'Több neve volt, mint Ságvárinak'

A csehországi Vrbovecben fogták el egy 18 évvel ezelőtti budapesti gyilkosság egyik feltételezett elkövetőjét. Társát, akinek rendőrségi forrásaink szavai szerint több (ál)neve volt, mint anno Ságvárinak, még körözi a BRFK. A vietnami nőt ugyan még a nyáron fogták el Csehországban, a magyar rendőrség azonban csak most, a gyanúsított Magyarországra szállítása után hozta nyilvánosságra a hírt.

Egy vietnami nő 1995. március 2-án bejelentette párja eltűnését a BRFK-n. Pár nappal később azonban egy buszon utazva a Tétényi úton, egy lakótelepi parkolóban meglátta a férfi autóját. Azonnal hívta a rendőrséget. Ők nyitották fel az autót, és találták meg az eltűntként keresett vietnami férfi pokrócba csavart holttestét a csomagtartóban.

A férfit egy közvetlen közelről leadott lövéssel kivégezték.

Hamar kiderült az áldozatról, hogy illegális pénzváltással foglalkozott. Aznap, amikor „eltűnt”, egymillió forintot vitt magával otthonról, majd valakitől kapott még további 5,3 milliót, hogy váltsa be szlovák koronára. A nyomozók úgy számoltak, a „szokásos zsebpénzével együtt” kábé hétmillió forint lehetett a férfinál, amelynek nyoma veszett. És eltűnt az arany nyaklánca is.

A BRFK életvédelmi osztályának nyomozói a holttest megtalálását követő napokban sorra ellenőrizték mindazokat, akik a gyilkosság feltételezett időpontját megelőzően mobilján felhívták a vietnami pénzváltót. Végül így jutottak el a feltételezett tettesekig, akik a jelek szerint bérelt lakásuk vezetékes telefonszámáról hívták fel – feltételezhetően pénzváltás ürügyén – későbbi áldozatukat. A XI. kerületi Fehérvári úton lévő lakásban azonban nem találtak semmit. A lakás tulajdonosa nem tudta megnevezni bérlőit, végül fényképről azonosította őket. Utóbb kiderült, nem ő volt az egyetlen, aki nem tudta a nevüket. A házaspár, akikről teljes bizonyossággal még ma sem tudni, hogy házas-, avagy csak élettársakként éltek Budapesten, ugyanis több vietnami nevet is használt. „A férfinek több neve volt, mint anno Ságvárinak”, fogalmazott egy rendőrségi forrásunk.

Miután reménytelennek tűnt, hogy a feltételezett gyilkosokat forró nyomon elfoghatják, a rendőrség országos és nemzetközi, majd uniós csatakozásunk után európai elfogatóparancsot is adott ki ellenük.

A cseh rendőrség még az idén június 28-án elfogta az évek óta körözött nőt. Elfogásának részleteiről állítólag a magyar kollégáiknak sem számoltak be. A gyanúsítottat november 14-én szállították a Magyarországra. Kihallgatásakor megtagadta a vallomástételt, őrizetbe vételét követően az illetékes bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Ügyében a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja az eljárást.

Az emberölés elkövetése miatt körözött Doan Khac Hoang 39 éves vietnami állampolgár ellen korábban kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs továbbra is érvényben van. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a körözött férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható „Telefontanú” zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.