'Gyurcsány röpirata az MSZP-megújulás alapdokumentuma lehet'

Több szocialista helyi szervezet egyetért a Gyurcsány Ferenc által készített és nemrég nyilvánosságra hozott több mint negyven oldalas elemzéssel, több helyen is megvitatják majd a dokumentumot. Erről a különböző helyi szervezetek pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Kilenc somogyi pártszervezet - a kaposvári, a Kaposvár környéki, a tabi, a csurgói, a Nagyatád és környéki, a Barcs és környéki szervezetek elnöksége, a Somogy 2-es és 6-os választókerületi társulás elnöksége, valamint a párt Somogy megyei nőtagozatának elnöksége - közös közleményt adott ki, miszerint a baloldal megújulása, az elmúlt nyolc évvel történő szembenézés szempontjából, a sok kritika ellenére is nagyon jó irányvonalnak tartják Gyurcsány Ferenc "Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez" című írását.

A közlemény kiadói úgy fogalmaztak: a röpirat nem egy egyszerű vélemény, hanem egységet alkotó elemzés. "Sokan igyekeznek súlytalanítani a párt és a jövő baloldala számára fontos értékelést, de hisszük, hogy az ehhez hasonló tartalmas vita vezethet ahhoz, hogy újra megtalálja a baloldal a magyar társadalomban a támogatóit, visszaszerezze a választópolgárok bizalmát" - áll a közleményben, amelynek aláírói szerint "fontos, hogy mindenki részt vegyen az elindított értékelési folyamatban, amelynek fontos részét képezi a volt miniszterelnök, pártelnök által elindított vita".

Az MSZP gyulai szervezete is üdvözölte a röpiratot. Tartalmával egyetértve reményünket, és elvárásunkat fejezzük ki, a tekintetben, hogy a leírtak megvitatása az MSZP megújulását, "rendszerváltását" segíti elő - olvasható közleményükben.

A párt komáromi városi szervezete szerint Gyurcsány Ferenc röpirata az MSZP megújulásának alapdokumentuma lehet, mert benne van a szembenézés a múlt hibáival, a megújulás szükségessége és annak tartalmi lényege is. A zalai szocialisták körében eddig pozitív volt a fogadtatása Gyurcsány Ferenc vitairatának - mondta el az MTI-nek Baracskai József, a párt zalai elnöke. Személyes véleményét kifejtve arról beszélt, hogy örömmel vette az elemzést, mert az szerinte jó vitaanyagot jelent a párt megújulásához.

A zalai pártvezető úgy vélekedett, hogy a pártszervezeteknek vitára kell bocsátania ezt a vitaanyagot, átbeszélni a benne foglaltakat. Jövő héten az MSZP zalaegerszegi szervezetén belül civilek bevonásával is tárgyalnak Gyurcsány gondolatairól. "Beszélnünk kell a baloldaliság jövőjéről, hogyan képzeljük az új progresszív baloldalt, ami sikerrel vezethet a párt megújulásához, feltámadásához, váltópárti jellegének megtartásához" - fogalmazott a zalai szocialista politikus.

A debreceni szocialisták még nem alakították ki álláspontjukat Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök értékelő dolgozatáról - közölte Zsiros Zsolt, az MSZP városi elnöke az MTI-vel. Tájékoztatása szerint két héten belül városi küldöttgyűlést tartanak, s ott fogalmaznak meg egyéni és testületi véleményt az elmúlt négy-, illetve nyolc év munkáját összegző értékelésekről, köztük a Gyurcsány Ferenc által írt dokumentumról.

Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapszervezetének elnöke, volt pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta: a megyei szervezet jövő csütörtöki ülésén hoz állásfoglalást Gyurcsány Ferenc vitairatáról, illetve kilenc más értékelésről, elemzésről. Mint fogalmazott, a Gyurcsány-féle értékelés "csak egy a többi között".

A Fejér megyei szocialisták szerint nagyon fontos az elmúlt időszakban elkövetett hibák feltárása, de nem azért, hogy bűnösöket keressenek, hanem azért, hogy okuljanak azokból, s a jövőben előremutató, a választók bizalmának visszaszerzésére alkalmas politikát folytathassanak - mondta el Horváth András a párt megyei szövetségének elnöke.

A választásokat, s az elmúlt időszakot május 14-én megyei szövetségi ülésen vitatják meg a párt helyi küldöttei, s akkor döntenek a következő időszak tennivalóiról is. A Gyurcsány Ferenc által készített és szerdán nyilvánosságra hozott több mint negyven oldalas dokumentum szerint az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - vélekedik a politikus.

Úgy látja: a stratégiai cél helyes volt, de a kampány hibás alapvetésből indult ki, és saját céljaihoz képest is elbukott. "A Fidesz győzött, de mi vertük meg magunkat, mert gyáván, ostobán politizáltunk" - fogalmazott.

A volt kormányfő dolgozatának első részében értékeli az elmúlt nyolc év kormányzását, és nem mellőzi a kritikus megjegyzéseket; azt összességében a nyugatos modernizációt szolgálónak látja, miközben kiáll a reformpolitika alapvető céljai, értékei és az őszödi beszéd "igaza" mellett. Véleménye szerint az ország gondjait nem az okozza, hogy letértek a 2006 előtt követett útról, hanem az, hogy ráléptek arra.

A röpirat második fele az MSZP politikájával és működésével foglalkozik. A párt működéséről szólva Gyurcsány az írja: a párt ma politikai értelemben dezorientált, szervezete meggyengült, vezetési, irányítási viszonyai korszerűtlenek, a tagság fogyóban, a tagok fele-harmada pedig egzisztenciálisan a politikából él.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.