4-es metró: az átadást már bejelentették, az engedélyek később érkeznek

Az utolsó percig vártak az ünnepélyes átadás bejelentésével.  De a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélye még a főpolgármesteri tájékoztató után, kedden délutánra sem érkezett meg.
A közlekedési hatóság tájékoztatása szerint a vasúti pálya, a biztosító berendezés és automatikus vonatvezérlés, egyes jármű engedélyezési eljárások és a biztonságirányítási rendszer vasúti engedélyezési eljárásai „döntéshozatali szakban" vannak.

A hatóság a benyújtott több ezer oldalnyi műszaki dokumentáció, az elvégzett tesztek, a két hónapos próbaüzem tapasztalatai, a kivitelezők, a mérnökszervezet, a vasút üzemeltető, valamint a független tanúsító és a bevont szakértők nyilatkozatai alapján, valamint a műszaki és közlekedésbiztonsági szempontok maradéktalan érvényre juttatásával hozza meg - várhatóan e hét folyamán - az érdemi döntéseket.

A hatóság által felügyelt próbaüzem mindenesetre március 22-én befejeződött. A járműflotta összesen több, mint 210 ezer kilométert és mintegy 30 ezer menetrendszerinti járatot teljesített biztonságkritikus hiba nélkül. Az ideiglenes engedély kiadása után az utasforgalmi tesztüzem alatt a szerelvények járműfelügyelő jelenlétében szállíthatnak utasokat.

Tarlós István főpolgármester mindezt úgy fordította le az újságíróknak, hogy csupán az adminisztráció maradt hátra, így semmi sem befolyásolja a metró átadását. Majd hozzátette: ők egyetlen határidőt, a március végét szabták maguknak és azt tartják is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.