Orbán konszolidációs pályaívet és kormányt tervez

Nem – így válaszolt a RádióQ-nak Navracsics Tibor arra, lesz-e a Fidesznek kétharmada a választások után. A miniszterelnök-helyettes viszont azt mondta, bár „óvatos duhaj”, a jelen állás alapján a Fidesz meg fogja nyerni a parlamenti választást.

A kétharmados győzelmet Gulyás Gergely, a kormánypárt jogi szakpolitikusa is a csodák kategóriájának nevezte a Népszabadságnak. De senki nem cáfolta azt sem, hogy Orbán Viktor elvárása volt állítólag a választójogi rendszer módosításakor, hogy az a 2014-es győztes számára ne biztosítson kétharmadot. Stabil kormányzást azonban igen.

Forrásaink szerint az a korlát, amit a feles többség jelent – a parlamenti aritmetika – Fidesz-győzelem esetén, meghatározza a kormányzás milyenségét is, ha Orbán Viktor a szabadságharcos attitűd helyett konszolidációs miniszterelnöki pályaívet képzel magának, és államférfihoz méltó gesztuspolitizálásra készül. Forrásunk azt is hozzátette, „az új műsorhoz csak részben kellenek új férfiak”, hiszen a kormányzást úgyis a miniszterelnök személye határozza meg.

Egy harmadik Orbán-kormány hivatalba lépése esetén két poszton lenne bizonyosan változás, a külügyi és a honvédelmi tárcánál. Martonyi János helyére, a magyar diplomácia irányítására Navracsics Tibor aspirálhatna sikerrel, jóllehet közte és a miniszterelnök között olykor volt alkotmányjogi szakkérdések terén mosolyszünet. Orbán Viktor azonban mindvégig tudatában volt annak, hogy igazságügy-minisztere „európai intellektualizmussal” rendelkezik, és komoly felkészültséggel.

Így Navracsics Tibor akkor nem lesz egy következő Orbán-kormány minisztere, ha nem akar – mondták munkatársunknak. A miniszterelnök környezetében reális esélyt látnak arra is, hogy az igazságügy-miniszter lehet Magyarország uniós biztosa Fidesz-győzelem esetén, Andor László távozása után. Navracsics Tibor a Rádió Q-ban azt mondta: a választások után vereségnek csak azt tekintené, ha nem sikerülne ismét bizalmat kapnia egyéni választókörzetében, Veszprémben. A kormányzati munka folytatásáról pedig még nem beszélt Orbán Viktorral.

A miniszterelnök viszont állítólag már tett utalásokat a miniszteri bársonyszékekre vonatkozóan; kormányzati spekulációk szerint Varga Mihály nemzetgazdasági, Lázár János kancelláriaminiszteri, Rogán Antal fejlesztési miniszteri poszt várományosa lehet, Balog Zoltán pedig –aki a miniszterelnök teljes bizalmát élvezi – humáncsúcsminiszter, „szűkebb” tárcával. Az igazságügyi poszt még nyitott. Pintér Sándor belügyminiszterrel is elégedett a miniszterelnök, a honvédelmi tárcával összefüggésben viszont a borsodi fideszes Mengyi Roland nevét hallani Hende Csaba helyett.

Navracsics Tiborból uniós biztos lehet
Navracsics Tiborból uniós biztos lehet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.