galéria megtekintése

Gyurcsány dühös délutánt ígér – percről percre március 15-ről

21 komment

NOL

A Kossuth téri zászlófelvonással reggel kilenckor elkezdődött a március 15-i ünnepségsorozat. Orbán Viktor szerint a magyarok csak mosolyognak, ha demokráciából akarják oktatni őket. Délután a civilek és a demokratikus ellenzék hatalmas tüntetésre készülnek.

A civilek és a demokratikus ellenzék tüntetéséről készülő percről percre tudósításunkat itt követhetik nyomon.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

14:20 Mintha tényleg készülne valami. A civilek és a demokratikus ellenzék tüntetésére már fél órával a kezdés előtt több száz ember gyűlt össze a Keleti pályaudvarnál.

 

13:24 Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Nagyváradon Szacsvay Imre egykori országgyűlési jegyző szobra előtt szólalt fel. Úgy vélte, nem szabad szembeállítani egymással a jelképes politikát és a reálpolitikát, hiszen mindkettőre szükség van. Szerinte azért szükséges a jelképes politizálás, mert a jelképeknek tartalma van, a székely zászló az autonómiát, a március 15-én magasba emelt magyar zászló a szabadságot jelenti. „Ne hagyjuk magunkat kiszoríttatni az életterünkből, a városainkból. Mi nem vagyunk jövevények, mi idevalók vagyunk, a mi királyunk alapította ezt a várost. Ha valakinek, akkor nekünk van itt keresnivalónk. (…) Folytassuk a reálpolitikát, de folytassuk a jelképes politikát is. Ne hagyjuk, hogy a propaganda, a manipuláció a forgatókönyvek világában átejtsenek, szembehazudjanak bennünket. (…) Ne hagyjuk, hogy megfosszanak bennünket a jelképeink által megjelenített önazonosságunktól” – idézte az MTI a több száz fős hallgatóság előtt felszólaló politikust.

13:12 Garázdaság gyanúja miatt egy embert előállítottak a rendőrök a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére. A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, aki a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba.

12:54 Aki illiberális demokráciáról beszél, az a lényegétől, a szabadságtól akarja megfosztani a demokráciát – ezt Botka László, Szeged polgármestere mondta az ünnepi felszólalásában. Az MSZP-s politikus Orbán hírhedt tavalyi tusnádfürdői beszédére utalt.

12:37 A Demokratikus Koalíció politikusai és körülbelül 50 szimpatizáns a Pilvaxnál koszorúzott. Gyurcsány Ferenc pártelnök azt mondta, ez a csendes megemlékezés, ami után dühös délután következik. Március 15. most nem a sajtószabadság, hanem a sajtórabság napja volt – fogalmazott az új M1 indulására utalva.

12:29 A múzeumkerti beszéd alatt Orbán mögött Lomnici Zoltán állt, akit három éve egyszer frappánsan kiretusáltak a a köztelevízió híradójából. Nem, ez nem tipp akart lenni az új M1 szerkesztőinek.

12:14 A Kossuth Lajos utca tele van lószarral. Most takarítják.

12:01 Az M1 bakiparádéval indító hírtelevíziójában Lánczi Tamás lecsapta a magas labdát, és arra a kérdésre, hogy „Ugye nagyon sok üzenet volt a beszédben?", azt mondta, „tipikus orbáni játékossággal" tűzdelt, „nagyon erős" beszédet hallottunk.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:47 A 4K! tüntetőit az Astoria mellett lévő Magyar utcába terelték be, kettős rendőrsorfal zárja el őket a Kossuth Lajos utcán vonuló ünneplőktől, igazoltatják őket. Az utcán haladók soraiból árad a szidalom. „Szar alak! Hogy néztek ki, ti majmok!" Volt, aki kiköpött. „Viktor, Viktor!" – skandálták utána.

11:38 Az ünneplők és a tüntetők közötti feszült hangulatot mutatja, hogy az Astorián lévő tüntetőket hazaárulónak, szar huligánnak nevezik. Árulkodó az is, hogy miközben az incidens nyomán Kökényessyt és a támadóját rendőrök igazoltatták, tőlük öt méterre többen is letépték a tüntetők transzparenseit.

11:33 Az egyik ünneplő, egy idősebb férfi rátámadt egy újságíróra. A szabadúszó videoriporter, Kökényessy Gábor éppen az ellentüntetőkről forgatott, amikor a férfi odalépett hozzá, nehezményezve, hogy őt is felveszi. Először csak vitáztak, aztán a férfi a szóváltás után ököllel megütötte Kökényessyt. A férfi mellett egy asszony úgy látta, hogy a támadó csak Kökényessy kameráját akarata félrelökni, és a kamera találta el a videóriporter fejét.

11:27 Az Orbán-beszéd után az ellenzéki tüntetők elindultak az Astoria felé, a rendőrök sorfalba rendeződve kísérik őket.

11:24 A magyar név megint szép lesz. Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar haza! – fejezi be a miniszterelnök.

11:20 A magyar nép csak mosolyog, ha oktatni akarják szabadságból és demokráciából – mondja közben Orbán arra az amerikai Kossuth-beszédre utalva, amelyet a kormányzó elnök Abraham Lincoln előtt tartott. Nagy ováció fogadja a megjegyzést. Az egész beszédben ez a legkonkrétabb politikai üzenet.

11:19 1848. március 15-én a magyarok Facebook nélkül is több ezren voltak – fogalmaz Orbán. A poén ül, tényleg mindenki nevet.

