Örüljenek, hogy egyáltalán meleg a radiátor

1200 lakás tulajdonosa tagja az Orosházi Lakásszövetkezetnek. 30 éve fizetik a felújítási alapot is tartalmazó közös költséget, de a pénz eltűnt a számláról. A szövetkezet vezetői szerint inkább örüljenek, hogy a közüzemi számlákat fizetik.

Tíz napon át nem adott hírt az orosházi média arról, hogy az október 29-i küldöttgyűlésen lemondott tisztségéről Nyitrai István, az Orosházi Lakásszövetkezet elnöke. Az első információ erről csak november 7-én jelent meg az OrosCafé hírportálon. Ott sem Nyitrai szólalt meg, a lakásszövetkezet jogi képviselőjének, dr. Kaszai Balázsnak a nyilatkozatát közölték, amelyből viszont már az derült ki, hogy az exelnök decemberben ismét indul a lemondása miatt esedékessé váló elnökválasztáson. Ezt a városban többen azzal magyarázták, hogy Dancsó József polgármester behívatta őt magához, és rávette, továbbra is ő legyen az elnök. A városvezető érveit az is erősíthette, hogy a nyugdíjas katonatiszt Nyitrai jövedelemkiegészítésként biztonsági őrként dolgozik a városházán.

Az Orosházi Lakásszövetkezet tagjai közel 1200 lakás tulajdonosai. Képviseletükben 53 helyett 42 – egyes számolások idején 43 vagy 44 – küldött jelent meg a december 18-i elnökválasztó küldöttgyűlésen. A Népszabadság tudósítóját néhány lakó hívta meg a gyűlésre, amelyről mintegy másfél óra után kiutasították, arra hivatkozva, hogy ez zárt ülés, amelyen csak küldöttek jelenhetnek meg, és üzleti titkok is elhangozhatnak. A magukat tehetetlennek érző lakók viszont éppen azért fordultak a nyilvánossághoz, mert úgy érezték: az igazán lényeges dolgokat – például azt, hogy hová lett az évtizedeken át felhalmozott pénzük – a mindenkori vezetőség eltitkolja előlük.

Miközben a küldöttgyűlésről többségi szavazással kidobott újságíróként a tagintézmény (a letűnt világban: iskola) kapujában ácsorogtam, a lakók problémáját röviden összefoglalta nekem a Kossuth utca 14–16.-ban lakó Kovács András:

– Harminc éve fizetjük a közös költséget, amely a felújítási alapot is tartalmazza. Ez a pénz eltűnt a számlánkról. A vezetőség nem hajlandó nyilvántartani, hogy mennyi pénzt fizettünk be, és választ adni arra, hogy hová lett a pénzünk. Csak azt hajtogatják: örüljünk, hogy a közüzemi számlákat kifizeti a szövetkezet, máskülönben kikapcsolnák a villanyt és a fűtést.

Ez valós veszély. 2011 októberében a GDF Suez egyszer már megfenyegette a lakásszövetkezetet, hogy kikapcsolják a gázt – vele a fűtést –, ha nem fizetnek. Akkor az orosházi önkormányzatnak kellett harmincmillió forintos hitelt adni, hogy a város közepén tömegével ki ne hűljenek a lakók a szövetkezeti lakásokban.

– A mi házunk előtt tábla hirdeti, hogy omlik a fal, életveszélyes mellette tartózkodni – folytatta Kovács András. – Ez oda vezet, hogy talán nem kapcsolják ki a gázt meg a villanyt, viszont hamarosan ránk fog dőlni a ház, mert nincs miből felújítani.

Rácz József Tas utcai lakó másokkal együtt különösen a korábbi panelprogram körüli történésekre gyanakszik. Úgy érzi, ott rejtőzhet valami, ami miatt nem lehet a szövetkezetben őszintén szembenézni a múlt és a jelen hibáival, mulasztásaival. Őszerinte Nyitrai István azért mondott le októberben, mert a pénzügyi kérdésekkel, a szövetkezetben időről időre felbukkanó problémákkal az élet sarokba szorította. Rácz kételkedik abban, hogy az elnök képes átlátni a felhalmozódott problémákat – perek, nyomozások, feljelentések vannak folyamatban. Ezért nem hiszi Rácz József, hogy Nyitrai magától gondolta meg magát. Szerinte valamely felsőbb helyről gyakoroltak nyomást rá, mert valamit védeni akarnak, ezért nem lehet tisztességes vitában, tisztességes szembenézést elérni a szövetkezet ügyeiben.

2013-ra nincs elfogadott költségvetése a szövetkezetnek, milliós bírságokat vetett ki a NAV a dolgozók biztosítási kötvénye körüli szabálytalanságok miatt. Ezért a december 18-i küldöttgyűlésen előbb kérdezni akartak a lemondott és újrajelölt Nyitraitól, és csak aztán választani. A szövetkezet ügyvédje viszont azzal érvelt: ha véletlenül nem lesz elnöke az igazgatóságnak, akkor nem lesz, aki a hivatalos ügyekben képviselje a szervezetet. A többség az ügyvéd álláspontját támogatta.

A lakók közül egyre kevesebben fizetnek. Van, aki nem tud, van, aki nem akar. Nyitrai István megnevezte a küldöttgyűlés előtt, hogy személy szerint Rácz József mennyi közös költséggel tartozik. Rácz azzal tromfolt, hogy 20 éven át tisztességesen fizetett, de hogy hol van az így befizetett pénze, azt senki nem mondja meg. Ugyan miért fizetne egy olyan szervezetnek, amelyben a korábbi befizetéseivel sem tudnak elszámolni, és ahol szabálytalanságok tucatjaira derített fényt a rendőrség és a független könyvvizsgáló? És miért fizetne olyan szervezetnek, amely még a kormány által biztosított rezsicsökkentést sem engedi eljutni a családokig? Rácz 15 millió forintra becsülte azt a rezsicsökkentési összeget, amelyet a lakásszövetkezet megkapott a szolgáltatóktól, de nem mérsékelte vele a tagok befizetéseit.

Nyitrai Istvánt a küldöttgyűlés ismét elnökké választotta. A gyűlés után nem nyilatkozott. Későbbi időpontra ígért válaszokat, de kikötötte, hogy csak a szövetkezet ügyvédje jelenlétében hajlandó válaszolni. Kerestük Dancsó József polgármestert is, aki nem volt elérhető. A titkárnője visszahívást ígért, de ez azóta sem történt meg.

Végezetül megkérdeztem Rácz Józseftől: ha ennyire rossz a helyzet, miért maradnak az „ellenzékiek” mindig kisebbségben a küldöttgyűlési szavazáson? – A többség nem is akar belegondolni a valóságos helyzetbe. Úgy vannak vele: amíg folyik a víz és meleg a radiátor, addig nagy baj nincsen.

 

A lakók tudni szeretnék, hova lett a felújítási alapba befizetett pénzük
A lakók tudni szeretnék, hova lett a felújítási alapba befizetett pénzük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.