Tarlós kontra Vitézy: Hatalmi harcok a BKV-ban

A Fővárosi Közgyűlés dönt a BKV igazgatóságának erőviszonyait újrarajzoló tagcserejavaslatról a testület e heti döntése értelmében. Ez jól illeszkedik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője elleni „nagykoalíció” felállításán fáradozó Tarlós István főpolgármester terveihez.

A Népszabadság információi szerint a főpolgármester a múlt héten sorban magához kérette a BKV menedzsmentjének, igazgatóságának, valamint a szakszervezetek képviselőit. Az egyre kellemetlenebbé váló szakszervezetek lecsendesítése mellett – az Egységes Közlekedési Szakszervezet forgalombénító akciót jelentett be a múlt héten a BKK buszsofőröket sújtó intézkedései miatt –, a megbeszélések célja annak kipuhatolása volt, mennyiben támogatnák a városvezetőt a holdingvezér elleni harcban.

A főpolgármester tavaly év végén indított akciót Vitézy Dávid gyengítése érdekében. A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciója némi, a háttérben zajló előcsatározás után megszavazta Tarlósnak azt a javaslatát, amellyel a BKK-igazgatóságot a maga szája íze szerint alakíthatta. A főpolgármesteri befolyás erősítése érdekében két fővel bővítették a testületet, egy tagot pedig kicseréltek. Így új tagként beválasztották Szegvári Péter főpolgármesteri tanácsadót, illetve a szintén főpolgármesteri bizalmat élvező Nemesdy Ervint. Másrészt kitolták az LMP korábbi delegáltját, Pongrácz Gergelyt. Helyét Rostás Zoltán építész foglalta el, aki nem mellesleg a múzeumi negyed megvalósítására létrehozott Liget Budapest Projektiroda igazgatója. Tarlós a szakmai kontroll erősítésével indokolta javaslatát.

Szegvári Péter az igazgatóság következő ülésén váratlanul azt javasolta, hogy a BKV igazgatóságából hívják vissza a BKK által jelölt tagokat, így Vitézy Dávid mellett Somodi Lászlót, a BKK közlekedésszervezési és fejlesztési vezérigazgató-helyettesét, valamint Mihálszky Gábort, a BKK tömegközlekedési divízióvezetőjét. A helyükre az Index információi szerint például Nyíri Csabát, Leányfalu polgármesterét, Tarlós István egykori kabinetfőnökét javasolta Szegvári.

Tarlós tanácsadója zárt ülés megtartását kérte, de az igazgatóság végül nem szavazott az ügyben, mivel a napirenden előre nem szereplő kérdésben csak a teljes tagság jelenlétében lehet határozatot hozni, ám az egyik tag az ülés alatt távozott.

A helyzetet tovább bonyolította Várszegi Gyula, korábbi BKV-vezérigazgató, jelenlegi igazgatósági elnök, aki decemberi közleményében személyi változásokat javasolt a BKV igazgatóságában, mivel összeférhetetlennek tartotta, hogy a BKV ügyeiben egy olyan többségű testület döntsön, amelynek tagjai a vele szoros gazdasági, függelmi kapcsolatban lévő BKK vezetőjének közvetlen beosztottjai. György István főpolgármester-helyettes szerint az igazgatóság összetételét az európai uniós és hazai jogszabályok szabályozzák így. Tarlós István idén januárban azzal hessentette el a HVG-nek a konfliktusra utaló kérdését, hogy a BKK munkáját nemsokára egy munkacsoport minősíti. Ennek a feladata lesz eldönteni, hogy a BKK betölti-e azt a szerepet, amivel a főváros megbízta, vagy sem.

Szegvári Péter mindettől függetlenül a BKK igazgatóságának ülésén ismét napirendre vetette az előterjesztést, de a várakozásokkal ellentétben most sem döntött a testület, hanem a Fővárosi Közgyűlésre bízta az ügy lezárását. Holott erre nem feltétlenül lett volna szükség. A BKK igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira ugyanis a főpolgármester tehet javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek, míg a BKV esetében a BKK indítványozhatja ezt. De Szegváriék abban bíznak, hogy a fővárosi képviselőkön könnyebben átverhetik az áhított tagcserét. S ez vélhetőleg így is lesz. Lapunk információi szerint a formálódó alkuban azonban nem mind a három, hanem csupán egy BKK-s elmozdításával kell beérniük. Meg nem erősített hírek szerint Mihálszky Gábort mozdítanák el, akinek helyét a főpolgármester bizalmát élvező jelölt foglalja majd el. A BKV igazgatóságában ezzel megszűnne a BKK fölénye. A Tarlós híveként ismert Várszegi Gyula vezette hatfős testületben Vitézy–Somodi kettőse áll majd szemben Bolla Tibor BKV-vezérigazgató, illetve beosztottja, egy külsős MÁV-szakértő, valamint az új tag alkotta négyessel.

Tarlós István a használatbavételi engedély átadását ünnepli a Bikás park állomáson
Budapest, 2013. október 22. Tarlós István főpolgármester (j) a használatbavételi engedély átadása alkalmából megtekinti az M4-es metróvonal első elkészült metrómegállóját, a Bikás park állomást Budapesten 2013. október 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.