Meghátrált a kormány: a szociális temetés elhalasztva

A kormány meghátrált, 2014-ben még nem lesz "csináld magad" elven működő temetkezés.

A Fidesz megijedt attól, hogy a kampányban kelljen szembesülnie a saját rokonuk sírját ásó gyászolók látványával – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, az emberi jogi bizottság tagja, jelezve azt: a kormány cinikus módon a fejlesztéspolitikával foglalkozó törvényjavaslatba dugta bele azt a paragrafust, amelyben a szociális temetés bevezetésének határidejét 2014. január elsejéről 2015. január elsejére tolja. 

A hozzátartozóknak egyelőre nem kell lapátot ragadniuk
A hozzátartozóknak egyelőre nem kell lapátot ragadniuk

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány elutasította a civil szervezetek, ellenzéki pártok, egyházi személyiségek és minden jóérzésű ember kritikáját, és ragaszkodott a szociális temetés törvénybe foglalásához. Megkövetelték, hogy a szociális temetésre szoruló hozzátartozó maga ásson sírt párjának, szülőjének, gyermekének.

Lendvai Ildikó hozzátette: a választási kampány telén ugyan még nem kell az özvegynek, árvának a fagyott földben két méter mélyre ásnia, majd elföldelnie a törvény szerint a temetőben gépjármű nélkül, saját kezűleg végigvonszolt koporsót, de 2015 januárjában a Fidesz győzelme esetén már ezt kellene tennie. Ezt nevezi a kormány „fejlesztéspolitikának”. Az MSZP kormányra jutva azonnal eltörli a szociális temetést, és bevezeti a temetéshez járó anyagi segítséget a rászorulóknak – tette hozzá a szocialista politikus.

Mint arról korábban többször írtunk, ellenzéki tiltakozás mellett szeptember közepén fogadták el a kormánypárti képviselők a temetkezésről szóló törvény módosítását, amely bevezeti a szociális temetést. Ennek keretében a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. Ugyanakkor cserébe az elhunyt rokonának vállalnia kell, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában. Korábban azt tervezték, hogy a szociális temetést 2014. január 1-jétől lehet kérni.

Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő még szeptemberben azt mondta: a baloldal a valós élettől elrugaszkodottnak igyekezett beállítani azt, hogy ha otthon hal meg valaki, akkor a gyászoló család öltözteti fel az elhunytat az utolsó útjára, noha ez a szokás eddig is jelen volt a vidéki Magyarországon.

A szociális temetés óriási vitákat szított, hevesen kritizálták a törvénymódosítást az ellenzéki pártok. Az MSZP bejelentette: az emberi méltósághoz és a kegyelethez fűződő jogok durva sérelme miatt az ombudsmanhoz fordul. Az alapjogi biztoshoz fordult az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is, azt javasolva, Székely László kezdeményezze a temetkezésről szóló törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Az ombudsman novemberben azt mondta az Info-Rádiónak: a szociális temetés ügyében várhatóan élni fog jogszabálymódosítás-ajánlási jogával. (B. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.