'A cigányság mártírjai' - Megemlékezés a tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulóján

Holokauszt balladákkal, siratóénekekkel, és gyászimával emlékeztek családtagok, roma vezetők az egy évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira a Pest megyei település temetőjében kedden.

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány által szervezett megemlékezés kezdetekor gyertyákat gyújtottak az egy évvel ezelőtti tragédia helyszínén. Virágokat és mécseseket tettek családtagok és megyei roma vezetők annak a háznak a lépcsőjére, amelyet egy évvel ezelőtt Molotov-koktéllal felgyújtottak, és a tűz elől menekülő emberekre rálőttek. Az akkori támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert, és ötéves kisfia életét veszette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A gránitból készített síremlék előtt Iványi Gábor metodista lelkész, polgárjogi aktivista gyászimájában felidézte, hogy az egy évvel ezelőtti tragédiát követően a hatóságok eleinte egyszerű balesetként kezelték a történteket annak ellenére, hogy már mindenki számára nyilvánvalóvá vált: bűncselekmény történt.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke „a cigányság mártírjainak, véráldozatainak" nevezte a romák elleni támadássorozatban meggyilkolt hat embert, köztük a tatárszentgyörgyi két áldozatot.

Azt mondta: a második világháborút követő időszak legbrutálisabb, szisztematikus népirtása zajlott ebben a másfél éves időszakban, és csak bízni tudunk abban, hogy a rendőrség a valódi elkövetőket fogta el, és az esetlegesen a háttérben állókat is megtalálja. A polgárjogi vezető reményét fejezte ki, hogy egyre több ember fogja majd meg egymás kezét, és nyújt segítséget az elesetteknek, a védteleneknek, és közösen keresik romák, nem romák a cigányság élethelyzetének javításához vezető utat.

Délelőtt a kormány és a cigányság képviselői, családtagok az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi székházában emlékeztek, és kora este a fővárosi Nehru parton, a romaholokauszt emlékművénél gyújtanak gyertyát a 2008. júniusában kezdődött támadássorozat áldozatainak emlékére.

 

Tatárszentgyörgy: a támadás helyszínétől indultak az emlékezők
Tatárszentgyörgy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.