A Jobbik nem indult, az Összefogás pedig óv

Pár hónapja még a szocialisták nyertek, most a Fidesz által támogatott jelölt győzött

Megfordította a jobboldal a fóti időközi választás legutóbbi eredményét, és Bartos Sándor független jelölt mögött felsorakozva megszerezte, pontosabban visszaszerezte a Pest megyei település irányítását. Az MSZP, illetve az Összefogás mégsem éli meg vereségként az eredményt, szerinte ugyanis ebben is megmutatkozik a választók erősödő kormányellenes hangulata. Ezzel együtt, miután állításuk szerint törvénytelenségeket tapasztaltak, megóvják az eredményt.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes polgármester, Cselőtei Erzsébet – állítólag a kormánypárt helyi szervezetén belüli hatalmi harcok miatt – váratlanul lemondott posztjáról és önkormányzati mandátumáról. A lemondás miatt a tavaly év végén kiírt időközi választáson még számos jelölt indult: az MSZP színeiben politizáló Takács István a végelszámolás szerint akkor 25 százalékot ért el (és nyert) a független Bartos Sándor (21%) és a szintén független Németh József (20%) előtt. Jelzésértékű volt, hogy a Fidesz által akkor támogatott Földi Pál „csak” negyedik lett, az ötödik helyet a Liberálisok színeiben induló Vargha Nóra szerezte meg. A kampánycsend megsértése miatt a bíróság azonban –jobboldali bejelentések nyomán – később megsemmisítette a polgármesteri és a kerületi eredményt is.

Az újonnan kiírt választáson a jobboldal gyorsan rendezte a sorait –és bár a korábbi, egyébként szintén fideszes támogatottságú polgármester, Mádly Zsolt is benevezett közben a versenybe –, mindegyik korábbi polgármesterjelölt visszalépett, a Fidesz és a KDNP pedig hivatalosan is beállt a Takács mögött tavaly a második helyet megszerző Bartos Sándor alpolgármester mögé. A most vasárnap tartott választáson a részvétel kevéssel ugyan, de nőtt: negyvenhárom fővel többen adták le voksukat, mint tavaly novemberben, ez majd fél százalékot jelent.

A szavazatok megoszlása viszont ezúttal már a jobboldalon egyedül maradó Bartosnak kedvezett, aki 50,1 százalékot ért el, a most második helyre szoruló Takács István „csak” 42,4 százalékot tudott hozni. Mádly Zsolt 7,5 százaléka a harmadik helyre volt elég. Érdekesség, hogy ha a korábbi időközi eredmény alapján összeadjuk a jobboldalra leadott voksokat, akkor a kormánypárti oldal támogatottsága 159-cel csökkent, az Összefogás jelöltjét viszont (hozzáadva a korábban a Liberálisokra leadott voksokat is) 202-vel többen szerették volna a város élén látni. Ez pedig, állítják a baloldal politikusai, a vereség ellenére jó eredménynek számít, és jelzi a kormánypártokkal szemben egyre erősödő ellenszenvet. Szintén a választás eredményéhez tartozik, hogy a régióban érdemi támogatottsággal bíró Jobbik érdekes módon önkormányzati képviselőt ugyan indított, de önálló polgármesterjelöltet már nem; így a radikálisok nem osztották meg a jobboldali szavazatokat.

Tanulságosan alakult a korábbi polgármester távozása miatt megüresedett képviselői hely újraosztása is. Tavaly a független Varga József Csongor meggyőző támogatottsággal nyerte el a körzetet a Fidesz–KDNP és a helyi katolikus egyház vezetése által nyíltan támogatott Madaras Ádám előtt. Most mindössze kettő (!) szavazattal, de megelőzte a kormánypárti jelölt a korábbi győztest, így az eredmény itt is megfordult. Úgy tudjuk, az MSZP, pontosabban az Összefogás színeiben induló Fábry Béla felajánlotta a megismételt voksolás előtt, hogy visszalép a korábbi, független győztes javára, de Varga inkább a nyílt versengést szorgalmazta. Mivel a szocialista jelölt végül szintén tetemes voksmennyiséget kapott, így biztosra vehető, hogy ha visszalépett volna, akkor Varga megismételhette volna tavalyi győzelmét.

