'Narancsszínbe öltözött bolsevik világ'

Rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben és ki kell alakítani a '89-es alkotmány talaján állók politikai koalícióját – mondta Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az Orbán-kabinet első száz napját értékelő baloldali konferencián.

Az utolsó pillanatokban kellett új helyszínt keresni Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombati előadásának, miután a Kossuth Klub néhány órával a konferencia előtt – arra hivatkozva, hogy a program politikai kampányesemény - visszalépett a Fapados Alapítvány „Száz nap – becsapott Magyarország!” című rendezvényének befogadásától. A volt miniszterelnök az Orbán-kabinet első száz napjának értékelését emiatt új helyen, a terézvárosi Eötvös10 nevű közösségi és kulturális „színtérben” tartotta. Némi pikantéria, hogy a helyszíntől pár méterre lévő Hunyadi téri piacon a Jobbik, a Fidesz és az MSZP kampányolt; az utcai standok alig pár centiméterre álltak egymástól, teljes békében.

A konferencia vendégei között szocialista politikusok (például Szabó Zoltán, Kökény Mihály, Tatai-Tóth András, Vojnik Mária) és közéleti személyiségek (Vágó István) is megjelentek.

Debreczeni József: A demokratikus intézményrendszer lerombolása

Az első előadó Debreczeni József közíró, volt MDF-es képviselő-jelölt arról beszélt, hogy a fideszes kétharmad mindent megtesz a demokratikus intézményrendszer lerombolásáért. Hozzátette: még léteznek a harmadik köztársaság intézményei, de „fordított üzemmódba helyezték őket”, mindegyik „Orbán Viktor hatalma alatt állnak”. Debreczeni szerint kevesebb figyelmet kapott, de ugyanolyan veszélyes az a „legitimációs hadjárat”, amellyel „az új rezsim legitimálni akarja önmagát a társadalom előtt”.

A közíró szerint ez már a korábbi kabinet idején megkezdődött azzal, hogy kriminalizálták az ellenfelet, azaz a baloldal képviselőit. Debreczeni hozzátette: az új kormányzat „nemzeti alapú legitimációja” azért is minősíthető hamisításnak, mert a kétharmados támogatás nem a teljes nemzet, „mindössze” 2,7 millió szavazó egyetértését jelenti.

Az előadó szerint a Fidesz által szorgalmazott alkotmányozó aktus is csak a „rezsim saját legitimációját” segíti, de rámutatott arra is, hogy Orbánhoz hasonlóan utoljára Kádár János hívta saját kormányát forradalminak.

Debreczeni szerint a Fidesz radikális párt, nem pedig a nemzeti közép mérsékelt politikai ereje. Úgy véli: a Fidesz és a Jobbik egy tőről fakadnak, utóbbi csak vadhajtás. Rámutatott, hogy a Jobbik a kormányzati kezdeményezések hatvan, az LMP harminc, az MSZP tizennyolc százalékát szavazta meg; utóbbit a közíró sokallta.

Debreczeni József szerint Orbán állításával szemben a Gyurcsány-érában nem a kormány, hanem a fideszes ellenzék gyártotta ipari méretekben az illúziókat. Hozzátette: Orbán Viktor „hülyének nézi a magyar választókat”, és bár a kétharmados parlamenti többség hatalma ellen nem lehet érdemben küzdeni, a fals ideológiai dömping ellen igen.

Göncz Kinga: Messze Európa

„Ha igaz, hogy a Fapados Szalon egy kicsit 'kócos', ahogy mondtátok, akkor azt hiszem jó helyen vagyok” - kezdte beszédét Göncz Kinga volt külügyminiszter. A szocialista párti EP-képviselő elmondta: az európai politikusok jelentős részében már a választási győzelem előtt is azt mondták Orbán Viktorról, hogy nacionalista és veszélyesen populista. Elmondta, hogy egyfajta várakozás volt az új Orbán-kabinettel szemben, különös tekintettel arra, hogy miként él majd az Európában egyébként szokatlan kétharmados többségével és miként viszonyul majd a fékek és ellensúlyok rendszeréhez.

