Belénessy a jutalmát reklamálja

Magyarázatot kért a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumától Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda (MTI) korábbi elnöke, hogy az adható prémiumának miért csak a 65 százalékát kapta meg – derül ki a négy közszolgálati médiumot, vagyis az MTI-t, az MTV-t, a Duna TV-t és a Magyar Rádiót felügyelő közalapítvány jegyzőkönyveiből.

A jutalmakról júliusban döntött a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma, a prémium az előző évi munka értékelése alapján jár az első számú vezetőknek. A médiumok vezérigazgatói átlagosan bruttó 4,5-4,8 millió forintot kaptak. Az MTI vezérigazgatói posztjáról 2012 végén távozott Belénessy 4,8 millió, Medveczky Balázs (MTV) 4,5 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,8 millió, Dobos Menyhért (Duna TV) 4,8 millió forint prémiumot kapott. A vezérigazgatók munkaszerződése azt rögzíti, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén éves személyi alapbérük meghatározott százalékát kaphatják meg jutalomként.

A feltételek között szerepel például, hogy elvégezzék a közmédiarendszer átalakításával kapcsolatos feladatokat, készítsék el és tartsák be az intézmény üzleti tervét, az adott médiumot ne marasztalja el a médiahatóság, ne veszítsen sajtó-helyreigazítási pert, növelje a nézettséget/hallgatottságot. A négy intézményvezető közül tavaly még az MTI vezérigazgatója kereste a legtöbbet, havi bruttó 1,9 millió forintot, az adható prémiuma pedig az éves személyi alapbérének 33 százaléka volt. Azóta egységesítették a béreket, most mind a négy vezető bruttó 1,7 millió forintot keres, prémiumuk pedig a bér maximum 25 százaléka lehet.

Belénessy Csaba a Média Korrektúra konferencián
Belénessy Csaba a Média Korrektúra konferencián

Az egész éves munka értékelése alapján Belénessy a maximálisan adható prémium 65 százalékát kapta, a többiek 90-95 százalékot. Az ellenzéki pártok által delegált kurátorok nem támogatták a jutalmak kifizetését. A közalapítvány kuratóriuma szeptember 11-i ülésén osztották szét Belénessy levelét, amelynek lényegét – a jegyzőkönyv alapján – Balogh László elnök úgy foglalta össze, hogy ő vagy a kuratórium magyarázza meg, hogy a volt vezérigazgató „miért csak ennyi prémiumot kapott”.

A kuratórium egyik tagja szerint Belénessy levele azért is meglepő, mert „gáláns körülmények között távozott az MTI éléről”. Ezzel arra utalt, hogy 2012. december végén, amikor Belénessy nyugdíjba vonult, hathavi fizetésének megfelelő összeget, bruttó 11,4 millió forintot kapott. Ezután egy másik kurátor arra figyelmeztette a többieket, hogy minden ilyen adatszolgáltatás alkalmas lehet arra, hogy ezt bárki, akár még Belénessy is, egy bírósági eljárásban felhasználja.

Balogh is megdöbbenésének adott hangot a levéllel kapcsolatban, mert elmondása szerint a prémium megszavazása előtt személyesen tárgyalt Belénessyvel, és elmondta neki, hogy „mik a paraméterek és mik az okok. Csaba megköszönte a tájékoztatást. És amikor én felhívtam a döntés után, akkor még meg is köszönte, valljuk be, hogy még így is forintosítva ő kapta a legnagyobb prémiumot a négy zrt. vezérigazgatója közül” – mondta Balogh, és közölte, hogy válaszol az ominózus levélre. A vezérigazgatók prémiumfeltételeinek teljesítéséről a közszolgálati testület zárt ülésen tárgyalt, ezért a jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy Belénessy miért kapott 65 százaléknyi pénzt, a többiek pedig miért 90-95-öt.

A távirati iroda 2012-es éve azonban meglehetősen zaklatott volt. Az év közepén építették le csaknem véglegesen a 130 éves múltra visszatekintő nemzeti hírügynökséget. A távirati irodánál 49-en maradtak, 130 dolgozót pedig átvezényeltek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapba (MTVA). Első körben 2010 végén szűkítették az intézmény önállóságát, amikor átalakították a teljes közmédiarendszert, a korábbi négy intézmény, benne az MTI dolgozóit és vagyonát az MTVA-ban vonták össze.

Nagy botrány volt abból, hogy az MTI Hírcentrum által szakmailag felügyelt köztévés híradó a 2012. január 2-i több tízezres ellenzéki tüntetést olyan színben mutatta be, mintha azon alig vettek volna részt. A távirati irodának tavaly helyreigazítást kellett közölnie, miután május 2-án egy aznap készült blogoldal első bejegyzését szemlézte, s emiatt Ángyán József, a Fideszből azóta távozott egykori földművelésügyi államtitkár tiltakozását fejezte ki. A kuratórium szeptemberi ülésén Belénessyvel kapcsolatban még egy kérdést tettek fel, mégpedig azt, hogy nyugdíjba vonulása óta a közmédián belül kapott-e bármilyen megbízást vagy állást.

Balogh László erre úgy reagált, hogy megkérdezte az általuk felügyelt négy intézmény vezérigazgatóját, akik nemmel válaszoltak. Az egyik kurátor, Németh Vladimir ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ezt a kérdést feltették Böröcz Istvánnak, az MTVA vezérigazgatójának is (Böröcz jelenleg már a médiahatóságnál dolgozik – a szerk.). Németh Vladimir úgy emlékszik, hogy akkor Böröcz István „kibújt a válaszadás alól”. Lapunk megkereste az MTVA sajtóosztályát, hogy az alap foglalkoztatja-e Belénessyt vagy áll-e szerződéses kapcsolatban Belénessy tulajdonában álló céggel. Erre egyelőre nem kaptunk választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.