270 millióval kárpótolták a 2006-os sérülteket

A kormány szerint öntisztulás volt a rendőrségnél, kivetették a 2006 őszén bűncselekményt elkövetőket.

"A rendőrség állományába tartozó, és a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes és esküjükhöz hű rendőri közösség öntisztulási folyamata eredményeképpen kivetette maga közül" – közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a kabinetnek a Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján április 15-ig kellett jelentést készítenie arról: a 2006 őszén bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, valamint az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan szolgálnak ma is a rendőrség állományában.

Mint írták, a határozatban foglalt ráruházott feladatokat a kormány határidőre elvégezte, ami a kormányülés napirendjén szerepelni fog.

"A tárgyalt témával kapcsolatban világosan látni kell, hogy mind külső, mind pedig belső morális és jogi szembenézésre került sor a történetek vonatkozásában" – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

Közölték, hogy a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes rendőri közösség kivetette maga közül, azok a rendőrök pedig, akik ugyancsak részt vettek a fenti eseményekben, a független bíróság előtt adtak számot tetteikről. A jogerős bírói ítéletek alapján azokat, akik jogerős börtönbüntetést, illetve lefokozást kaptak, a testületből elbocsátották, kizárták. Azok, akiket a bíróság rendőrségi munkára alkalmasnak talált, továbbra is az állomány tagjai – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy összesen 71 rendőrrel szemben indult büntető-, és 47-tel szemben fegyelmi eljárás; jogerősen 13 embert marasztaltak el büntetőügyben, 7-et pedig fegyelmi eljárás keretében, 15 érintett esetében büntető-, 3 esetében fegyelmi ügyben az eljárás még folyamatban van.

A kormányváltást követően a 2006. őszi események során ártatlanul sérelmet szenvedett 149 személy részére összesen 270.570.000 forint kárpótlást adott a magyar kormány – zárul a tájékoztatás.

A parlament március 12-én fogadta el Balsai Istvánnak a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről készített jelentését. Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy az ügyben szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

A Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat rendelkezett arról, hogy a kormánynak április 15-ig jelentést kell készítenie: a 2006 őszén bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, valamint az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan szolgálnak ma is a rendőrség állományában. A dokumentumnak arra is ki kell térnie, hogy közülük a kormányváltás óta hányan láttak el, illetve töltenek be jelenleg rendőrségi vagy állami vezetői feladatot, beosztást. A Ház arra is felkérte a kormányt, hogy foglalja össze, a 2006. szeptember 19. és 22. között, valamint október 23-án lezajló tömegdemonstrációkon a védtelen és békés polgárokkal szemben törvénytelenül fellépő rendőrök felelősségre vonása érdekében milyen intézkedések történtek, hány rendőrrel szemben indult fegyelmi és büntetőeljárás, és azok milyen eredménnyel zárultak. A jelentésnek ki kell térnie arra is, hogy a jogsértő rendőri intézkedések miatt alkotmányos, illetve személyhez fűződő jogaikban sérelmet szenvedő kárvallottak kártérítése, kártalanítása megtörtént-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.