Februárban döntenek a Huszár-telepről

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult a győri önkormányzat gyakorlata miatt, az azonban az erre vonatkozó jogerős bírósági ítélet ellenére sem szüntette meg iskolai szegregációs gyakorlatát, ismét indított egy szegregált osztályt, csak egy másik épületben.

Mindez az után kap még nagyobb jelentőséget, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Die Welt című konzervatív német lapban rendkívül élesen támadta az alapítványt és annak tevékenységét, igaz, nem a győri eset, hanem egy nyíregyházi ügy kapcsán. A tárcavezető – az MTI beszámolója szerint – az újságírónak arra a felvetésére, hogy tevékenységével kapcsolatban felmerül a roma gyerekek elkülönített, szegregált oktatásának a támogatása, így vágott vissza: „hatalmas botrány”, hogy a gyerekek kárára politizálnak, akik ezzel vádolják. Az ügyben érintett, a görög katolikus egyház által fenntartott intézmény a helyi közösség „teljesen normális” iskolája, amely „mintaszerűen felszerelt”, és a szülők azért járatják oda a gyerekeiket, mert ott laknak. Az intézményben nem zajlik „kényszerítetten szegregált” oktatás, ennek ellenére „minden erővel és a gyerekek kárára szét akarnak rombolni egy jó iskolát”.

A tárcavezető elfelejtette a Die Welt olvasóival megosztani azt a tényt, hogy e Huszár-telepi iskolát 2007-ben az akkori fenntartó, azaz az önkormányzat törvénysértő működése, vagyis a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt zárták be. A gyerekeket akkor hat másik városi iskolában helyezték el: az önkormányzat iskolabuszt biztosított számukra, hogy megkaphassák a jobb színvonalú, integrált oktatás lehetőségét. 2010-ben megváltozott a városvezetés: a fideszes polgármester első intézkedéseinek egyikeként megvonta a deszegregáció kulcsának tekinthető iskolabusz finanszírozását. Akkor sem volt hajlandó meggondolni az iskolabusz megszüntetéséről szóló döntést, amikor a Roma Oktatási Alap jelezte, hogy állná az üzemeltetési költségeket a város helyett.

Kovács Ferenc polgármester egy 2011-es testületi ülésen már nyíltan beszélt a telepi iskola újranyitásáról. Kifejtette, hogy ő kezdeményezte a tárgyalásokat a görög katolikus egyházzal, amely most az újranyitott roma iskola fenntartója. A polgármester arról is beszélt, hogy a szülők azért támogatják az iskola újranyitását, hogy ne kelljen behordani a gyerekeket a városba.

Nyíregyháza egy másik elcigányosodó iskolája kapcsán pedig azt fejtette ki, hogy azért kellene azt is egyházi fenntartásba adni, hogy „ne érvényesüljön a szegregációs szabály”. Az említett szegregációs szabály (a szegregáció csökkentése) egyébként a Balog által büszkén emlegetett euró pai romastratégiában is benne van, nem csak a magyar törvényekben.

Nyíregyházán tehát a Magyar Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egy házmegyéje átvette az uniós pénzből felújított épületet, és újraindíttatta a gettóban a cigányiskolát. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány próbált tárgyalni a várossal és a fenntartóval is, de mindhiába, ezért pert indított. Az alapítvány álláspontja szerint az egyház a jogellenes magatartás tudatában indította újra az iskolát.

A miniszter politikai síkra tereli a Die Weltnek adott interjúban a roma gyerekek oktatási esélyeiért küzdő alapítvány munkáját, noha az tízéves tevékenysége során soha nem vállalt politikai szerepet.

– A miniszter úr kitartóan kampányol a nyíregyházi szegregáló iskola mellett. Eltökélt szándéka, hogy felzárkóztatási törvényt alkossanak – ezt nem is titkolja a tárca –, s abban felmentést kapnak majd a Huszár-telepi iskolához hasonló cigányiskolák. Különösen, ha egyházi kézbe kerültek. Ezért ragad meg minden alkalmat, hogy a szegregáló intézmények mellé támogatókat toborozzon. Most már nemcsak itthon, hanem külföldön is. Csak azt nem értem, hogy ehhez miért kell az alapítványt lejáratnia. Valóban akkora „ellenfelei” lennénk? – reagált Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke.

A nyíregyházi ügyben a következő tárgyalást február 18-ra tűzte ki a bíróság. A perben ítélet is várható.

A CFCF Győrt és Kaposvárt is perelte a roma gyerekek elkülönítése miatt, mindkét esetben jogerős ítéletben utasította a bíróság a fenntartókat a szegregáció megszüntetésére. Győr ügye most Strasbourgban folytatódik, Kaposvárt újra perlik.

Kocsis Péter Fülöp megyés püspök és Balog Zoltán a Huszár-telepen
Kocsis Péter Fülöp megyés püspök és Balog Zoltán a Huszár-telepen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.