Kisvárdától Gyirmótig öntenek ki 21 milliárdot stadionprojektre

Újabb futballstadion-fejlesztési program koncepciójáról tárgyalt a kormány – értesült lapunk. A kabinet előtt lévő javaslat huszonhat létesítmény felújítását és kibővítését irányozza elő a 2016-ig terjedő időszakban. A projekt költsége több mint huszonegymilliárd forint lenne.

A legtöbb pénzt a Honvéd kaphatná, amelynek nyolcezer néző befogadására alkalmas stadionjára ötmilliárd forintot szánnak. Az NB I-es csapatok közül nem csupán a fővárosi klub örülhetne: a liga minden olyan résztvevője szerepel a kedvezményezettek sorában, amely eddig kimaradt az „osztásból”.

Az FTC és a Debrecen, valamint a Felcsút otthona hamarosan elkészül, szépül a Mezőkövesd miniarénája, s bejelentették már a szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a miskolci beruházást is. E projektek több tízmilliárdos forrást igényelnek, s akkor nem számoltunk a Puskás Ferenc stadion újjáépítésével, amely – a legóvatosabb becslések szerint is – több mint ötvenmilliárd forintba kerülhet.

A lista bővülhet most tovább – a többi közt – a pécsi (egymilliárd forintos ráfordítás), a kaposvári (800 millió) vagy a paksi létesítmény (800 millió) újjáépítésével. Érdekesség, hogy a két körben összesen 800 millió forinttal megtámogatott Mezőkövesd is számolhatna még extra 120 millió forinttal. Mi több, a másodosztály tagjainak is van okuk az örömre. Az élvonalbeli múlttal büszkélkedő klubok közül a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg és a Vasas egymilliárd forintot, a Békéscsaba 800 milliót kasszírozhat.

Ám különlegességek is fellelhetők a kormányzati lajstromban. A Cegléd, amelynek legutóbbi hazai mérkőzésére háromszázan látogattak ki, négyszázmillió forintból alakíthatná ki háromezres komplexumát. A Gyirmót, amely a tizennégyezres arénával „ellátott” Győr városrészének együttese, s amelynek hétvégi meccsére ugyancsak háromszázan voltak kíváncsiak, hatszázmilliót költhetne egy háromezres „ékszerdobozra”.

A sor végén a Kisvárda és a Szigetszentmiklós áll: e két együttes sporttelepének rekonstrukciójára százhúsz-százhúsz millió forintot terveztek be.

Nemzeti Stadionfejlesztési Program

A Népszabadság úgy tudja, nem csupán ezzel a „labdarúgóügyi” kérdéssel foglalkozik a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök alig két hete, az MTK százhuszonötödik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen jelentette be, hogy a kormány stratégiai megállapodást köt az úgynevezett kiemelt fővárosi klubokkal.

A vonatkozó rendeletből kiderült: az egyletek állami tulajdonban álló ingatlanokat kaphatnak vagyonkezelésbe. Az átadás előkészítésével megbízott miniszterek nem tétlenkedtek, mert már el is készült a beadvány, amelyből kiderül: az FTC népligeti centruma és az Albert Flórián stadion, az Újpest Szusza Ferencről elnevezett létesítménye, az MTK Hidegkuti Nándor nevét viselő pályája, illetve a Vasas Fáy utcai otthona kerülhet a klubok kezelésébe.

Ezzel még aligha ért véget a „sportos” döntések sora. Részint azért, mert az elöljárók további ingatlanok sorsáról dönthetnek. Részint azért, mert a kormány – az MTK mellett – további öt klubbal köt majd megállapodást, amelynek költségvetési következményei is lesznek. Már csak azért is, mert a kiválasztottak adósságát átvállalja az állam.

Arra a kérdésünkre továbbra sem kaptunk választ, hogy a tartozások kiegyenlítése vonatkozik-e az FTC labdarúgó-szakosztályát működtető cégre, amely az egyesület tulajdonában van. Viszont több felvetésre hamarosan feleletet kaphatunk: a budapesti egyletekkel kapcsolatos határozatok előkészítésére adott határidők hamarosan lejárnak, azaz a tervezetek a kormány elé kerülnek.

Ennek nyomán nem kizárt, hogy újabb milliárdos tételekkel gazdagodik a lista.

Nemzeti Stadionfejlesztési Program
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.