Göncz Kinga szerint Európában „az lóg a levegőben”, hogy azok az országok, amelyek nem tartják az előzetesen bemondott hiánycélokat, súlyos következményekkel számolhatnak; akár a strukturális alapok kifizetésének, akár a szavazati jog megvonásával is. A brüsszeli politikus hangsúlyos kérdésnek nevezte a jegybank függetlenségét, rámutatva: az unió kötelezettségszegési eljárást indíthat, ha az Orbán-kabinet azon az úton halad tovább, amelyre rálépett Simor András ellehetetlenítése kapcsán.

Göncz szerint a jelenlegi miniszterelnök csak nyertes-vesztes relációkban tud gondolkodni, holott Brüsszelben épp a kompromisszumkészséget keresik és üdvözlik. A politikus szerint informális beszélgetések során már az is felmerült az Unióban, hogy „Magyarország ezzel a kormánnyal képes lesz-e jövőre az Unió soros elnökségi tisztét megfelelően betölteni”.

Bauer Tamás: A Fideszre nem lehet bízni az országot

Gyurcsány Ferenc és Debreczeni József
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Debreczeni József MDF-es politikus részt vesz az Orbán-kabinet első száz napját értékelő, a Fapados Alapítvány "100 nap – Becsapott Magyarország!" című rendezvényén a terézvárosi Eötvös10 elnevezésű közösségi és kulturális házban. 2010.09.11. Fotó: Móricz Simon

Bauer Tamás közgazdász szerint azért „kell aggódni”, mert „az, ami az elmúlt hetekben történt, az a Fidesz gazdaságpolitikája”. Előadásában Bauer rámutatott, hogy ellenzékben a Fidesz azt mondta: nem megszorítani kell, hanem a növekedést ösztönözni. Ehhez képest kénytelen voltak belátni, hogy a hiányt nem lehet elengedni.

Bauer arról is beszélt, hogy a Fidesz minden reformlépést ellenzett és megtorpedózott, mondván a rendszerek megfelelő gazdaságélénkítés mellett fenntarthatóak. „Nem véletlen, hogy nem beszélnek eurócsatlakozásról. Ez a hiánycél tartása miatt nem lehetséges és a protekcionizmusuk miatt nem is fontos. A Fidesz gazdaságpolitikája irracionális” - fogalmazott Bauer Tamás.

Szerinte a Fidesz által szorgalmazott belföldi keresletélénkítés egy Magyarországhoz hasonló, nyitott gazdaságú országban rövidtávon megbukik. Úgy vélte: a függetlenségi törekvések csődbe visznek. „Orbán a szakadék előtt majd biztos megáll, de maga sem tudhatja, hogy hol kezdődik a szakadék széle” - mondta Bauer.

A közgazdász szerint Magyarországnak olyan kormányzásra van szüksége, amely protekcionizmus helyett integrációra, a belföldi keresletélénkítés helyett exportpolitikára helyezi a hangsúlyt. Hozzátette, hogy az MSZP frakciója egyelőre csak a jóléti ígéreteket kéri számon a kormányon, „más mondanivalója nincs”. Bauer szerint a Fideszre nem lehet rábízni az országot, de jelen pillanatban nincs olyan erő, amelyre nyugodt szívvel rábízná. „Ezt az erőt még létre kell hozni” - zárta előadását.

Iványi Gábor: Fortélyos félelem igazgat

„Megint fortélyos félelem igazgat, ennek jó példája, hogy nem a Kossuth Klubban sikerült megrendezni ezt a találkozót” - fogalmazott Iványi Gábor lelkész. A teológus hozzászólásában Isten és a politika kapcsolatáról azt mondta: a Biblia által hirdetett isteni kegyelem nem csak az ember személyes üdvösségére, de politikai szerepvállalására is vonatkozik. „Ha úgy tetszik, a jelenlegi kormánypárt is kegyelemből jutott a hatalomba, mert nem tett érte semmit” - mondta.

Iványi szerint Isten a Biblia és a teológia szerint sem avatkozik bele a földi dolgokba; ráadásul mindig az elesettek pártján áll. Aki szegényellenes, aki kisebbségellenes, az nem Isten nevében cselekszik – mondta, hozzátéve: Isten nevének „berángatása” a politikába ellentétes a bibliai tételekkel. „A történelem ura olykor megengedi a nagy bukásokat. Attól a nép választott nép marad, még ha rabszolga sorsba is kerül. Nem lehet rövid és gyors bukást prófétai módon megjósolni. Az igaz ember a történelem változásától független igaz ember” - fogalmazott Iványi Gábor.

