'Vizsgálják ki a Magyar Hírlap újságírójának rabosítását!'

Tiltakozik és vizsgálatot követel a Szabadság Kör a Magyar Hírlap egyik újságírójának, Pindroch Tamásnak a rabosítása ügyében. A Szabadság Kör törvénymódosítást terjeszt elő, szerinte ugyanis Magyarországon nem épültek ki kellően azok az alkotmányos garanciák, amelyek az újságírókat védenék a politikai hatalommal szemben.

A Szabadság Kör szerint ki kell vizsgálni, hogy a rendőrség "szakmai hozzá nem értésből" vagy "politikai utasításra" döntött úgy, hogy rabosítja a lap újságíróját - közölte Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szombaton a Pénzügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón.

Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap munkatársa a tájékoztatón azt mondta, egy januári és egy februári cikk miatt jelentette fel őt Keller László (MSZP). Az írások - mint az újságíró kifejtette - arról szóltak, hogy Keller László, akkor még a Pénzügyminisztérium államtitkára, "megkerülve a parlamentet hozott meg egy törvényt". Pindroch Tamás hozzáfűzte, alkotmánybírósági határozat is szól erről az esetről.

Az újságíró úgy fogalmazott: rabosításának ügye azt mutatja, hogy a "gyurcsányizmus" tovább él, a szabadságjogok, a véleményszabadság biztosítása, a sajtószabadság pedig nem él Magyarországon. Szerinte a demokrácia sárba tiprását jelenti, ha rabosítani lehet egy újságírót, aki kifejti a véleményét.

Balog Zoltán azt mondta: úgy tűnik, hogy a "feljelentésügyi államtitkárnak" nem sikerült megválnia ettől a szerepétől, és szándékosan úgy jelentette fel az újságírót, hogy az ne vétség, hanem bűncselekmény gyanúja legyen. Az, hogy valaki értelmezve leír egy alkotmánybírósági döntést, és ezek után rabosítják, egy "olyan Rubiconnak az ismételt átlépése", amely nem maradhat tiltakozás nélkül - ismertette véleményét az emberi jogi bizottság elnöke. Hozzátette, felszólítják a kormányt, Keller Lászlót vonja felelősségre az ügyben.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely alkotmányjogász, a Szabadság Kör szóvivője az ügy részleteiről szólva elmondta: az adótörvények módosításával kapcsolatban az Országgyűlés módosította a korábbi kormányelőterjesztést, ugyanakkor ezeknek a módosító indítványoknak a hatályba léptetéséről nem rendelkezett.

A Pénzügyminisztérium államtitkára "úgy gondolta, hogy ezt, a törvény szövegében meglévő koherenciazavart, amelyet csak az Országgyűlés oldhatna fel, saját maga fogja feloldani; átírta a törvényt, ami ennek megfelelően az Alkotmánybíróság határozata szerint alkotmányellenes" - közölte Gulyás Gergely, hozzáfűzve, hogy közjogi érvénytelenséget állapított meg az Alkotmánybíróság.

A Szabadság Kör szerint nem egy újságírót kell meggyanúsítani, aki erről beszámol, hanem Keller László felelősségét kell vizsgálni közokirat-hamisítás miatt - mondta az alkotmányjogász, aki kitért arra is, hogy arra szólítják fel az ügyészséget, szüntesse meg a büntetőeljárást az újságíróval szemben. Ha ez megtörténik - folytatta -, akkor a feljelentőnek hamis vád miatt is felelnie kell.

Gulyás Gergely közölte: december 31-ig törvénymódosítást terjesztenek elő, a Szabadság Kör szerint ugyanis Magyarországon nem épültek ki kellően azok az alkotmányos garanciák, amelyek az újságírókat védenék attól, hogy a politika, a mindenkori hatalom velük szemben felléphessen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.