Feljelentés a TV2 eladása miatt

Gazdasági csalást gyanít az MSZP és az Együtt–PM: szerintük a TV2 tényleges tulajdonosai nem a vevőként megnevezett társaságok.

Gazdasági csalás gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az MSZP és az Együtt–PM szövetség a TV2 értékesítésének körülményei miatt. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke az MTI tudósítása szerint hétfőn azt közölte: jó okuk van gyanítani, hogy a TV2 tényleges tulajdonosai nem azok a társaságok – Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató cégei, a TV-HU1 és a TV-CEE1 Kft. –, amelyeket a tranzakció decemberi megkötésekor megneveztek, így a nyilvánosság által megismert jogügylet nem a valóságot mutatja, és fennáll a lehetősége, hogy „az ismeretlen elkövetők színlelt gazdasági tevékenységet végeznek”. Braun Róbert szocialista politikus ugyanitt arról beszélt, hogy egyértelmű kapcsolat van a TV2 értékesítésében részt vevő Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda és Nyerges Zsolt üzletember között. A TV2 nem kívánt reagálni a politikusok kijelentéseire.

A TV2 nem kívánt reagálni az ellenzék kijelentéseire
A TV2 nem kívánt reagálni az ellenzék kijelentéseire

A VS.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint a TV2 megvásárlásának jogi ügyeit intéző Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda egyik vezető partnere, Siegler Konrád tevékeny szerepet játszott a mostanra már Simicska Lajos többségi tulajdonában lévő országos kereskedelmi rádió, a Class FM üzemeltetőjének, az Advenio Zrt.-nek a létrehozásában. Az internetes portál által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Siegler Konrád jogi képviselőként jegyezte ellen az Advenio Zrt. ajánlatát az ORTT által 2009-ben kiírt rádiós frekvenciapályázaton, illetve Siegler képviselte Nyerges Zsoltot, a Central Media Holding nevű céget, valamint Stumpf István jelenlegi alkotmánybírót, volt minisztert az Infocenter.hu 2010. április 22-én megtartott tulajdonosi közgyűlésén. Utóbbi dokumentumban azt rögzítik a jelenlévők, hogy a cég addigi vezérigazgatója, Fellegi Tamás lemond tisztségéről, és helyette Nyerges Zsolt személyében újat választanak. Erre azért volt szükség, mert miniszteri kinevezésével Fellegi pozíciója összeférhetetlenné vált az Adveniót tulajdonló Infocenter.hu-ban.

A német ProSiebenSat.1 médiavállalat december végén jelentette be hivatalosan, hogy a két menedzser a TV-HU1 és a TV-CEE1 Kft.-ken keresztül vásárolta meg a céget. A magyar vásárlás jogi ügyeit a Weil, Gotshal & Manges tranzakciós és finanszírozási csoportja, míg a pénzügyi tanácsadói feladatokat az Unicredit látta el. A német anyavállalat a vételárat nem közölte.

Braun Róbert – miután megvásárolta a német médiavállalat egy részvényét – azt követelte a ProSiebenSat.1-tól, hogy álljon el a TV2 eladásától. Az MSZP-s képviselőjelölt élesen bírálta és törvénytelenséggel vádolta a cég menedzsmentjét az eladás körülményei miatt. Gyanúja szerint a vevők azzal számolnak, hogy ha a Fidesz nyer a választáson, akkor a TV2-höz érkező állami hirdetési bevételekből fedezik a tévécsatorna vételárát.

A TV2 ezzel szemben azt állította: a valóság az, hogy a ProSiebenSat.1 médiavállalat és a vevők közötti ügyletben semmilyen korrupciónak a gyanúja sem érhető tetten, az adásvételre teljesen transzparensen, valamennyi nemzetközi és magyar jogszabályi rendelkezés betartása mellett került sor. A TV2 eladása és megvásárlása semmilyen módon nem hozható összefüggésbe bármely párttal, illetve bármely párt választási eredményével és a TV2-n történő bármilyen formájú állami vagy egyéb hirdetésekkel. A csatorna és Simon Zsolt vezérigazgató, illetve Yvonne Dederick gazdasági igazgató egyöntetűen állítják azt, hogy a vevők semmilyen szempontból nem minősíthetők strómannak.

A TV2-t megvásároló két cég – a TV-HU1 Kft. és a TV-CEE1 Kft. – az ügylet hivatalos bejelentése előtt néhány nappal, tavaly december 17-én alakult. Mindkettő fő tevékenysége a vagyonkezelés, de a cégbírósági adatok szerint tevékenységeik között szerepel a televízióműsor-szolgáltatás is. Több cég áttétén keresztül, de kirajzolódik, hogy kizárólag Simon Zsolt és Yvonne Dederick a két tulajdonos. A tranzakció jogi ügyeit ellátó Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda cégjegyzésre jogosult vezető képviselője David S. Dederick, aki az egyik új tulajdonos, Yvonne Dederick férje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.