galéria megtekintése

300 milliót keresnek Farkas Flóriánon

10 komment


Czene Gábor

Sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az Országos Roma Önkormányzat elnökének ellenzéke; szerintük Farkas Flórián nem számolt el elnöki keretével.

Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik képviselője az Indexnek azt állította, hogy Farkas Flóriánnak 2011–2014 között összesen csaknem 300 millió forintos elnöki keret állt rendelkezésére.

Lakatos úgy tudja, az átutalásokat Rácz Tamás írta alá, Farkas Flórián pedig nem számolt be a pénz felhasználásáról. – Sokkal kisebb tételről, néhány tíz- vagy százezer forint átutalásáról volt szó, és még az sem biztos, hogy mindez az elnöki keretből történt – mondta lapunknak ­Rácz Tamás, az ORÖ elnökhelyettese.

Százmilliók a semmire?

Több százmillió forint ment el elvileg célzott munkahelyteremtésre, valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye – állítja az LMP-s Hadházy Ákos, aki szintén sikkasztás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a közelmúltban. Részleteket itt olvashatnak.

 
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Az ORÖ közgyűlése egy 2011-es határozatban döntött arról, hogy az önkormányzat mindenkori működési támogatásainak 10 százaléka legyen az úgynevezett elnöki keret. Az elnök elvileg félévente köteles lett volna beszámolni a közgyűlésnek arról, mire költötte a pénzt (négy év során több mint 287 millió forintot). Az Index cikke szerint a beszámoló egyszer sem történt meg.

Az elnöki kerettel régebben is voltak gubancok. Farkas Flórián korábbi elnöksége idején is az országos önkormányzat működési költségének 10 százalékáról rendelkezhetett. Annak idején egy belső gazdasági vizsgálat nyomán hírül adtuk, hogy 2002-ben például Farkas saját hatáskörben 24 millió forintról dönthetett, ám ennél 12 millióval többet, összesen 36 millió forintot osztott szét különféle jogcímeken.

Az Állami Számvevőszék ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, egyebek mellett azért, mert 2000–2001-ben többen ugyanazon számlák alapján, jogosulatlanul jutottak mintegy 1,9 milliós támogatáshoz.

Vizsgálóbizottság felállítását követelik a roma önkormányzat felháborodott képviselői
Vizsgálóbizottság felállítását követelik a roma önkormányzat felháborodott képviselői
Kurucz Árpád / Népszabadság

Farkas Flórián akkor kérdésünkre közölte, hogy nem érez személyes felelősséget. A számvevőszék által feltárt szabálytalanságok jelentőségét ahhoz hasonlította, mint amikor egy minisztériumban véletlenül nem megfelelő helyre tesznek egy aktát.

Az akkori feljelentés sorsát nem ismerjük. A minap az ellenzéki roma politikusokból alakult vizsgálóbizottság is feljelentést tett a közelmúltban nyilvánosságra hozott „korrupciógyanús" ügyekben – sikkasztás és hűtlen kezelés miatt.

Simicska után szabadon - tiltakozók az ORÖ legutóbbi közgyűlésén
Simicska után szabadon – tiltakozók az ORÖ legutóbbi közgyűlésén
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bizottság egyebek mellett a Gellérthegy utcai értékes ingatlan megvásárlásának körülményeit firtatja. „Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése nem tárgyalta az ingatlan vásárlását, a vezetés ezen kérdés eldöntését nem vitte a közgyűlés elé, ebből adódóan a vásárlásra közgyűlési jóváhagyás nélkül került sor. A vásárlásról közgyűlési határozat nem született" – áll a feljelentésben.

'Flóri is egy g...i!!!'

A romák között is divat lett Simicska nagy jelzője. Az Országos Roma Önkormányzat székházában felirat hirdette: „Flóri is egy g..i!!!” Áll a bál, a testület egyik – máskülönben fideszes – képviselője Lázár János minisztertől kéri a kifizetések leállítását. (Klikkeljen a részletekért)

A vizsgálóbizottság egyik tagja, Makai István (Roma Polgári Tömörülés) elmondta lapunknak, hogy terveik szerint a közel 300 milliós elnöki keret felhasználásának ügyé­ben is hatósághoz fordulnak. Továbbá ismét kísérletet tesznek arra, hogy – a gazdasági vádak tisztázására – összehívják az ORÖ rendkívüli közgyűlését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.