11:17 A transzparenseken teljes körű pályaválasztási útmutató vívódó kormánypárti kamaszoknak: Selmeczi Gabriella - Kommunikációs Főiskola, Vlagyimir Putyin - Honvédelmi Szakközépiskola, Orbán Ráhel - Vendéglátóipari Szakközépiskola, Schmitt Pál - Nyomdaipari Szakközépiskola, Vida Ildikó - Kéttannyelvű Gimnázium, Lázár János - Gyermekotthon.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:15 A Bródy Sándor utcánál aztán megjelent egy másik ellentüntető csoport: az Ország Gyűlése Mozgalom aktivistái dobokkal-dudákkal. Őket a rendőrök körbezárták. Öt méterre vannak biztonsági őrök gyűrűjében. A 4K!-t képviselik.

11:12 Alighanem a vártnál kevesebben vesznek részt a múzeumkerti díszünnepségen. Ezt jelzi, hogy bár az Astoriánál is több hangszóró van, a tömeg nem ér el addig. Az emberek így is talán több ezren, a Bródy Sándor utca és a Kálvin tér közötti szakaszt töltik meg. Sokan vannak a a Múzeumkertben is, oda azonban csak a meghívottakat engedik be.

11:09 „Fidesz-maffia!” – kiabálja Orbán beszéde alatt harminc-negyven ellenzéki tüntető.

11:05 Egy nép, amely soha nem akart mást, csak hogy megtarthassa, ami az övé. Még a hatalmas birodalmak szorításában is meg kell tartania. Ha ez elvész, szolga lesz saját hazájában. A cél függetlennek lenni a nagyobbak között. Ha kisebb vagy méretben, legyél egyenrangú szellemben. Lehetünk-e egyenrangúak? 1848. március 15. arra tanít, hogy ez sikerülhet.

11:08 A cél függetlennek lenni a nagyobbak között. Ha kisebb vagy méretben, legyél egyenrangú szellemben. Lehetünk-e egyenrangúak? 1848. március 15. arra tanít, hogy ez sikerülhet.

11:06 A magyar egy olyan nép, amely soha nem akart mást, csak hogy megtarthassa, ami az övé. Még a hatalmas birodalmak szorításában is meg kell tartania. Ha ez elvész, szolga lesz saját hazájában.

11:03  1848-ban mágikus energia villanyozta fel a magyarokat. Ha van szakrális pillanata a magyar lélek újjászületésének, ez az. Az örök zsinórmérték, amellyel minden generáció megméretik.

11:01 Legyen béke, szabadság és egyetértés – kezd bele a beszédébe Orbán. Ünneplés, de dobolás, fütyülés, kereplés is hallatszik.

10:50 „Döbbenet!!! Pillanatnyilag csak az ECHO TV közvetít a Nemzeti Múzeum előtti megemlékezésről!” – posztolta a Facebookon Széles Gábor tulajdonos.

10:45 Tarlós István budapesti főpolgármester beszéde következik. Dögunalmas.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

10:37 A Nemzeti Múzeumnál 10-15 ellenzéki tüntető is megjelent. „Orbán, takarodj!” – skandálják. Kitört egy kisebb verekedés is. A rendőrök nem avatkoztak közbe, az ellenzéki tüntetőket biztonságiak próbálják meg kiszorítani a Nemzeti dal alatt.

10:25 Orbán a Nemzeti Múzeumnál mond beszédet fél tizenegykor. A Múzeumkert körül nagy a rendőri készültség, és bár a miniszterelnök botrányízű varsói látogatása nyomán lengyelek szervezetten nem jöttek, egy-két piros-fehér lobogó feltűnik a tömegben. Több székely zászló is van.

09:35 Ami az előbbi bejegyzést illeti, a Kossuth téri zászlófelvonásról szóló hírében az MTI azt írja: „A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, részt vettek állami szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz diák és kísérőik is.”

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

09:27 Az ünnep eddigi nagy botránya a Klik-levélből lett, amelyben országszerte több száz iskolát kértek fel, hogy a diákjai és a tanárai vegyenek részt biodíszletként az állami ünnepségeken. A gyerekeket a HM buszoztatta volna Budapestig és vissza, de a kérésre az oktatási intézmények többsége nemet mondott. Így Vácon az a Madách Imre Gimnázium is, amelynek a vezetőségét Fördős Attila fideszes városi polgármester behívatta és kérdőre vonta a nemleges válasz miatt. Elutasító levelében a gimnázium jelezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy a diákok számára bárki kötelezővé tegyen részvételt politikai színezetű rendezvényeken, és az adatvédelmi törvénnyel ellentétesnek véli, hogy az esetleges résztvevők, vagyis a diákok adatait továbbküldjék a szervezőknek. (Fördős egyébként nagy karmester, de legalábbis szeretne az lenni. Vácon a szimfonikusoknak is vezényelne.) A diáktoborzásból hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentés és rendőrségi ügy lett.

09:14 A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szervezte programsorozat keretében vasárnap a Várkert Bazár és a Táncsics-börtön is ingyenesen látogatható. Emellett a budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel – köztük a Ghymes együttes fellépésével – és gasztrokulturális sétánnyal várják az ünneplőket.

09:00 A Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták a magyar nemzeti lobogót, amivel hivatalosan is elkezdődött a hivatalos ünnepségsorozat. A zászlófelvonást sok százan kísérték figyelemmel a teret övező járdákról – írja az MTI.

08:50 Az ünnep miatti forgalomkorlátozásokról itt olvashat bővebben.

08:42 A magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki – üzente Orbán Viktor miniszterelnök a határon túliaknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.