Szócska nem tudja virítani a lóvét

Az orvosi érdekvédők azonnali bérrendezést, az egészségügyért felelős államtitkár viszont türelmet és belátást kért az ágazati szereplőktől a Világgazdaság című napilap által rendezett szakmai konferencián. A fórumon a pénzügyi kormányzatot képviselő Banai Péter helyettes államtitkár egyértelművé tette: egyelőre nincs pénz az egészségügyre.

Heteken belüli markáns fellépést ígért a Magyar Rezidens Szövetsége elnöke, ha a kormány nem rendezi az orvosi béreket. Mint mondta: a szakorvos-jelölteket tömörítő szervezet célja: az egészségügy összeomlásának elkerülése, szerintük az orvos elvándorlás már oly méretű, amely a rendszer egészét veszélyezteti. Minderről Papp Magor a szövetség elnöke a Világgazdaság című napi lap egészségpolitikai konferenciáján beszélt. Bár korábban a részletek ismertetéséig hallgatósága türelmét kérte, a teremben ülő Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár ezúttal azonnal szót kért. A politikus nem palástolta, hogy másfajta hozzáállásra számított. Szerinte nem a könnyebb utat, „a felszállok a repülőre”, hanem „a szögekkel kivert teniszpályán való négy szettes” küzdelmet kéne vállalni, mert ő maga mióta hivatalba lépett ilyen pályán játszik. Hozzátette: hiba, csak a kormánytól várni a megoldást az egészségügy évtizedes problémáira, mert ahhoz, hogy másként menjenek a dolgok mindenkinek magának is tennie kéne valamit.

Az első szettet megnyertük – fogalmazott Szócska Miklós államtitkár, hozzátéve: nem árul el több részletet az ágazatra fordítható GDP-arány növelésének módjáról, mert a tárgyalások folyamatban vannak. Még a nehéz csatától sem riad vissza- mondta és hozzátette: az első szettet megnyertük. A másodikról pedig annyit tud, hogy 3:0 az állás, de a meccsnek még nincs vége, és a teniszben mindig a következő szettre kell koncentrálni, most ezt teszi ő is. Noha a pálya széléről hallja: a „virítsd a lóvét” bekiabálásokat is. Nekik is csak azt tudja üzenni, még e pillanatban nem lehet megítélni a négy szettes játszma végét.

A konferencia elején az államtitkár hosszan sorolta azokat az apró eredményeket, amelyek a rendszer átalakításának előkészítése közben ért el. Jelezte, hogy őszre már meg lesz az a terv, amelyből kiderül: az ország melyik pontján, milyen ellátást, ki hogyan tud majd igénybe venni.

Az állami egészségügyi intézmények funkcionális integrációja rövid időn belül lezajlik. Ez az első lépése az országos átalakításnak, melyben a tárcához tartozó állami intézményekben egységesítik egyebek mellett a közbeszerzést, a telekommunikációt és a betegutakat. Az állami egészségügyi intézmények egyben önálló és külön felügyeletet kapnak, melyre létrehozzák az Állami Egészségszervezési Központot. Mint mondta: a rendszer átalakítás célja is az, hogy a kisebb és hatékonyabb ellátó helyek létrehozásával fölszabaduló pénzből a rendszerben dolgozók bérét rendezzék.

Tervei szerint kilenc részre osztanák az országot, de ez a szám még változhat, az átalakítás lényege, hogy egy-másfél millió lakost ellátó egészségügyi ellátórendszereket építenek ki, úgy, hogy a legtöbb betegséget a közelben tudják gyógyítani. Az államtitkár közölte azt is, a kormányzat által megrendelt kutatások szerint a lakosság támogatja rendszer átalakító terveiket.

A fórumon a pénzügyi kormányzatot képviselő Banai Péter helyettes államtitkár a még bizakodók számára is egyértelművé tette: egyelőre nincs pénz az egészségügyre. A kormánynak mindenekelőtt az ország pénzügyi stabilitására kell törekednie. Most ez közös érdek. Világosan látni kell - mondta -, ha nem sikerül a költségvetési hiányt csökkenteni, az unió már megszerezett forrásokat vonhat el az országtól. A konvergencia program két pályát jelöl ki az ország számára egy optimista és egy óvatosabb verziót. Ez utóbbi sem enged meg a 3 százaléknál nagyobb hiányt a költségvetésben. Az egészségügyre pedig már most is annyit költ ma az állam, mint amennyi az adósságszolgálat, azaz 1200-1300 milliárdot.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.