'Lesifotósokat' tiltottak ki a parlamentből

Az Indexet és az Origót Orbán Viktor beszédének lefotózása miatt bünteti Kövér László.

A múlt heti Orbán-beszéd lefényképezését követően kitiltották az Index és az Origó fotósait a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból. Információnk szerint nem csak azokat a fotósokat tiltották ki, akik előző hétfőn lefényképezték Orbán Viktor miniszterelnök beszédének kéziratát; a tiltás a két szerkesztőség valamennyi fotósára érvényes, határozatlan ideig.

Az Index arról írt hétfőn, hogy fotósait - az előző heti fotó miatt - "Kövér László kitiltotta a Parlamentből", ezért a hétfői ülésnapról csak karikatúrákat jelentettek meg. Az Origó pedig azt közölte, hogy szerkesztőségüket még a múlt hétfőn levélben tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája, hogy fotós munkatársaik szeptember 13-ától nem léphetnek be az Országgyűlés és a Képviselői Irodaház épületébe, "mivel megszegték azt az előírást, amely tiltja a képviselői felszólalások kéziratainak fényképezését".

Az Országgyűlés sajtóosztálya egyébként a parlamentbe akkreditált tudósítókat, fotósokat és operatőröket valóban tájékoztatta a parlamenti tudósítás, fotózás feltételeiről, ebben azonban nem tiltják meg kifejezetten a politikusok előtti dokumentumok lefotózását; a tájékoztató szerint "a pulpituson, illetve a felszólalók, képviselők előtti irományok nem feltétlenül nyilvánosak, így kérjük, tartózkodjanak azok felismerhető, olvasható fényképézésétől".

A fotósok kitiltását követően a két szerkesztőség az Országgyűlés illetékeseivel egyeztet; az Origó elismerte, hogy hibáztak munkatársaik, de a parlamenti "házirend" előírását problematikusnak tartják, "mivel megítélésünk szerint egy ilyen nagy jelentőségű beszéd kézirata - a javításokban, húzásokban tetten érhető dilemmákkal, alternatívákkal együtt - egyértelműen a nyilvánosságra tartozik".

A parlamenti tudósításokra vonatkozó szabályokat még idén tavasszal, egy hasonló "incidens" (Orbán Viktor februári évértékelőjéről, felülről készített közeli felvételek megjelenése) után szigorította meg Kövér László házelnök, jelentősen korlátozva az újságírók parlamenti mozgását - mindezt a parlament méltóságának megőrzésére, a képviselők munkájának háborítatlanságára és az európai gyakorlatra hivatkozva. Az Origó szerkesztősége a történtek miatt az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Az, hogy a fotósok „belelátnak” a miniszterelnöki beszéd jegyzeteibe, részben annak a következménye, hogy a házelnök az év elején szigorította a fotóriporterek mozgását a Parlament épületében, csak az emeleti karzatról fotózhatnak, így ha bárki, például a miniszterelnök, a fő helyről, a pulpitusról szónokol, akkor tulajdonképpen csak a feje búbját lehet érdemben lefényképezni. Szemből, a plenáris terem más helyeiről csak az Országgyűlés és a kormányfő saját fotósa, illetve az állami hírügynökség készíthet felvételeket. Az operatőröket és a videósokat már az előző ciklusokban kitiltották a folyosókról, korábban ők az ülésterem előtt lévő, úgynevezett piros társalgóban dolgozhattak, de az új rend szerint innen is menniük kellett az épület északi oldalára, többek szerint azért, mert a sajtó az étterembe és a büfébe sétáló képviselőket többször itt kapta mikrofonvégre, és a honatyák akkor is kénytelen voltak legalább megállni, ha nem is akartak válaszolni a sajtó kérdéseire.

Lövétei István alkotmányjogász lapunknak elmondta, sajnos Magyarországon vannak hagyományai a parlamenti nyilvánosság korlátozásának. Szerinte a mostani esetnél, két orgánum fotósainak kitiltásánál, sokkal súlyosabb volt, amikor korlátozták a parlamenti ülések televíziós nyilvánosságát. Emlékezetes, 1998 tavaszára alakították ki a parlament zárt láncú televíziós rendszerét, azóta a tévécsatornák csak a parlament által készített képeket vehetik át, a plenáris ülésekről nem készíthetnek saját felvételeket. Később pedig, a szocialista Szili Katalin házelnöksége idején a Parlament folyosójáról is kitiltották a kamerákat, amikor több tévétársaság riportot készített a parlamenti folyosókon, azaz tiltott helyeken dohányzó képviselőkről. Öt kereskedelmi médium a tévéközvetítés korlátozása miatt az Alkotmánybírósághoz is fordult, a testület azonban elutasította indítványukat.

Ezt ne lássa az ország?
Ezt ne lássa az ország?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.