2,8 milliárdot fizetett ki a semmire a kormányzati program?

Az LMP számításai szerint közel 2,8 milliárd forintnyi uniós forrást költöttek el feleslegesen az Öveges-program keretében. Erről Hadházy Ákos, a párt szekszárdi és Gertsmár Ferenc, az LMP veszprémi polgármesterjelöltje beszélt csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatójukon.
Hadházy Ákos elmondta, hogy a program keretében EU-s forrásokból negyven városban hoztak létre kémia és fizika tantermeket egyenként 30-40 millió forintért, és mind a negyven városban elkészítették a szükséges kémia, fizika és biológia munkafüzeteket, városonként körülbelül hetvenmillió forintért.

Az LMP úgy találta, hogy mindegyikben ugyanazok a kísérletek vannak benne, egyes esetekben szó szerint megegyező leírással - folytatta.

Gertsmár Ferenc és Hadházy Ákos - fehér köpenyben és gumikesztyűben - jódport és alumíniumport kevert össze, amelyhez vizet öntöttek, azt szemléltetendő, hogy akárhol és akármelyik munkafüzetből végzik el a kísérletet, annak végeredményeképpen mindig lilás füst keletkezik.

Ezt követően Hadházy Ákos egy táblán előbb a kísérletet írta le, amit el is magyarázott, majd kiszámolta, hogy ha minden városban körülbelül harmincmillió forintot költöttek saját munkafüzetre, húszmilliót azok szövegszerkesztésre és további húszmillióért írattak mindenütt ehhez kapcsolódó tanulmányokat, akkor a végösszeg 2,8 milliárdot tesz ki. A politikus szerint az elköltött körülbelül 2,8 milliárd forintból maximum harmincmillió lehetne indokolt, a többit teljesen feleslegesen fizették ki.

Gertsmár Ferenc azt mondta, számítások szerint a korrupció 20-25 százalékkal drágítja a közbeszerzéseket, ezért a fejlődés legnagyobb gátja.

Az önkormányzati választásokkal összefüggésben kijelentette: Magyarországon az elmúlt 25 évben megbukott politikai modell megújításának alulról kell indulnia. A valódi változás ott kezdődik, hogy nem tűrik tovább, ha egy játszótér, járda vagy tanterem felújítása során a "szemünk láttára talicskázzák el a mi pénzünket" - szögezte le, hozzátéve: az önkormányzatokban már egy képviselő is véget tud vetni a titkos ülések rendszerének, feltárhatja az eltitkolt ügyeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.