'Példátlan, hogy uniós tagállam ennyi bírálatot kapjon'

Az MSZP szerint nem volt még arra példa, hogy az Európai Unió intézményeitől és politikusaitól egy tagország ilyen mennyiségű és élességű bírálatokat kapjon, mint Magyarország az utóbbi években.

Kovács László MSZP-s országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón a bírálók közül példaként említette az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót, Viviane Reding igazságügyi EU-biztost, valamint Olli Rehn európai pénzügyi biztost. Ők mindhárman jobboldali politikusok - jegyezte meg.

Hozzátette: éles hangú kritikákat fogalmaznak meg más tagállamok vezetői, rangos külföldi médiumok is, többségükben szintén jobboldaliak, konzervatívok. Bírálatok hangzanak el a jobboldali többségű Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban, és vizsgálódik a Velencei Bizottság is. Kovács László szerint az Európai Parlament már azt is fontolgatja, hogy monitoring eljárást folytassanak Magyarország ügyében. Kovács László úgy vélte, az ország megítélését nagyban rontják Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz politikusainak megnyilvánulásai.

José Manuel Barrosónak nem szokása, hogy a tagállamok vezetőinek leveleket írjon, hacsak nem szolgáltatnak rá okot - fogalmazott Kovács László, hozzátéve: Orbán Viktornak nem először küldött levelet az EB elnöke. A szocialista politikus szerint José Manuel Barroso múlt héten a miniszterelnöknek az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban írt levelének üzenete egyértelmű: "Orbán Viktor vegye végre komolyan a demokratikus országok közösségének aggályait, és vessen véget a demokrácia lerombolásának, a jogállam lebontásának".

Kovács László a magyar választópolgároknak azt javasolja, gondolják végig, hogy miért Magyarország az az ország, amelyet mindig félreértenek, bírálnak. Felhívta a figyelmet, hogy amikor az egyes európai politikusok és intézmények számon kérik az uniós szabályokat, illetve értékrendet, azzal a magyar állampolgárokat védik az Orbán-kormány demokráciaellenes intézkedéseitől.

Az uniós intézményektől az MSZP azt kéri, hogy olyan célzott intézkedéseket tegyenek, amelyek nem a magyar állampolgárokat, hanem azokat sújtják, akik miatt Magyarország rossz irányba halad. Orbán Viktornak pedig azt javasolják, hogy ha "szkanderezni akar" José Manuel Barrosóval vagy bármelyik európai politikussal, azt ne miniszterelnökként, hanem a Fidesz elnökeként tegye, hogy annak következményeit pártelnökként vállalhassa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.