Piliscsabán marad a Pázmány

Régóta bajok vannak a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) épületeivel. Szuromi Szabolcs rektor azonban cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy a Piliscsabán működő bölcsészkar a fővárosba költözne. Igaz, a „budapesti jelenlétet” erősíteni akarják.

A piliscsabai egyetem összképének karakterét a Makovecz Imre tervei alapján készült központi előadótermi épület, a Stephaneum határozza meg. A jellegzetes látványt nyújtó létesítményben a nagy auditórium mellett különböző méretű előadótermek kapnak helyet, amelyek – Makovecz meghatározása szerint – mintha egy kisváros utcáin álló házak lennének. A mennyezet kiképzése pedig olyan, mintha lombok borulnának az utcák és a termek fölé.

A pogánynak tartott szimbólumok miatt bírálatok is érték az épületegyüttest. Nem egészen egy évvel halála előtt, 2011 januárjában Makovecz Imre erre utalva a Heti Válaszban közölte, hogy Erdő Péter bíborossal (a Pázmány korábbi rektorával) nem volt feszültségmentes a kapcsolata. Az építész ugyanebben az interjúban felidézte, mennyire fájdalmasan érintették az általa nagyra becsült Jelenits István piarista szerzetes, teológus-író szavai, aki „konkrétan azt mondta a gyerekeknek az egyetemen, hogy a Stephaneum ellenére azért még lehetnek keresztények”.

A hitbéli és ideológiai viták mellett más gondok is akadnak. A kritikák szerint az épületek – bármennyire tetszetősek is külsőre – funkcionálisan kevéssé felelnek meg a célnak. Fenntartásuk sok problémát okoz, rendszeresek a beázások. Az állagmegőrzés és a felújítás tetemes költségei mellett a rezsi is aránytalanul nagy kiadással jár.

A katolikus egyetem több kara Budapesten működik. A közelmúltban felröppent a hír, hogy a Piliscsabán lévő bölcsészkar is a fővárosba költözik. Szerkesztőségünkhöz is eljutottak ilyen információk, a HVG pedig azt írta, hogy értesülései szerint a bölcsészkar fokozatosan Budapestre készül telepedni, eladva emblematikus piliscsabai épületeit.

Szuromi Szabolcs azonban cáfol. Lapunknak adott válaszában a rektor nem tért ki az épületekkel kapcsolatos problémákra, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Budapestre történő költözésével kapcsolatosan az utóbbi időben több helyen megjelent találgatások alapvetően tévesek. A PPKE nem kívánja feladni a piliscsabai kampusz működtetését és az ott folyó képzést. Ilyen jellegű kezdeményezés sem az egyetem vezetése, sem az egyetemet fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről nem történt, és nincs is erre irányuló szándék”.

Másfelől tény – tette hozzá a rektor –, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan a bölcsészkar további szakokat kíván meghirdetni budapesti képzési helyszínnel „az egyes szakok iránt megmutatkozó igény és a versenyképesség javítása érdekében”. Szuromi Szabolcs közlése szerint a bölcsészkar képzési és kutatási stratégiájában hangsúlyosan szerepel azoknak a szakoknak a kiválasztása, amelyek tekintetében fontos a budapesti képzési helyszín igénybevétele, a megfelelő elhelyezés.

A rektor közölte: a több képzési helyszínen folyó tevékenység – beleértve a „budapesti jelenlét erősítését is” – nem értelmezhető úgy, hogy változott volna az egyetem bölcsészkarával, annak piliscsabai székhelyével kapcsolatos „vezetői és fenntartói álláspont”.

A Makovecz Imre által tervezett Stephaneum fenntartása sok problémával jár
A Makovecz Imre által tervezett Stephaneum fenntartása sok problémával jár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.