Takács István, az MSZP (Összefogás) jelöltje a Népszabadságnak azt mondta: az Összefogás együttműködő pártjai tiszteletben tartják a választáson részt vevő fótiak akaratát. „Elkötelezettek vagyunk a város fejlesztése, a XXI. századi városi körülményeket, az élhető, biztonságos otthont jelentő, színvonalas városi szolgáltatásokat nyújtó Fót kialakításában, ennek érdekében dolgoztunk a múltban is, ezért kívánunk dolgozni a jövőben is” – mondta, hozzá téve: a voksolás során számos bejelentést kaptak különböző törvénytelenségekről. Ezért, élve a törvény által biztosított jogorvoslati lehetőséggel, kifogást nyújtanak be a helyi választási bizottságnál. A kifogás tartalmáról és a vélt törvénytelenségek részleteiről későbbre ígértek pontos tájékoztatást.

Kerestük a győztes polgármester Bartos Sándort is, aki azonban egyelőre csak annyit közölt, amíg nem jogerős a választási eredmény, addig nem kíván nyilatkozni.

Nők helyzete: anonim munkaerő-felvételt és bölcsődei utalványt vezetne be az Együtt–PM

Anonim munkaerő-felvételt, a gyes összegével megegyező mértékű bölcsődei utalványt vezetne be, és csökkentené a kisgyerekes anyáknak részmunkaidőt biztosító munkáltatók terheit az Együtt–PM szövetség – derült ki a párt hétfői, a nők helyzetéről rendezett workshopján. Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője azt mondta: ma Magyarországon ódivatú nézet uralkodik, miszerint a nőügyeket nőpolitikusra kell bízni, aki „dísznőként” jól mutat a sok férfi mellett, egyébként pedig otthon a picsogás a nők dolga, meg a konyha.

– Ma ez a gondolkodás van kormányon, ezért nem igaz, hogy Magyarország jobban teljesít, hiszen háttérbe szorítják a nőket. Az ország jövőjével bánik mostohán az a politika, amelyik így gondolkodik – fogalmazott Bajnai.

Kijelentette: a lejárt szavatosságú „macsópolitikában” korszakváltásra van szükség, a nők esélyegyenlőségének ügyében nem tesz engedményt az Együtt-PM. Szerinte a női kvótára rövid távon szükség van, ennek megfelelően az Együtt-PM képviselőjelöltjeinek harmada nő.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt–PM jelöltje arra mutatott rá: a politikában nőkről beszélni nem önmagáért való dolog. Ahol kevés nő van a politikában, ott az összes nő érdeke sérül. Ahol sok nő van a politikában, ott jobb az esélyegyenlőség, erőteljesebb a gazdasági növekedés és nagyobb a gyermekvállalási kedv – mondta.

Az Együtt–PM női jelöltjei a részletes terveket is ismertették. Romhányiné Balogh Edit arról beszélt: a nők többsége elsősorban anyagi okokból dolgozik, az önmegvalósítás legföljebb az értelmiségnél jelenik meg célként. A magyar nők konzervatívak: ha választhatnának a család és a munka között, háromnegyedük a családot választaná. Ha anyagilag függetlenek lennének, akkor is csak részmunkaidőben dolgoznának, hogy több időt tölthessenek a családdal. Az Együtt–PM ezért biztosítaná a nők számára, hogy ha akarnak, legyen lehetőségük dolgozni részmunkaidőben is. A kisgyerekes nők számára részmunkaidőt biztosító munkáltatók terheit csökkentenék, és – mivel a gyermekvállalás miatt sokszor hátrányosan megkülönböztetik a nőket a munkaadók – bevezetnék az anonim munkaerőfelvételt, hogy az álláskereséskor ne derüljön ki a jelentkező neme.

Bakó Krisztina azt mondta: megtartanák, de átalakítanák a családi adókedvezmény rendszerét, hogy a kevésbé jó anyagi körülmények között élők is élhessenek vele. Bevezetnék a bölcsődei utalványt: a gyes összegével azonos támogatást a gyermek 18 hónapos korától az állami és a magánbölcsődékben egyaránt föl lehetne használni. A szülői szerepek ellátásának kérdését pedig társadalmi vitára bocsátanák.

Skandináv tapasztalatok alapján ugyanis jó hatással van a nemek közti esélyegyenlőségre, ha az apa is otthon marad a gyermekkel egy időre. (Varga Dóra)

A győztes
A győztes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.