"Mindenkinek jó az Unió, aki szeret demokráciában élni"

Kovács László (MSZP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szerint Magyarország európai uniós tagsága mindenkinek előnyös, aki szeret demokráciában, jogállamban, jogbiztonságban élni, és akinek fontosak a szabadságjogok.

A politikus az Európa-nap alkalmából tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar uniós tagság kedvező minden állampolgárnak, hiszen hét év alatt több mint 8 ezer milliárd forint támogatást kapott az ország, és EU-tagállamként vonzóbb a külföldi befektetőknek is. A tagság megkönnyíti az utazást, a külföldi tanulmányokat és munkavállalást is - mutatott rá. Hozzátette: emellett a magyar vállalatok 500 millió fogyasztót átfogó belső piachoz férhetnek hozzá.

Mint kiemelte, hátrányos ugyanakkor a tagság azoknak a politikusoknak, akik "nyűgnek, akadálynak tekintik" a demokráciát, a jogállamiságot és a sajtószabadságot. Kovács László ilyen politikusoknak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt "és körét". A szocialista politikus szerint kedvezőtlen a tagság továbbá azoknak a szélsőségeseknek - például a Jobbiknak - is, akik Magyarország kilépését szorgalmazzák az unióból.

A politikus szerint nem kapott még annyi kritikát az EU-tól egyetlen tagállam sem, mint amennyit Magyarország az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta. Kovács László emlékeztetett arra, hogy Magyarországgal szemben több kötelezettségszegési eljárás és túlzottdeficit-eljárás is folyik. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ha a magyar konvergenciaprogramot és a Széll Kálmán Terv 2.0-t hitelesnek találja az EU, nem függesztik fel a támogatásokat 2013-tól, de nehézséget jelent, hogy a kormány és Orbán Viktor ígéretei "nem feltétlenül válnak valóra", ami "nagy mértékben rombolja a kormány és személy szerint a miniszterelnök szavahihetőségét".

Kovács László arról is beszélt, hogy ugyan az EU jelenleg egy válsággal küzd, de az unió története válságok leküzdésének története, ezért biztos benne, hogy ez alkalommal is megerősödve kerül ki ebből a helyzetből az EU.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban, a háborúban szembenálló felek szövetséget hozzanak létre - ennek emlékére tartják meg minden évben az Európa-napot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.