Egymilliárd a várólisták rövidítésére

Csaknem nyolcmilliárd forint kellene ahhoz, hogy eltüntessék az összes várólistát a hazai egészségügyi rendszerben. Jelenleg mintegy 50 ezer beteg áll sorban valamilyen ellátásért. A toplistát a szürkehályog- és a nagyízületi műtétek vezetik. A napokban egymilliárd forintot oszt szét a kormányzat a legtöbb várakozót nyilvántartó kórházak között. A plusztámogatásért cserébe az intézményeknek vállalniuk kellett a várólista rövidítését.

A kormányzati intézkedés leglátványosabb eredménye a gerincproblémákkal küszködők ellátásában várható, ahol ma 721 napot is kell várni egy műtétre. A leghosszabb várólistát vezető intézményben, a budai gerincgyógyászaton a mostani többévnyi sorban állási idő a nyár végére 6-10 hónapra csökkenhet – tudta meg a Népszabadság Varga Péter Páltól, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójától. Az intézmény jelenleg várólistán lévő 754 betegéből mintegy kétszáz műtétjét már be is ütemezték.

Az egészségbiztosító az év elején látott hozzá a nyilvános várólisták rendbe szedéséhez, egyebek mellett akkor mérte fel, hogy a gerincgyógyászat területén a műtétek meggyorsításához mire lenne szükség. A cél érdekében – a szakma közreműködésével – szűkítették a bonyolultabb esetek ellátására jogosult intézmények körét. Januártól az orvosi egyetemek klinikáinak és a fővárosban két nagyobb intézménynek – az Amerikai úti idegsebészetnek és a budai gerincgyógyászatnak – az orvosai operálhatják, illetve kezelhetik a bonyolultabb gerincműtétre szorulókat. A várólistán lévők 75 százaléka a budai gerincgyógyászati központban várakozik. Az egészségbiztosító ezért itt külön is megvizsgálta a körülményeket. A vizsgálat igazolta: az intézet gyógyítási kapacitása meglehetősen szűkös. Néhány speciális ellátást – például a gerinc egyes daganatait – egyedüliként, a gyermekek gerincferdülését korrigáló nagy műtéteket pedig egyetlen társsal, a pécsi egyetemmel végzik. Mindkét beavatkozás tényleges költsége magasabb, mint amit az egészségbiztosító eddig térített. Ezért a gerincgyógyászati központ csak korlátosan tudott ilyen betegeket fogadni. Emiatt a gerincferdülésesek 2011-ben már tömegesen kérték a külföldi kezelés megtérítését az egészségbiztosítótól, az idős gerincdaganatos betegek meg szinte ellátás nélkül maradtak.

Ezért az egészségügyi kormányzat első lépésként már 2013-tól vállalta, hogy egyedi finanszírozással kifizeti a kórháznak a gyermekkori gerincferdülést korrigáló műtétek tényleges árát. Míg a korábbi években 30-40 gyerek operációja történt meg, január óta már több mint százan vannak túl a műtéten. A betegséggel a gerincnövekedés egyensúlya fölborul, és ennek következtében a gerincoszlop meggörbül. A görbületet a szervezet megpróbálja egy másik görbülettel „kiegyensúlyozni”, és emiatt tovább deformálódik, púposodik a gerinc. Műtétre elsősorban azoknak a gyerekeknek van szükségük, akiknél ezek a deformitások tornával vagy gyógyászati segédeszközzel nem javíthatók. Varga Péter Pál szerint az elváltozás nemcsak esztétikai problémát okoz, de súlyosabb esetben a gerincgörbületek összepréselik a szívüreget, összenyomják a tüdőt. Az ilyen gyerek életkilátásai pedig meglehetősen rosszak. A korrekciós kezelés súlyosabb esetekben több műtétből áll, legalább három hónap, a költsége pedig két és fél, de akár ötmillió forint is lehet.

Miután az Országos Gerincgyógyászati Központban évek óta tudatos adatbázis-építés zajlik, vállalták: közreműködnek abban a vizsgálatban, mellyel a biztosító megmérné, mi az olcsóbb: várólistán tartani a betegeket, vagy a gyors műtét. Varga Péter Pál meggyőződése, hogy az utóbbit igazolják majd a vizsgálatok. Az intézetnek már most 1600 daganatos beteg sorsáról van részletes adatbázisa, a műtétek után öt évig követik pácienseik sorsát és rögzítik a kontrollvizsgálatok eredményeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.