A szerződéses tanár fizetése ráér

Nem jártak jól azok a művésztanárok, akik számlásként kerültek át a Klik fennhatósága alá. Járandóságaikat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól több havi késlekedéssel és iszonyú bürokrácia közbeiktatásával kapják meg.

Ez történt Merő Bélával, a Békéscsabai Jókai Színház rendezőjével, aki évek óta tanít az OKJ-s képzést biztosító színitanházban. Itt hosszú éveken át színészeket, táncosokat, fény- és hangtechnikusokat képeztek. A képzést két éve felügyeli az állami szuperintézmény, az oktatást a Klik fennhatósága alatt működő Harruckern János Közoktatási Intézmény vette át. A fizetéseket az első perctől kezdve késve fizetik ki.

Mindezt tetézte az a miniszteri rendelet,melynek értelmében a külsős művésztanárok és a számlás óraadó tanárok immáron csak heti tíz órában taníthatnak. Merő Béla óradíját egyébként 2500 forintban maximálták, mellyel tanári fizetését majdhogynem 30 százalékkal mérsékelték. Bevezették azt is, hogy a 65 éven felüli tanárokkal havonta szerződést kellett kötni. Volt úgy, hogy ezeket csak utólag kötötték meg.

– 2013 áprilisa óta húzódnak a kifizetések – mondta a Radnóti-díjas Merő, és megjegyezte, hogy az áprilisi bérét végül augusztusban sikerült megkapnia, a novemberit pedig februárban. – Egy idő után elkezdtem telefonálgatni – mondta leverten a rendező –, de a Klikben letagadta magát a vezető. Amikor a sajtóval fenyegetőztem, megérkezett az átutalás. De azért, hogy a Klikhez fordultam, leszúrták az iskolát. Majd bizalmasan azt közölték, azért nem tudnak fizetni, mert nem kapnak pénzt Pestről. Az oktatáshoz már annyira nincs pénz, hogy a kellékek beszerzésével nem is terhelem a magas államot, a szövegkönyvek másolását a saját pénzemen fizetem ki a gyerekek számára. Az iskolatitkárnak minden számlához 10-15 oldalas igazolásokat kell mellékelnie, amit átnéz egy jogász, s ha hibát talál, visszadobja. Szánalmas az egész – mondja.

Rázga Áron zongoratanár, aki korrepetitorként kíséri a színészképzésben részt vevő gyerekek produkcióit, szeptember óta nem kapott fizetést. Ő is szerződéses tanár, máshol, más iskolában van főállása, abból él. Többször fel kellett szólalni ahhoz, hogy egy hete kézhez kapja a szeptember és december között elvégzett munkája ellenértékét. Őt is arról tájékoztatták, hogy nem jön meg Pestről a pénz, ez az oka a késlekedésnek.

A Klik részéről kérdéseinkre a következő választ kaptuk: „A kifizetés alapja a szerződésben is rögzített teljesítési igazolás. Amennyiben az igazolások időben és hibátlanul beérkeznek a tankerülethez, a kifizetések ütemezetten megtörténnek. A teljesítési igazoláshoz és a kifizetéshez szükséges alátámasztó dokumentumok bekérése az érvényes jogszabályoknak megfelelően történik. A kifizetésekre mindenütt azonos szabályok vonatkoznak.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.