A betegek osztoznának a magánorvosi költségeken az állammal

Akinek van pénze magánorvosra, az ezt a költését rögtön ki is vonná a társadalmi szolidaritásra szánt kasszából – derül ki a Szinapszis Kft. reprezentatív kutatásából, amely a Róbert Magánkórház megbízásából készült.

A válaszadók többsége (58 százalék) a magánorvoslás költéseit adójóváírásként vagy járulékkedvezményként kérné vissza. További 42 százalékuk azt szeretné, ha az ilyen költségeken osztozhatna az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), amely közvetlenül a magánszolgáltatóknak juttathatná el azt az összeget, amelyet egyébként ugyanazért a kezelésért az állami szolgáltatónál is kifizetne, ha ott venné igénybe az adott szolgáltatást. A két összeg közti különbséget pedig a beteg maga fizetné meg.

A vizsgálattal a 25–60 éves korosztályból kérdeztek meg 1005 embert Budapesten és Pest megyében, erre a csoportra reprezentatív ez a kutatás. Ők azok, akik aktívak a munkaerőpiacon. A megkérdezettek 84 százaléka tekinthető járulékfizetőnek. Lantos Gabriella, a magánkórház operatív igazgatója szerint ezek az ügyfelek befizetik a közös kasszába a járulékot, majd nem veszik igénybe az állami szolgáltatást, hanem elmennek egy magánszolgáltatóhoz, és újra kifizetik a szolgáltatás árát.
 
A kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége (91 százalék) meglehetősen elégedetlen az állami egészségüggyel. Ez abból is látszik, hogy a magánorvoshoz fordulók száma évről évre húsz százalékkal nő. A privát szolgáltatások „népszerűségi listájának” első öt helyén a fogászati, nőgyógyászati, a laboratóriumi, a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, valamint a bőrgyógyászati kezelések vannak. Lantos Gabriella elmondta azt is, hogy már nemcsak a tehetősek, de a középosztálybeli emberek is mind gyakrabban választják a magánkórházi ellátást.
 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.