Az NKA átvétele nem aktuális

A botrány ezúttal elmaradt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) éves közgyűlésén, az Ajtósi Dürer sori Dürer Rendezvényházban.

A tavaly decemberihez képest, amikor közelharcra is sor került az ülésterembe bejutott, demonstráló és röplapokat szétszóró fiatal művészek és az akadémikusok között, az idei közgyűlés szinte unalmasan zajlott. Igaz, küzdelemre nem is igen kerülhetett volna sor, mert a rendezők úgy szervezték, hogy az érdeklődők és az újságírók egy külön teremben, kivetítőn figyelhették az eseményeket, bár aztán, látva a gyér érdeklődést, illetve a két terem közötti technikai kapcsolat hiányosságait, végül a sajtó is az akadémikusok közé vegyülhetett, s élőben követhette a napirendi pontokat.

A parlament október közepén, több hónapos halogatás után megszavazta, hogy az MMA tulajdonába kerüljön át a Műcsarnok, a Vigadó és a Budakeszi úti Hild-villa. A Műcsarnok esetében eldöntetlen volt mostanáig, hogy az MMA alapít-e egy új kezelő szervezetet, vagy átveszi az állam által felajánlott, a működtetést eddig is ellátó Műcsarnok Nonprofit Kft.-t. Most a közgyűlés elfogadta, hogy az elnök tárgyaljon a kft.-ről, s át is veszik, amennyiben azt az állam tehermentesíti.

Ezzel együtt megkapják az állam által a Műcsarnok üzemeltetésére biztosított forrásokat. Az MMA egyébként már jelenleg is 4,5 milliárd forint állami pénzzel gazdálkodik. A törvényben biztosított másik MMA-ingatlan, a Vigadó, 2014. március 14-én este kerül a műakadémia használatába, a tervek szerint a kulcsokat Orbán Viktor fogja átadni. Jelenleg még dolgoznak a felújításon.

Az itteni programokról annyi derült ki, hogy a legfelső két emeleten nagy Makovecz-kiállítás nyílik majd. Rákérdeztünk, várható-e az MMA további térfoglalása a kultúrában. Néhány hete ugyanis a HVG megszellőztette: elképzelhető, hogy hamarosan a Nemzeti Kulturális Alap által szétosztott milliárdok fölött is a műakadémia diszponálhat majd. „Nem foglalkozunk vele. Nem aktuális” – tudtuk meg Fekete György elnöktől. Az akadémia tagságát rohamléptekkel duzzasztják a kívánatos 250 főre. A májusi közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a levelező tagok január 1-jén automatikusan rendes tagokká lépnek elő, hogy a kívánt létszám mielőbb meglegyen.

Az elnök világossá tette: jelentkezéssel nem, csak meghívásra lehet valaki az akadémia tagja. Az ülésen tizenkilenc eddigi levelező tagot választottak állandóvá, köztük Turányi Gábor és Skardelli György építészt, Zsigmond Vilmos operatőrt, András Ferenc filmrendezőt, Oravecz Imre írót, Csíkszentmihályi Róbert szobrászt, Mécs Károly és Bánsági Ildikó színészt. Új levelező tagokat is választottak: többek közt Fekete Vince költőt, Cseke Péter színészt s némi meglepetésre Bukta Imre képzőművészt, aki tavaly a botrányosra sikeredett közgyűlés után kilépett az MMA-ból, utóbb azonban visszavételét kérte.

Szőcs Géza költő, miniszterelnöki főtanácsadó és Csáji Attila festőművész a közgyűlésen
Szőcs Géza költő, miniszterelnöki főtanácsadó és Csáji Attila festőművész a közgyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.