Vitányi Iván: Hungaroputyinista uralom

A „politikusi szekció” előadói közül Vitányi Iván szocialista képviselő kapott először szót. Az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője azt mondta: az új kormány forradalmat hirdetett, de ehelyett „hungaroputyinista uralmat” épít. Vitányi szerint a történelemben most először van lehetőség arra, hogy a magyar társadalom saját erejéből küzdje le a jobboldali abszolutizmust.

„1990-ben azt hittük, hogy szűz nemzéssel, purgatórium nélkül olyan jólét és demokrácia lesz, mint Ausztriában (…) Amikor a régi politikai osztály eltakarodóban volt és az új elit megkerült a politika vonzásába, elfelejtett mindent. A politika az ígérgetések bűvkörébe került. Ebben minden eddigi kormánynak és pártnak megvan a felelőssége. Aki ebből a bűvkörből ki akart kerülni, beverték a fejét” - fogalmazott, egyértelműen Gyurcsány Ferencre és kormányára utalva. Vitányi Iván bejelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Platform és a Progresszív Platform – amelyek társszervezői voltak a konferenciának – szorosabban együtt fognak működni a közeljövőben. A politikus szerint az igazi veszély a radikális jobboldali abszolutizmus, amelyet – szerinte – csak a szociáldemokrácia tud megoldani.

Molnár Csaba: Frászt forradalom, ez agresszív, támadó háború

Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter beszédében azt mondta: az elmúlt száz napos jobboldali kormányzás hatalommaximalizálásról, az alkotmányos rend elleni támadásokról és bosszúpolitikáról szólt, amely távol áll a klasszikus keresztényi értékektől. „Az Orbán Viktorok olyan eszméket képviselnek, amelyekre már többször mondtuk azt: nem kérünk többet belőle. Ezek elhasznált világnézetek” - fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte a mai magyar jobboldal nem más, mint „a narancsszínbe öltözött bolsevik világ”.

Molnár Csaba úgy vélte, hogy a Fidesz saját képére formálja az országot, egy zárt szektához hasonlítóan rá akarják kényszeríteni a „narancsbolsevizmust” mindenkire. Molnár a kormánypárti diktatúra kiépítése kapcsán a Terrorelhárító Szolgálatot „tízmilliárdos személyes munkásőrségnek” nevezte, az oligarchák elleni harc cinizmusának nevezte, hogy eközben az oligarchák a kormányba is befészkelték magukat.

Molnár Csaba szerint sokan dolgoznak az új rendszer kiépítésén, de egy közös mindenkiben: „a szolgalelkű bárgyúság”. Szűrös Mátyást, Pozsgay Imrét és Boross Pétert a szocialista politikus „udvari bölcseknek”, Szijjártó Pétert és Kósa Lajost pedig „udvari bolondnak” nevezte. Hozzátette, hogy bár az Orbán-kabinetnek (köszönhetően az előző kormányoknak) nem kellett volna költségvetési kiigazítással foglalkoznia; de a „Varga-Kósa-Szijjártó triász” tett róla, hogy kelljen.

Gyurcsány Ferenc és Debreczeni József
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Debreczeni József MDF-es politikus részt vesz az Orbán-kabinet első száz napját értékelő, a Fapados Alapítvány "100 nap – Becsapott Magyarország!" című rendezvényén a terézvárosi Eötvös10 elnevezésű közösségi és kulturális házban. 2010.09.11. Fotó: Móricz Simon

„Frászt volt ez forradalom. Ez egy agresszív, támadó háború az alkotmányosság és demokrácia ellen” - hangsúlyozta Molnár Csaba, hozzátéve: a mostani rezsim ugyanolyan megvetéssel van a munkavállalók és a hátrányos helyzetűekkel, „a nyuggerekkel és a panelprolikkal” szemben, mint voltak 1998 után. A politikus szerint az ország visszafordult a múltba és kifordult Európából. „Most már politizálni kell! Az értékelés után cselekedni! Nincs kompromisszum a bolsevik jobboldali jövőképpel! Nem kell rettegnie Orbán Viktornak, nem egy ellen-fülkeforradalom fogja megdönteni. Az emberek józan megértése” - mondta Molnár Csaba.

