'Orbán nem demokrata, mert nem kért bocsánatot'

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) az egyetlen olyan párt Magyarországon, amely megálljt tud parancsolni az erőszakosságnak, a gyűlöletkeltésnek - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Borsod megyei Sajószentpéteren, szombati lakossági fórumán.

A helyi művelődési házban tartott teltházas rendezvényen a miniszterelnök-jelöltet felállva, vastapssal fogadták. Hasonlóan köszöntötték Faragó Pétert, aki a város polgármestere és a térség jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselője, valamint Varga Lászlót, a választókörzet szocialista országgyűlési képviselőjelöltjét.

Mesterházy azt mondta: a kampányrendezvények bizonyítják "mindenhol sokkal többen vagyunk, mint azt gondolnák", és ez a tapasztalat az ajánlószelvények gyűjtésében is, de megjelent a félelem, az aggodalom is. Ez nagyon nagy baj, efölött nem lehet elsiklani, hiszen volt már a történelemben arra példa, hogy az emberek nem vállalhatták véleményüket vagy politikai hovatartozásukat - tette hozzá.

Nagy a feladat, nagy a kihívás Magyarország előtt, és az MSZP az egyetlen párt, amely a szélsőségeknek, az erőszakosságnak és a gyűlöletkeltésnek megálljt tud parancsolni. Ehhez azonban szükség van az emberek támogatására - fejtette ki a miniszterelnök-jelölt.

Kitért arra, hogy az MSZP-s szavazók mindig együtt tudtak élni jobboldali nézetű szomszédjukkal, de fordított helyzetben ez győzködéssel zárul. "A szocialista párt soha nem akarta megmondani egyetlen egy magyar embernek sem, hogyan élje az életét". A magánélet szentsége és a békés egymás mellett élés nagyon fontos értékek. Szükség van a rendre, de ebben nincs helye semmiféle gárdának, ellengárdának vagy antigárdának - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: nagyon sok esetben nem a lényegről szól a politika, ezért szükség van egy új politikai kultúrára. Ebben a politikusoknak különösen nagy a felelősségük. "Merjük másképpen csinálni" - mondta.

Hozzátette: vissza kell adni a politikusi szó hitelét, mert e nélkül a szélsőségek erősödnek, amelyek csak indulatokat generálnak. Vannak, akik "álmegoldásokat" ígérnek, de ezáltal a feszültség tovább erősödik. Hasonló mondatokat az 1930-as évek végén lehetett hallani, "láttuk annak mi lett a vége" - fogalmazott.

Értékelése szerint történelmi a pillanat, mert ismét olyan fordulóponthoz érkezett az ország, amikor figyelni kell az alapértékekre: a szolidaritásra, az igazságosságra, az esélyegyenlőségre.

Mint mondta, nem tartja demokratikus pártnak a Jobbikot, de Orbán Viktorról sem gondolja, hogy demokrata, mert nem kért még bocsánatot a baloldali emberektől korábbi kijelentése miatt, amikor azt mondta, a baloldaliak genetikailag úgy kódoltak, hogy amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetre.

A politikus idézett egy jobboldali lap újságcikkéből is, amely a szocialisták szavazótáboráról fejtette ki negatív álláspontját. Ezt a hallgatóság nemtetszéssel, fújjolással fogadta. Mesterházy Attila azon kérdésére pedig, hogy segítik-e, támogatják-e őt és pártját terveik, céljaik megvalósításában, hangos igen kiáltással feleltek.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton, a sajószentpéteri esemény előtt részt vett a felújított boldvai általános iskola átadásán, Izsófalván és Felsőzsolcán pedig lakossági fórumot tartott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.