galéria megtekintése

3 millió biztosítási kártyát kell majd cserélni

1 komment


Danó Anna

Még hónapokig nehezítheti az egészségügy működését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése. Bár legutóbb Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter befejezett kormánydöntésről beszélt, a feladatok és pozíciók újraosztása 2017 tavaszáig is elhúzódhat. Csak az látszik teljesen bizonyosnak, hogy a korábbi feladatokat húsz százalékkal kisebb bérkerettel kell megoldania az ágazatnak.

Az OEP, az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tervezett átszervezéséről számos részlet szivárgott már ki. Így tudni lehet, hogy az OMSZ önállósága is megszűnik, és bekerülhet a kórházfenntartó hivatal irányítása alá, éppúgy mint az az Országos Vérellátó Szolgálattal korábban már megtörtént. Ennek időpontja és részletei azonban még nem ismertek. Információink szerint az OTH, amelynek elvben szigorú hatóságként a betegbiztonságot garantáló szabályokat kellene betartatnia az intézményekkel, a jövő év tavaszán szintén beolvad a szakminisztériumba. Az OEP szétdarabolásának is két lehetséges időpontja van: július, illetve ha ezt a határidőt nem sikerül tartani, akkor év végéig is elhúzódhat a folyamat.

A heti Kormányinfón rendre elhangzik, hogy az egészségbiztosító sorsa eldőlt, az erről szóló kormányhatározat azonban még nem került nyilvánosságra. Lázár János kancelláriaminiszter közlése szerint a pénzbeni ellátások – gyes, gyed, táppénz – folyósítását az országos nyugdíjbiztosítási feladatokkal együtt egy újonnan létrehozandó szervezethez, a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalhoz delegálják.

Tényként kezelhető az is, hogy az egészségkassza szolgáltatásvásárlói funkciói – az államilag finanszírozott gyógyítási csomag összeállítása, valamint annak meghatározása, hogy miért, mennyit fizetnek, azt hogyan számolják ki – a szakminisztériumhoz kerül, egy helyettes államtitkár felügyelete alá. Ugyanide telepítik a gyógyszerbefogadásokkal, a szolgáltatók ellenőrzésével, az egészségügy adatvagyonának „értékesítésével” kapcsolatos feladatokat is.

 

Arról még nem tudni, hogy mennyibe kerül az új szervezet létrehozása, mi értelme van szétszedni az egészségügyi rendszer többé-kevésbé zavartalan működtetését garantáló hivatalokat, mitől lesz az új hatékonyabb vagy jobb a jelenleginél. Csak az tudható, hogy a kormányzat 20 százaléknyi bérmegtakarítást vár a tervezett szervezetkarcsúsítástól.

Káraira azonban máris figyelmeztetnek a szakértők: csak a finanszírozó névváltozása miatt mintegy 20 ezer szolgáltatói szerződést kell újrakötni. Körülbelül 3 millió uniós ellátásra jogosító kártyát kell bevonni és újat kibocsátani. (Csak ez az utóbbi a külföldi ellátásokhoz nélkülözhetetlen, nyaralás előtt meglehetős rohamot indíthat az ügyfélszolgálatokon.)

Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő szerint a változással zavar keletkezhet a pénzbeli ellátások kifizetésében, még lassabb lehet a méltányossági ügyek elbírálása. Ez például a súlyos betegeket, a nem támogatott, drága terápiát igénylőket sújthatja.

Oberfrank Ferenc, egykori OEP-főigazgató úgy véli, nem is az OEP tervezett szétdarabolása okoz elháríthatatlan károkat, hanem az, hogy az egészségbiztosító működtetésére a jövőben a mostani ráfordítások 80 százaléka jut. Most 7,8 milliárd forintból, az E-Alap 0,4 százalékából – Európában is szinte a legolcsóbban – működtetik a hivatalt. Az átalakítást már jói deje lebegteti a kormány, ennek hatására is sok speciális szaktudású ember távozott az OEP-ből, a források további apasztása pedig ezt a folyamatot erősítheti. Az már most látszik, ha további leépítésre kerül sor, könnyen előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz ember a szolgáltatások ellenőrzésére sem. Az ellenőrzés eddig is elégtelen volt, további romlásának pedig drámai következményei lehetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.