galéria megtekintése

82 milliót kell visszafizetnie a rezsicsökkentéssel meglőtt Zöld Hídnak, és még 2 milliárdot

4 komment


Spirk József

Összesen 82 milliós túlszámlázást állapított meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Zöld Híd Régió Kft.-nél. A gödöllői központú hulladékgazdálkodási cégnek, amely az utóbbi időben a leghangosabb kritikusa lett a szemétbegyűjtési rendszer átalakításának, vissza kellene fizetnie a pénzt azokon a településeken, ahol megsértette a rezsicsökkentés által deklarált díjemelési stopot.

A 107 település, közel 300 ezer ember háztartási szemetének szállítását végző önkormányzati cég éves jelentéséből az is látszik, hogy a szabálytalankodásokért – reménytelen nagyságrendű, – 2 milliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kapott a nyakába, miközben április óta nem szedheti be a szemétdíjat sem. Erre csak az új állami szerv, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) jogosult.

A Zöld Híd a hétvégén levélben ment neki a NHKV-nek:

 
Önök olyan körülmények között próbálnak további hat hónap működőképességet számon kérni, mi több kikényszeríteni, amikor az ehhez szükséges pénzügyi források már csak az államnak állnak rendelkezésére.

A cég szerint az új állami szerv tevékenysége már kimeríti a Btk. közérdekű üzem működésének megzavarása tényállást.

A cég vezetője, Gyenes Szilárd kérdésünkre elmondta, hogy a kifogásolt túlszámlázások a rezsicsökkentés bevezetésének abszurd következményei, és nem az összes települést érintik, hanem csak azokat, amelyek a megalakulás után csatlakoztak a regionális társulásukhoz. A rezsicsökkentés befagyasztotta ugyan a közszolgáltatási díjakat, így elvileg a későn jövőknél nem lehetett volna változtatni az ott korábban kialakított, alacsonyabb díjon. Ekkor azonban az a helyzet állt volna elő, hogy ugyanazért a szolgáltatásért különböző díjat fizettek volna az egyes települések lakói.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Zöld Híd a kérdést az Alkotmánybíróságra is elvitte, ám ott formai okokra hivatkozva nem foglalkoztak a beadvánnyal – mondta Gyenes, aki arra kéri a politikai élet szereplőit és a kormányt, hogy ne tegyék ki több politikai támadásnak a szervezetet, eljárásaikat ne ilyen szempontoknak rendeljék alá.

Mint arról már beszámoltunk, az ország lakossági hulladékbegyűjtéssel foglalkozó 174 közszolgáltató cégéből 56 előzetes támogatást kért az NHKV-tól, mert április óta a közszolgáltatási díjak beszedését és a számlázást már nem végezhetik el. A szabályozás változása miatt a közszolgáltatási díjakat az állami cég számlázza ki és szedi be mindenhol, és ő utalja tovább a pénzt a begyűjtéssel foglalkozó vállalkozásoknak is. Ez a rendszer azonban még nem működik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.