Gyurcsány Ferenc: Rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben

„Ez egy igazán remek beszéd volt! Remek politikai teljesítmény” - kezdte Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő azt mondta: „egy dolgot tudok Önöknek garantálni, Orbán Viktor meg fog bukni” Hozzátette: ez nem egy különösebben nagy jóslás; aki nyer, előbb-utóbb megbukik.

„Az ország szempontjából az a jobb, ha ez minél előbb történik meg” - hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc szerint az a kérdés, hogy van-e olyan politikai erő ma Magyarországon, amely valódi alternatívát ad. „Nem az a kérdés, hogy mi történik Orbánnal. Azt nagyjából tudjuk. Az a kérdés, hogy mi van Orbán után. Kik és milyen szemlélettel következnek” - fogalmazott.

Az ex-pártelnök szerint ehhez előbb arra kell válaszolni, hogy kik most a baloldaliak. „Magyar hazafiak, európaiak és demokraták vagyunk. Mi '89-es demokraták vagyunk, az új, demokratikus jogállam talaján állunk. Azért kell ezt kimondani, mert úgy tűnik a '89-esekkel szemben állnak a '11-esek. Azok, akik a jövőre elfogadandó új Alkotmány talaján állnak majd. Akik le akarják majd váltani a harmadik magyar köztársaságot. A következő küzdelem a '89-esek és a '11-esek harca lesz” - fogalmazott.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a mostani Alkotmány is pontosításra és finomításra szorul ugyan, de a szabadság előfeltétel nélküli hitére épülő társadalomban élünk. „Azt hittük, hogy ez evidens. A szabadság társadalmi rendjének alapja a szabad polgár. Aki szabadon válaszolhat arra, hogy ki is ő maga. Szabadon választhatja meg politikai, kulturális identitását. A szabad polgár szabadon szerveződik, szabadon kételkedik, ha kell fricskát mutat. A szabad polgár nem alattvaló, egyszerűen polgár” - mondta.

Hozzátette: „A szabadság gazdasági rendje a tulajdon tiszteletére, a verseny tisztaságára, a piacgazdaságra épül. Nincs szabadság szociális piacgazdaság nélkül. Nincs szabad világ kapitalizmus nélkül. A kapitalizmus ronda, időnként utáljuk. De minden más rendszer ennél még rondább és még igazságtalanabb. Mi, '89-esek, ezen a bázison állunk (…) Én egy szolidáris, emberi, humánus szabad világról beszélek. '89-esnek lenni egyet jelent a nyugatos polgári világ civilizációjának elfogadásával. Ady, vagy Kassák, vagy épp József Attila testesítette ezt meg. Olyan nyugatos polgári Magyarországról beszélek, amelyet Spiró, Kertész vagy Konrád testesít meg. A '89-esek nem alkotnak egységes tábort. Vannak jobbközép konzervatívok, liberálisok, szocialisták, szociáldemokraták. Természetes, hogy a '89-es alkotmány talaján állók sok témában vitáznak egymással. Orbán a szabadság helyett vallásos hitének és pártjának uralmát ajánlja nekünk. Ahol mi Kertész Imrét látjuk, ők ott Wass Albertet. A '89-esek a '11-esek elvi ellenzékét alkotják és fordítva is igaz. Markáns választóvonal ez (…) Az a kérdés, milyen ellenzéke tudunk lenni a Fidesznek. Később pedig, hogy milyen alapon kívánunk majd kormányozni. Az, hogy a Fidesz szavazókat fog veszíteni, az biztos. Hogy ki fogja ezeket megnyerni, még bizonytalan. Hogy esélyünk legyen arra, hogy Magyarország bennünk lássa a jövőt, világosabban kell beszélni. Az emberek érdeke az esetek jelentős részében nem esik egybe az ország érdekével. Hajlamosak vagyunk a magunk fájdalmát jobban átélni, mint a nemzetközösség fájdalmát. Kár lenne tagadni, legtöbbünk keveset lát Európából és a világból. Ha pedig ez így van, a politikusok számára van egy feloldhatatlannak látó konfliktus: mit teszel akkor, ha az ország érdeke nem azonos az emberekével? (…) Kormányzott bárki is, egy valamiben közösek voltunk. Mi, szocialisták és a mostani kormány is hajlamosak vagyunk jobban meghallani az emberek hangját, mint a vele sokszor perlekedő haza hangját. Ennek az a következménye, hogy minden kormányzópárt azzal szembesül, hogy a felhatalmazást követően bármennyire is szeretné az emberek igényeit kielégíteni, kormányon felülírja azokat a haza érdeke” - mondta beszédében Gyurcsány, rámutatva, hogy 2006-ban pont ezt akarták világossá tenni: a haza az első, a választók csak másodikok lehetnek.

