'Technikai' frakcióra törekszik az MDF

Az MDF választmánya felhatalmazta Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy tárgyaljon császár Antal volt fideszes, most független képviselővel, mert az ő belépésével újra lehetne frakciója a pártnak az Országgyűlésben.

Az MDF országos választmánya 80 százalékos többséggel hatalmazta fel szombati budapesti ülésén Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy, amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben a párt „technikai frakcióját" - közölte Makay Zsolt, a testület elnöke a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón. A politikus Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselőt nevezte meg, mint aki kész csatlakozni az MDF frakciójához. Közlése értelmében Gyenesei István független képviselővel is tárgyalhat Herényi Károly, de az ő személyével nem foglalkozott szombaton a válaszmány.

A választmány arról is döntött, hogy június 20-án országos gyűlést tart a párt, amelyen értékelik a június 7-i európai parlamenti választáson elért eredményt, illetve megtartják azt a bizalmi szavazást, amelyet már korábban kért Dávid Ibolya pártelnök. Kérdésekre válaszolva, Makay Zsolt elmondta: a korábban aggályait kifejező Hock Zoltán és Katona Kálmán országgyűlési képviselő nem ment el a választmányi ülésre. Nem indokolták távolmaradásukat. Ugyancsak egy kérdés kapcsán közölte: a párt alapszabálya szerint minden tag köteles részt venni a parlamenti frakció munkájában, így Katona Kálmánnak is ezt kell tennie, ha az MDF tagja akar maradni.

Császár Antal tavaly novemberben kapott miniszterelnöki megbízotti tisztsége kapcsán Makay Zsolt úgy reagált, hogy pártja követi a parlament legdemokratikusabb szavazati eljárását, ellentétben a többi frakcióval, nálunk nem jár súlyos büntetés máshogy szavazásért. Leszögezte: Császár Antal csatlakozásával sem lesznek kormánypártnak tekinthetők, amit szavazataik mutatnak, hiszen sem Bajnai Gordon miniszterelnök megválasztását, sem pedig csomagját nem támogatták. A választmányi ülésen ismételten kinyilvánították, hogy szükség van parlamenti vizsgálóbizottság felállítására a fővárosi parkolási rendszer ügyében.

Az MDF-frakcióból március 16-án lépett ki hivatalosan is Csáky András, emiatt a kilenc MDF-es képviselő függetlenként végzi munkáját a parlamentben.

Az MSZP által megsegített MDF-frakció nem ízlése szerint való, ezért nem szándékozik abba belépni - mondta Katona Kálmán, az MDF-frakció volt tagja, független képviselő pénteken az MTI-nek. A politikus szombaton az MDF választmányi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált, hogy véleménye szerint nem történt előrelépés a frakció megalakításának ügyében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.