Ez már a saját emberüknek is sok volt

A Kiskunsági Nemzeti Park védett területeinek használatba adása miatt lemondott a Fideszhez feltétel nélkül lojális igazgató.

A Népszabadság több forrásból megerősített információi szerint távozik a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) igazgatója. Boros Emil és a nemzeti parkokat felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium között „feloldhatatlan szakmai nézetkülönbség” alakult ki a nemzeti parki védett földek használatba adásával kapcsolatban.

Úgy tudjuk, a KNP szerdai állománygyűlésén bejelentett lépés közvetlen előzménye az a néhány héttel ezelőtti találkozó volt, ahol a VM vezetése lényegében a bizalomvesztés tényét közölte az igazgatóval. Az ügy érdekessége, hogy Boros Emil egyszerre volt jó természetvédelmi szakember és a Fideszhez feltétel nélkül lojális köztisztviselő, aki már a kormányváltás után, Fazekas Sándor bizalmát élvezve került a nemzeti park élére, és a közelmúltig különösebb vita nélkül teljesítette a kormányzati elvárásokat. Az utóbbi időben ugyanakkor sorozatosan konfliktusba került a tárcával, elsősorban a nemzeti parki védett területek haszonbérbe, illetve használatba adása kapcsán.

A földhaszonbérletek ügyében – ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk – a kormány azt a koncepciót igyekszik érvényesíteni, hogy maximum 50-70 hektáros darabokban adják oda a földeket a helyi gazdáknak, lehetőség szerint minél többnek – egyfajta kárpótlásul amiatt, hogy korábban az állami földbérletpályázatokon a családi gazdálkodók többsége hoppon maradt. Csakhogy a védett gyepek számára a feldarabolás végveszélyt jelent: a szikes rétek ökológiai értéke nagyon magas, eltartóképességük viszont kifejezetten alacsony (azaz nem tesz nekik jót a jelentősebb állatállománnyal járó túllegeltetés, sem az, ha birtokonként önálló itatók, karámok, kerítések létesülnek).

A másik szakmai vitapontot a használatba adott földek jelentik: ezekért még bérleti díjat sem kell fizetni, csupán a kedvezményes földbérletáraknál is alacsonyabb hasznosítási díjat kér az állam, és itt a birtokkorlátok sem érvényesülnek.

A használatba adott földek szinte mindig politikaközeli vállalkozókhoz (nemritkán helyi politikusokhoz) kerülnek – úgy tudjuk, a KNP igazgatójánál is egy ilyen, összesen 2000 hektárnyi területet érintő földjuttatás verte ki a biztosítékot. Egy ekkora földdarabnál önmagában a területalapú uniós támogatás mintegy 120 millió forintot tesz ki évente, akkor is, ha a földterületen semmilyen gazdálkodási tevékenységet nem végeznek.

Értesüléseink szerint Boros Emil jelenleg szabadságon van, a vezetői teendőket átmenetileg Magyar Gábor igazgatóhelyettes látja el.

Közös megegyezéssel

Hétfőn rövid közleményben reagált a Kiskunsági Nemzeti Park lapunk cikkére. „Az igazgatói posztról nem feloldhatatlan szakmai nézetkülönbség miatt, hanem a földügyektől független okokból, közös megegyezéssel távozom. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja tudományos munkatársaként folytatom tovább munkásságomat. A jövőt tekintve Fazekas Sándor miniszter úrral egyetértésben kifogástalan szakmai kapcsolatom megmarad a tárcával és a nemzeti parkkal” – tartalmazza a Boros Emil igazgató által aláírt, de már a megbízott vezető, Magyar Gábor igazgatóhelyettes címéről érkezett közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.