„Tévednek, ha azt hiszik, hogy a haza ellenében is mindig ki tudjuk elégíteni az Önök akaratát. Ha többre akarunk jutni, mint az elmúlt húsz évben, akkor olyan ellenzéknek kell lennünk, amely szakít ezzel a gyenge és gyáva hagyománnyal. Orbán a saját csapdájába hullva fogja elmondani, hogy mégsincs sikeres gazdasági szabadságharc, és mégsem elégíthető ki minden igény. A mi fő felelősségünk az, hogy erre mit mondunk. Látszólag ellenzékben lenni sokkal könnyebb, mert azt mondunk, amit akarunk. Az elmúlt húsz évben az ellenzék csak azt mondta, amit az emberek hallani akartak. Holott sokszor az a haza érdekével ellentétes volt. Orbán csapdája most épp az, ami a mi csapdánk volt annak idején. Arra szeretném rávenni az ország '89-es demokratáit, hogy másfajta ellenzékei legyenek a kormánynak. Mondjuk el , hogy az ország rosszul működik. Mondjuk el, hogy nem azért mennek rosszul a dolgok, mert a szocialisták kitalicskázták a pénzt a költségvetésből. Ha csak ennyi lenne a gond, akkor elég, ha Orbán Viktor nem lop és mindenre jut. De nem erről van szó. (…) Annyi számlát nyújtunk be a hazának és a kormánynak, amennyit az képtelen teljesíteni. Nincsen más hátra, mint hogy meg kell állapodnunk abban: a polgár és haza viszonyában kinek mi a dolga” - fogalmazott a volt kormányfő.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a költségvetésnek egyensúlyi helyzetben kell lennie akkor is, ha ezzel is számos igényt nem lehet kielégíteni. Mert ez az ország érdeke. Hozzátette: a szocialista kormányok is abba hibába estek, hogy azt hitték, lehet nagyobb a mozgástér. „Nem azt kell számon kérni a kormányon, ha egyensúlyt akar csinálni; hanem azon kell vele vitatkozni, hogy azt jól vagy rosszul akarja elérni” - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a szocialisták ellenzéki magatartásának két pillére az elvi ellenzéki szerep ('89-esek), illetve felelős ellenzéki magatartás. Úgy vélte: nem lehet populista ígérgetésbe kezdeni. „Felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormányok lesznek. Mi ezt az országot, felkészülve és utána megküzdve, kormányozni akarjuk” - mondta. Gyurcsány szerint ehhez fel kell készülni a '89-es alkotmányosság megvédésére. Hozzátette, hogy a népnek van alkotmánya, nem a kormánynak. Vagyis, a népnek kell a végső igent mondania az alkotmányára. Szerinte az Orbán-kormány fél népszavazást kiírni ebben a kérdésben.

„Ahhoz, hogy a '89-es alkotmányosságot megvédhessük, meg kell teremteni a '89-es demokraták politikai koalícióját. Ehhez meg kell szervezni az erős és felelős ellenzéki mozgalmat. Harmadrészt pedig rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben is. Ha nem lesz, félő, hogy az fog bekövetkezni: túl sokan fogják azt érezni, hogy nincs kire bízni az országot. Legyen olyan párt, amely a felelős ellenzéki szerepet vállalva, majd a felelős kormányzást vállalja.” - zárta szavait Gyurcsány Ferenc. Arról, hogy pontosan mire gondolt, nem kívánt nyilatkozni.

Gyurcsány Ferenc és Debreczeni József
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Debreczeni József MDF-es politikus részt vesz az Orbán-kabinet első száz napját értékelő, a Fapados Alapítvány "100 nap – Becsapott Magyarország!" című rendezvényén a terézvárosi Eötvös10 elnevezésű közösségi és kulturális házban. 2010.09.11. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.