derül ki a május 31-i határidőre elektronikusan közzétett mérlegek alapján készített összeállításunkból. Az Opten céginformációs rendszerének adatbázisában fellelhető információk, illetőleg a cégek közlése szerint Simicska Lajos közvetlen tulajdonában (vagy résztulajdonában) lévő cégek összesen 0,4 százalékkal növelték árbevételüket, miközben nyereségük 29,4 százalékkal emelkedett.

Ez lehetőséget biztosított arra, hogy a társaságok a tulajdonosoknak az előző évit 50 százalékkal meghaladó mértékű osztalékot fizessenek ki: összesen 10 milliárd forintot meghaladó összeget. A birodalom zászlóshajója, a Közgép Zrt. mindebből 4,1 milliárdot vállalt magára (a cégről egy 2012-es közbeszerzési pályázat kapcsán a vezérigazgató ismerte el, hogy az Simicska Lajos tulajdonában áll).

A társaság tavaly ennél harmadával kisebb összeget osztott szét a tulajdonosok között a 2012-es eredmények alapján, ám 2013-ban a mérlegadatok szerint sikerült a nyereséget is több mint 33 százalékkal növelni.

Az elmúlt évben már 4,5 milliárd forint profit jött össze, ami a menedzsment számára óriási bravúrt jelenthet, hiszen mindezt az értékesítési árbevétel visszaesése kísérte. A céghálózatban kevés társaság köthető közvetlenül Simicska Lajoshoz, aki általában egyébként több tulajdonostárssal osztozik ezeken a cégeken is. Az egyetlen kivétel az EuroPublicity Kft., amelynek jelenleg az adóhivatal egykori elnöke az egyetlen tulajdonosa. A saját reklámfelületek értékesítéséből és reklámügynöki tevékenységből működő társaság a többiekéhez képest szerény, 547 millió forintos árbevétellel büszkélkedhetett tavaly.

A vállalkozás 11 százalékkal bővülő nyeresége ellenére most valamivel kevesebb, 110 millió forintos osztalékot fizetett ki Simicska Lajosnak. A legnagyobb osztalékkifizető a több más cégben tulajdonosként megjelenő Neo-Met Kft., amelyből összesen ötmilliárd forintot vehettek ki a tulajdonosok. A cég a hirdetésipari fővállalkozás, a Publimont, valamint a több médiacégben közvetett tulajdonosként megjelenő Pro A és Pro B Kft.-k birtokosa. Ez a társaság, amelyen keresztül Simicska Lajos érdekelt a jobboldali médiavállalkozásokban – ám magának a cégnek értelemszerűen nincs értékesítési árbevétele.

Mindehhez képest a többi, Simicska Lajoshoz közvetlenül köthető cég elhanyagolható mértékű eredményt produkált. A Class FM tulajdonosaként működő Advenio Zrt. azért említésre méltó, mert a tavalyi eredmény – a 30 százalékot megközelítő árbevétel-növekedés után – már stabilan meghaladta az egymilliárd forintot, így a tulajdonosok végre kivehették a nyereség egy részét. A cég 1,3 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Ehhez képest a portfólió egyik legrégebbi tagja, a Mahir rosszabbul teljesített.

Az árbevétel ugyan 42 százalékkal nőtt egy év alatt, ám a profit így is csökkent (most már a 250 milliót sem érte el), a tulajdonosoknak a társaság alig 224 millió forintot fizetett ki ebből. Simicska agrárérdekeltsége, a Hárskúti Mezőgazdaság Zrt. továbbra is csak viszi a pénzt (veszteséges volt tavaly), míg a Mezort Zrt. frissebb, tavalyi mérlege egyelőre nem látszik a rendszerben. Természetesen a cégbirodalom ennél sokkal nagyobb, a közvetett érdekeltségek szinte kibogozhatatlan hálózatot alkotnak.

Azt emiatt elég nehéz megítélni, hogy az egyes vállalkozások mennyiben járultak hozzá a végső tulajdonosok vagyongyarapodásához, ahogyan azt is nehéz meghatározni: a szükséges konszolidáció után mekkora lehetne az összesített nyereség. Az első körös feltárás és az egyszerű összeadások eredményeként mindenesetre egy 85 milliárd forintos árbevételű cégbirodalom látszik (ennek a jó részét a Közgép adja), amely összesen 22 milliárdnyi osztalékfizetésről adott számot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.