Felcsút szállodát és repülőteret kap

Felcsút tovább fejlődik, az önkormányzat szerint a szakhatóságok engedélyezték egy repülőtér kialakítását, fejlesztését is. A hatóság ezt még nem egészen így tudja.

Megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához a Légügyi Hatóság és a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is hozzájárult. Ezért napirenden van a Bodmér–Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópályája kialakítása – egyebek mellett ez áll a felcsúti önkormányzat napokban közzétett településszerkezeti tervében, amely a módosítási igényeket tünteti fel.

A repülőtér biztonságos használatához mezőgazdasági területek övezeti átsorolása szükséges. A létesítmény Bodmér belterületi határától több mint 800 méterre, Felcsút belterületétől 1800 méterre fekszik, így a fel- és leszállási útvonalakkal érintett területeken védendő létesítmények, területek nincsenek. A repülőteret egy darab Cessna–172 típusú kisrepülőgép használja alkalmi mezőgazdasági megfigyelésre.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia is további expanzióra készül: a fejlesztések közül a tervezett lakóterület és a labdarúgó akadémia bővítése mezőgazdasági területek más célú hasznosításával, a termőföld termelés alóli kivonásával valósítható meg.

Lévai Anikónak a háza alatt tavaly összevont hathektáros szántója például a tervben rekreációs területként szerepel. Ez azt a korábbi feltételezést erősíti meg, hogy a tervben ma már nyíltan megnevezett szállodaépítés nem kizárt, hogy éppen a szántó fölött elhelyezkedő négy házzal van összefüggésben. Ezek Lévai Anikó, Orbán Viktor, Orbán Győző és Mészáros Lőrinc tulajdonában vannak immáron.

A miniszterelnök szeptemberben vásárolta meg a jelenlegivel szomszédos házat és azt nyilatkozta: családi célra kell. Orbán Győző a 2010. évi választások után, Mészáros Lőrinc tavaly jutott hozzá az ingatlanhoz.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Cikkünk nyomán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala szakmai állásfoglalást bocsátott ki a felcsúti reptér ügyében. Ebben leszögezi, hogy a „Bodmér-Felcsút” nevezetű repülőtér évek óta létező és működő, 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér. Felcsúttól hat kilométerre helyezkedik el. A repülőtérvezető Bessenyei Péter, aki a repteret gyakorlásra használja. A létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához ezidáig nem érkezett.

A megjelent hírekkel ellentétben nem épül nyilvános repülőtér Felcsúton - közölte a Fejér megyei település polgármesteri hivatala hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a község helyi építési szabályzatának módosítása múlt év december 28-án lépett hatályba, ennek részét képezte a külterületen lévő, két helyrajzi számú ingatlan övezeti átsorolása közforgalmon kívüli, nem nyilvános le- és felszállópálya céljára. 

A közlemény szerint a terület tulajdonosa, Besenyei Péter műrepülő világbajnok a sportrepülőgépének saját használatú füves le- és felszállópályát hozott létre, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiforgalmi és repülőtéri főosztálya már korábban kiadta az engedélyt. Más repülőtér létesítését Felcsút önkormányzata nem hagyta jóvá és azt nem is tervezi - olvasható a közleményben.

A NolTV stábja Felcsút határában - mint az fenti videónkon is látható - nem füves, hanem aszfaltozott kifutópályát talált.

Jobbra, a fehér kerítés mögött áll Mészáros idén vett háza
Jobbra, a fehér kerítés mögött áll Mészáros idén vett háza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.