Csák Jánosnak biztos helye van Orbán terveiben?

A Fidesz a parlamenti választás, április 6-a után dönt hivatalosan az európai parlamenti listáról – mondták lapunknak a párt vezető politikusai. Azt viszont bizonyosnak nevezték, hogy ha Orbán Viktor tavasszal győz, a Fidesz listavezetője május 25-én az EP-választáson az lesz, akit várhatóan uniós biztosnak ajánlanak majd Andor László mandátumának megszűnése után az EU „kormányába”.

A biztos legitimitását és európai parlamenti megválasztásának esélyeit növeli ugyanis, ha listán az első helyen szerepel a neve. Munkatársunk három nevet hallott a biztosi poszttal kapcsolatosan: Navracsics Tibor igazságügy-miniszterét, Győri Enikő EU-kapcsolatokért felelős államtitkárét és Szájer Józsefét, aki a brüsszeli európai néppárti frakció alelnöke. Forrásaink azonban úgy vélték, hogy Szájer József „olyan befolyásos” tisztségviselője a néppárti csoportnak, hogy rendkívül nehezen lehetne pótolni”. Így Navracsics Tibor a legesélyesebb, feltéve, ha nem külügyminiszter lesz.

Orbán Viktor kormányfő és Csák János londoni magyar nagykövet
Orbán Viktor kormányfő és Csák János londoni magyar nagykövet

Néhány héttel a választás előtt a kormányfő környezetében is több verzióról tudnak: ha Navracsics Tibort EU-biztosnak jelölik, Csák János londoni magyar nagykövet felelne meg Orbán Viktor feltételrendszerének a magyar diplomácia vezetői posztján. Azért is – tette hozzá forrásunk –, mert „a miniszterelnök egy Martonyi János típusú senior-külügyminisztert képzel el a Bem rakparton”. Van olyan diplomata, aki úgy tudja, Csák János nagyköveti megbízatásának lejárta után az üzleti világba szeretne visszatérni.

Azt is megtudtuk: Orbán Viktor már utalt olyan kormányzati struktúrára, melyben külön miniszteri poszton irányítanák a külgazdaságot, mely hangsúlyosan a „keleti kapcsolatokra” koncentrálna. Ha ez a poszt létrejön, Szijjártó Péter is bársonyszéket kaphat.

A Fidesz–KDNP EP-listáján nem lesz meglepetésnév, valószínűleg azok lesznek a listán, akik már bizonyítottak: Győri Enikő, Gál Kinga, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Surján László – mondták lapunknak, elárulva, a miniszterelnök jónak látta volna, ha a párt alenöke, Pelczné Gál Ildikó itthon folytatja a politizálást (a Fidesz-elnökség a parlamenti választási listán az élmezőnyben szánt neki helyet), az EP-képviselő viszont szívesebben marad Brüsszelben.

A hírek szerint Deutsch Tamás sem hozott döntést arról, hogy áprilisi Fidesz-győzelem esetén Brüsszelben folytatja-e. Azt azonban szinte biztosra mondták, hogy Bagó Zoltán, aki az EP-képviselőségről 2010. augusztus 31-én lemondott Győri Enikő helyére került az Európai Parlamentbe, nem szerepel majd az EP-listán, állítólag „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.