Döbbenet, felháborodás

A kishantosi földekkel kapcsolatos döntést döbbenet és felháborodás fogadta. Ács Sándorné, a KVK egyik ügyvezetője levélben fordult a legfőbb ügyészhez, s az NFA által az állami földekre meghirdetett pályázatokkal, azok egyik nyertesével és a feltételezett összefonódásokkal kapcsolatban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A legfőbb ügyész iránymutatása szerint a KVK az ökológiai mintagazdaság ügyében panaszt tett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél, és a pályázatok felülbírálását kérte. Szeptemberben a Greenpeace Magyarország más civil szervezetekkel együtt összefogást hirdetett Kishantos megmentéséért. Októberben tizenkét civil szervezet nyílt levélben fordult a közvéleményhez és az ország vezetőihez Kishantos megmentéséért.

-
FOTÓ: REVICZKY ZSOLT

Elfogadhatatlannak tartják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyetlen hektár állami föld bérletére sem jogosult az eddig általa művelt területből. – Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével – jelentették ki, s meghirdették a Szövetség Kishantosért mozgalmat.

A Greenpeace idén ősszel tiltakozása jeléül egy 500 méter hosszú, 150 méter széles „Save Kishantos” feliratot helyezett el a központ földjén, amely a magasból jól látható. Október utolsó napján Mangel Koppány – aki hangsúlyozta, hogy magánemberként cselekszik, s egyetlen politikai erővel sem egyeztetett – meztelenre vetkőzve „Kishantos, csak a testemen át!” feliratú táblát maga elé tartva demonstrált Budapest belvárosában. Ősszel, amikor az NFA megyei vezetése a nyertes pályázókkal megérkezett, hogy átvegyék a bérelt területeket, a KVK képviselője nem adta át a kért iratokat.

Ács Sándorné egyúttal a település jegyzőjétől birtokvédelmet kért. Novemberben Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő „A kishantosi biogazdálkodási és népfőiskolai program folytatásának lehetővé tételéről” címmel önálló indítványt nyújtott be a parlamentnek, ám a mezőgazdasági bizottság ezt elvetette.

Székely László, az alapvető jogok országgyűlési biztosa és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese is állást foglalt az ügyben. Szerintük a kishantosi biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre. Az Európai Környezetvédelmi Iroda Kishantos ügyében levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Fazekas Sándor miniszternek.

A Jeremy Wates főtitkár által jegyzett levél azt kérte, hogy az NFA döntését vizsgálják felül, vonják vissza, és garantálják a központ kimagasló színvonalú munkájának, további működésének feltételeit. Megkérdeztük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, reagáltak-e erre a levélre, de ez ügyben is hétfőre ígértek választ. Ángyán József ötödik jelentésének lezárásáig, azaz tavaly december végéig 279 szervezet és 18 510 magánszemély csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázat eredményeinek megsemmisítését, a központ további működésének biztosítását követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.