galéria megtekintése

Iszonyúan sokba kerül, mégis kistafírozzák a közmédiát

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

A márciusban elindított M1 hírcsatorna fenntartása idén 4,3 milliárd forintba kerül a médiaszolgáltatási alapnak, a júliusban startolt M4 Sport pedig 5,4 milliárdba. A növekvő kiadások miatt a kormány átvállal 47,2 milliárdot az állami média adósságából, így tartalom-előállításra 9 milliárddal több jut.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) lapunk érdeklődésére közölte, hogy idén 4,3 milliárd forintba kerül a tavasszal indított M1 hírcsatorna fenntartása, amit a március 15. és június 30. közötti időszak adatai alapján határoztak meg. Ebből az következik, hogy az állami médiának az M1 és az M4 Sport elindítása 2015-ben hozzávetőleg tízmilliárd forintba kerül, miután az MTVA azt már korábban közölte, hogy a július 18-án startolt M4 Sport idei költségvetési kerete 5,4 milliárd forint. A két új csatorna 2016-os fenntartási költsége pedig 14-15 milliárd forintra rúghat.

A hírcsatorna fenntartása a folyamatos üzemmód, az élő közvetítések sokasága, a híradós stábok miatt emészt fel iszonyúan sok pénzt, az M4 Sport esetében pedig több milliárd forintba kerülnek a közvetítési jogok.

Az M1-re költött 4,3 milliárd forint más hírtévékkel összevetve is igen jelentős összeg, például a hasonló profilú ATV az online cégadatbázis szerint 2014-ben 2,1 milliárdból, a Hír TV pedig 7 milliárd forintból gazdálkodott. A két hírtévé közötti nagyságrendi bevételkülönbség a szakemberek szerint két fő okkal magyarázható: korábban a Hír TV a Fidesz háttértámogatásával nagyon magas terjesztési díjakat tudott kialkudni a nagy kábelszolgáltató cégektől, másrészt a Hír TV az idén februári Orbán–Simicska-szakítás előtt évente milliárdos nagyságrendű állami hirdetéscsomagot kapott.

 

A két új csatorna elindítása nagyon megterheli az MTVA idei 80 milliárd forintos költségvetését, ezért is vállal át az állam 47,2 milliárd forintot a médiaszolgáltatási alap hiteleiből. Ezt Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára épp azzal indokolta: az MTVA kiadásai idén megnőttek, és az adósság kamatterhei eljutottak egy olyan kritikus ponthoz, hogy a törlesztés már gondot okoz. A hitelátvállalás után az MTVA nagyságrendileg évi kilencmilliárd forinttal fordíthat többet tartalom-előállításra.

 Az állami média 2012 végén egy 63 milliárd forint értékű hitelcsomagot hozott tető alá négy bankkal, ebből finanszírozta a Kunigunda útjai székház megvásárlását, valamint a korábbi hitelek kiváltását. A székház vásárlására felvett 140 millió eurós (2012-es árakon 43,7 milliárd forintos) hitel törlesztését tavaly októberben kellett megkezdeni.

Lapunk információi szerint az MTVA vezetése korábban azért lobbizott, hogy a hitelátvállalás fejében az állami média átadhassa a kincstárnak a tulajdonában lévő közel negyven ingatlant, kivéve a Kunigunda útjai gyártó bázist. Ezek az ingatlanok több tízmilliárd forintot érnek.

A Duna TV-nek a Nap-hegy oldalában álló régi székháza évek óta üresen áll, ugyanúgy, mint a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai ingatlanának nagyobbik része. Szintén tízmilliárdos nagyságrendű értéket képvisel az MTI Naphegy téri ingatlanegyüttese.

Drága hobbi az állami hírcsatorna fenntartása
Drága hobbi az állami hírcsatorna fenntartása
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kormány 2016-ban 77 milliárd forintra állítja be az MTVA költségvetését: mintegy 70 milliárdot kap közszolgálati feladatai ellátására, ezen felül azzal számolnak, hogy a cég hétmilliárd forintos reklámbevételre is szert tesz, tekintettel a két nagy 2016-os sporteseményre, a labdarúgó Eb-re és az olimpiára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.