'Nem kérdezzük meg a békákat, amikor lecsapoljuk a mocsarat' - az SZDSZ a béka

A frakcióvezető és az országgyűlési képviselőcsoport egy részének távozásában látja az SZDSZ megújulásának egyik feltételét Léderer András. A párt múlt héten lemondott ügyvivője szerint a szabad demokraták ügyvivő testületének (üt) és frakciójának kompromisszumos működése nem életképes.

Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője elszomorítónak nevezte, hogy a párt szombati országos tanácsának (ot) ülésén látszott, "vannak emberek, akik nem akarják meglátni, hogy mi a személyes felelősségük az európai parlamenti (EP) választás eredményében". Úgy fogalmazott, hogy Kóka János frakcióvezető egy hét alatt sem tudta végiggondolni, hogyan értékeli a kudarcot, hiszen nem szólt hozzá a vitához, és "láthatóan nem szándékozik levonni a következtetéseket, és nem hajlandó felajánlani a lemondását".

Léderer András újságíróknak nyilatkozik miután az ügyvivői testületi ülésen lemondott vezetői tagságáról
Léderer András újságíróknak nyilatkozik miután az ügyvivői testületi ülésen lemondott vezetői tagságáról

Léderer András szerint az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjének - helyetteséhez, Gusztos Péterhez hasonlóan - legkésőbb  szombaton meg kellett volna tennie ezt a gesztust.

A volt ügyvivő annak a meglátásának is hangot adott, hogy hiába akarnak a párttagok és a pártvezetés is egyaránt változásokat, amíg  látszik, hogy a frakció és az üt nem képes a kompromisszumos együttműködésre. Véleménye szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az csupán "hiú ábránd volt". Hozzátette, ezért is javasolta azt az országos tanács szombati ülésén, hogy bárki lesz is a párt következő elnöke, és bármilyen politikát folytat is majd, az csak akkor fog működni, ha az ő elképzeléseinek megfelelő frakció áll össze.

Ennek kapcsán kijelentette, egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a parlamenti frakció jelentős részét is le kell cserélni. Az MTI-nek neveket nem mondott, csak annyit közölt, hogy az országgyűlési képviselőcsoport tagjai egy-két kivételtől eltekintve húsz éve a parlamentben vannak, miközben közülük többen gyakran nyíltan szembementek az üt és az éppen regnáló elnök politikájával.

Hozzátette, akik a parlamenti munkát végzik, azok jelentősen felelősek a kialakult eredményért. Véleménye szerint az SZDSZ most már csak akkor tud talpra állni, ha a személyi változások megvalósultak, mert "ugyanazokkal az emberekkel más stílust  képviselni nem lehet".

Az MTI kérdésére, hogy indul-e a júliusi tisztújításon az ügyvivői posztért, azt mondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy a tagok jelentős része szerint hozzá tudna járulni egy sikeres liberális politika megteremtéséhez, de csak akkor látja értelmét a  részvételnek, ha a frakcióvezető és a képviselőcsoport egy része távozik.

Hiába mondja azt az SZDSZ, hogy a szabadság és a szolidaritás  pártja, ha az emberek többségének az a mondat jut róluk eszébe, hogy "nem kérdezzük meg a békákat, amikor lecsapoljuk a mocsarat" - jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.