Őszödi beszéd: Volt harmadik jelentés, vagy sem?

Terrorcselekmény miatt feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció (DK), mert Vadai Ágnes, a párt alelnöke szerint a Hír TV áll a 2006-os őszi zavargások kirobbantása mögött.

Vadai Zentai Péternek, a Magyar Rádió volt berlini tudósítójának a Klubrádióban elhangzott nyilatkozatát idézte fel, aki egy angol újságíróra hivatkozva arról beszélt, hogy két nappal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két angol csatornát is megkeresett egy magyar hírtelevízió azzal, hogy a hét végén izgalmas történések lesznek Budapesten, szívesen tudósítanának róla a számukra. Bár a feljelentésről több médium is már múlt időben tett említést, az valójában még nem készült el, így nem adhatták be. Kérdésünkre, hogy mikor és hol teszik meg (a rendőrségen vagy az ügyészségen), és hogy pontosan mire alapozzák a terrorizmus vádját, Vadai telefonon csak annyit mondott: „Majd ha elkészül, beadjuk, s hogy mi lesz benne, azt nem biztos, hogy maguknak fogom elmondani, először inkább valaki másnak.”

A Hír TV eközben közleményben utasította vissza a korábban egy közösségi oldalon már Gyurcsány Ferenc által is megfogalmazott vádat. Közölték: semmiféle ajánlatot nem tettek egyetlen angol csatornának sem az őszödi beszéddel összefüggésben. Zentai amúgy – a Hír TV beszámolója szerint – bár interjút nem adott a csatornának, azt elismerte, hogy nem ellenőrizte az információit. Nem tudta megnevezni azt az újságírót sem, akitől a fentiekről hallott, és az Mno.hu beszámolója szerint már megbánta, hogy betelefonált a Klubrádió élő adásába.

A „ki szervezte a zavargásokat” ütésváltás azonban tovább folytatódott. Több ellenzéki politikus feltette a kérdést: elképzelhető-e, hogy az egymással véres csatákat vívó Újpest, FTC, Debrecen és más csapatok ultrái rászervezés nélkül néhány órával az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után már a Szabadság téren legyenek, és közösen rohamozzák meg az MTV székházát védő rendőri erőket. Vadai Pintér Sándortól várja, hogy kivizsgálja, milyen szerepet játszottak a jelenlegi kormánypártok vezető politikusai a zavargások előkészítésében.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont „az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni tévészékházostromhoz Gyurcsány Ferencnek lehet köze”. Gulyás a Hír TV Magyarország élőben című műsorában emlékeztetett rá, hogy ezt valószínűsítette zárójelentésében az a parlamenti eseti bizottság is, amely az ő vezetésével a 2006. őszi eseményeket vizsgálta. Szerinte sokkal több adat valószínűsíti, hogy Gyurcsány Ferencnek a tévészékház ostroma megszervezéséhez lehetett inkább köze, vagy legalábbis ahhoz, hogy ott a rendőrség semmit sem tett az erőszak megakadályozása érdekében, „mint amennyivel ezt az egészet a Fideszhez lehetne kötni”. Úgy vélekedett, hogy meg kellene vizsgálni Gyurcsány azon kijelentését is, amely szerint „ha a ribillió és közte kell választani, a választópolgárok a kisebb rosszat fogják választani”.

Mindeközben még mindig tart a vita arról, hogy hány jelentés készült a titkosszolgálatnál az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggésben, és honnan került ki a Magyar Rádióban lejátszott hangfelvétel. Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozata szerint a Miniszterelnöki Hivatalból. Ezt azonban egykori közvetlen munkatársa, az ATV-nek nyilatkozó Gál J. Zoltán és a Klubrádióban megszólaltatott Laborc Sándor, az NBH akkori főigazgatója is cáfolta. Gál J. és Laborc emlékezete szerint az MSZP-nél őrzött példány került ki a médiához.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon továbbra is kitartanak amellett, hogy ők nem az egy hete nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéseket látták, amikor még hivatalban voltak. Léteznie kell tehát egy harmadik jelentésnek is. Pintér Sándor belügyminiszter ezt határozottan cáfolta keddi sajtótájékoztatóján. Később hozzátette: vannak arra utaló adatok, hogy 2009 végén a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter a témában készített egy felterjesztést a Miniszterelnöki Hivatalnak, de az csupán a már korábban elkészült összefoglaló jelentések kivonata volt, amelyet még december előtt visszakapott és irattárba tett az NBH.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága jövő csütörtökön vizsgálja meg az ügy titkos iratait.

 

 

A tévészékház ostroma 2006 szeptemberében
A tévészékház ostroma 2006 szeptemberében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.