galéria megtekintése

Utcai tisztogatásba kezd a szélsőjobb

15 komment


Czene Gábor

Valahol ötszáz és ezer között mozgott a létszám: nagyjából ennyien jöttek össze a Keleti pályaudvarnál. A kormány és a Fidesz idegenellenes kampányán nehéz túltenni, de a nácikkal vegyített szélsőjobb azért megpróbálta.

„Itt az idő! Védjük meg magunkat! Magyarország nem menekülttábor!” – ezzel a hármas jelszóval hirdetett demonstrációt a Jobbik szövetségese, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A rasszista hergelésben verhetetlen Kurucinfó és más hasonszőrű portálok mellett a kifejezetten jobbikos kötődésű Alfahír is felbukkant a csatlakozók között. Továbbá a szurkolói csoportokat összefogó Ultras Liberi, amelynek honlapja arra panaszkodott, hogy szervezetük oldalát (az elburjánzott alpári hozzászólások miatt – a szerk.) rövid időn belül harmadszor is törölte a Facebook.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A poént előre lelőtte az a Betyársereggel szimbiózisban működő portál, amely a tüntetés felvezetéseként körkérdést intézett a szélsőjobboldal néhány prominenséhez. A jobbikos színekben politizáló Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere eldicsekedett például, hogy elsőként ő állt elő a magyar–szerb határra szánt kerítés ötletével: örül, hogy sikerült elérnie célját.

A „vármegyések” úgynevezett társvezetője, Zagyva György Gyula, volt jobbikos parlamenti képviselő arról értekezett, hogy a

„nemzeti radikális oldal nagyon komoly utcai jelenléttel és akciókkal meg tudja állítani Magyarország afrikai bevándorlók által történő megszállását”.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője – aki mostanában mintha kicsit szemérmesebb lenne, régebben viszont többször is nemzetiszocialistaként (náciként) határozta meg önmagát – ráerősített Zagyva szövegére. Szerinte a civilizációk összecsapása zajlik, a kezelhetetlen bevándorlás faji alapú konfliktusokat és a társadalmi békét szétrobbantó gyűlöletet szül, „ezek ellen minden eszközzel fel kell lépnünk”. László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom elnöke is megmondta a frankót:

„Mindenképpen egy szervezett jelenséggel állunk szemben, aminek cionista, globalista körök állhatnak a hátterében, akik egy újabb csapást akarnak mérni a keresztény Európára.”

A demonstráció szónokai ehhez képest már nem sok újdonsággal szolgáltak. Zagyva György Gyula bejelentette, hogy a „vármegyések” és társaik a jövő héttől kezdve tömeges tüntetéseket fognak tartani a táboroknál, megtisztítják Budapest utcáit az „afrikai csürhétől”, és a határhoz is ellátogatnak rendet tenni, ha kell. „Ide ne jöjjetek!” – üzente a menekülteknek.

A tömeg csak elvétve lelkesedett fel, ilyenkor a „Ria, Ria, Hungária” kórus szólt. A tüntetők öltözéke változatos képet mutatott: háromágúvá stilizált horogkereszt, csodaszarvas, hungarista jelképek mellett jelentős mennyiségű Nagy-Magyarországot és árpádsávos emblémavariációt láttunk, valamint egy szemétbe dobandó Dávid-csillagot ábrázoló grafikát. Egy öblös hangú férfi a maga szintjén szórakoztatta a körülötte lévőket:

„Reszkess, zsidó, Hitler anyja újra terhes!”.

A teljesség kedvéért: a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-közösség szervezésében a menekültekkel szolidaritást vállaló ellentüntetést is tartottak a Keletinél. „Az államilag szított idegengyűlölet szükségszerűen találkozik a neonáci nézetekkel” – írták felhívásukban a szervezők.

Ezen a demonstráción csak pár tucatnyian vettek részt. A rendőrség gondoskodott arról, hogy a két tábort tisztes távolság válassza el egymástól.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.