A baloldalon csak a DK nem foglalkozik az előválasztással

Elküldi előválasztási javaslatát a baloldali pártoknak a Republikon Intézet. Az MSZP, az Együtt és a PM  nyitott a  jelöltek versengésére, és több forgatókönyvet vizsgál, a szocialisták az alapszabályukat is módosítanák. A Demokratikus Koalíció szerint viszont az ellenzéknek most még nem kell választástechnikai kérdésekkel foglalkoznia.

Minden releváns demokrata ellenzéki párttal ismerteti előválasztási javaslatát és konzultációt is felajánl nekik a Republikon Intézet – mondta el lapunknak Tóth Csaba stratégiai­ igazgató. A folytatást a pártok reak­ciójától teszik függővé. Az intézet azt kezdeményezte, hogy a baloldal 2018-as miniszterelnök-jelöltjéről és 106 egyéni képviselőjelöltjéről is nyílt előválasztás döntsön. A kormányfőjelölteket egy 8-10 hetes országjáráson, megyénként méretnék meg, a részeredményeket folyamatosan közölnék. Az előválasztáson regisztráció és egy jelképes összeg befizetése után bárki részt vehetne szavazóként, nem csak a párttagok.

uhász Péter, Schiffer András, Fodor Gábor, Tóbiás József, Szabó Tímea és Kerék-Bárczy Szabolcs – többségük előválasztás-párti
uhász Péter, Schiffer András, Fodor Gábor, Tóbiás József, Szabó Tímea és Kerék-Bárczy Szabolcs – többségük előválasztás-párti
Veres Viktor / Népszabadság

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondja: jó, hogy az első konkrét javaslatot egy független műhely, és nem valamelyik párt fogalmazta meg. Az Együtt vezetése már tárgyalt lehetséges előválasztási tervekről, és noha a jelöltkiválasztás módja önmagában nem megoldás a széttöredezett ellenzék problémáira, Szigetvári szerint a francia és az olasz baloldal példája azt mutatja: nagyobb legitimációt ad a jelölteknek, ha verseny dönt közöttük, mint ha zárt tárgyalásokon választják ki őket. Ugyanakkor – folytatta – az Együttnek csak akkor érdeke részt venni egy előválasztásban, ha az a baloldal megújulását szolgálja. Igaz, azt is hozzátette: ha nem találnak olyan kormányfőjelöltet, aki le tudja győzni Gyurcsány Ferencet egy előválasztáson, akkor a 2018-as sikerről sem érdemes fantáziálni.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke szerint bár az ördög a részletekben rejlik, helyes elképzelés, hogy minden egyéni körzetben rendezzenek előválasztást, mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy megfelelő jelölt akár 10-15 százalékkal jobb eredményt érhet el, mint az őt támogató pártok. De így van ez fordítva is. A szegedi polgármester szerint az előválasztáson a szavazók a helyi politikai teljesítményt díjaznák, nem azt, hogy egy ellenzéki erő mennyit szerepel a médiában, vagy milyen magasra emeli a zászlaját a tüntetéseken.

Botka elmondta, amióta Tóbiás József pártelnök decemberben bejelentette, hogy az MSZP 2017-ben előválasztást tartana, több javaslatot is kaptak, tanulmányoztak nemzetközi példákat, és így tesznek a Republikon elképzelésével is. Úgy véli, az MSZP-nek kezdeményező szerepet kell vállalnia abban, hogy az előválasztás megvalósuljon. Előrevetítette: ehhez – jövőre – módosítani kell a párt alapszabályát, mivel az széles jogköröket ad a helyi szervezeteknek a jelöltek kiválasztásában. A választmányi elnök komoly ellenérvekkel nem találkozott az MSZP-n belül az előválasztással szemben, még ha nyilvánvaló is, hogy ez esetben nem a párthierarchiában elfoglalt hely lenne a meghatározó a jelöltállításkor.

Támogatja az idehaza forradalmi újításnak beillő előválasztást a PM is, Karácsony Gergely társelnök már 2013 nyarán, a baloldali politikusok közül elsőként tervet készített erre. Igaz, úgy érvelt: a nyílt előválasztás nem megfelelő a baloldali választók passzivitása miatt, mert így a Fidesz szimpatizánsainak bevetésével befolyásolhatná az eredményt. De nemrég ő is arról beszélt lapunknak: az előválasztás bármely formája nagyobb legitimitást ad a jelölteknek, mint a pártok alkudozása. (Az előválasztás jobboldali meghekkeléséről szóló félelmekre a Republikon úgy reagált: erre nemigen találni nemzetközi példát, és nehéz elképzelni, hogy az újabban mozgósítási kudarcokat elszenvedő Fidesz tömegesen rá tudná venni híveit arra, hogy regisztráljanak a baloldali pártoknál, majd elmenjenek szavazni valamelyik gyengének hitt jelöltre.)

Az ellenzéknek most nem technikai kérdésekkel kell foglalkoznia – mondta lapunknak Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A tavaly ősszel még baloldali uniópárt létrehozását javasló DK most az előre hozott választás kikényszerítésében bízik, ezért – mondta Vadai – arra koncentrálnak, hogy jövő februárra elkészüljön a programjuk, amelynek részleteit már elkezdték bemutatni. Szerinte a választási együttműködés technikai részletei addig nem időszerűek, így az előválasztás lehetőségéről sem most kell véleményt alkotni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.