Indul a videotanár

„Volt tanítványai legendákat mesélnek óráiról. (…) Népszerűsége abban rejlett, hogy a legbonyolultabb kísérleteket is olyan nemes egyszerűséggel tudta elmondani, hogy azt még az iskolázatlan ember is megérthette” – ez olvasható Öveges József fizikusprofesszorról a Feltalaloink.hu oldalon.

A több mint harminc éve elhunyt tanár rajongói tábora ma is hatalmas, köszönhetően annak, hogy előadásait rögzítették a rádiózás és a televíziózás magyarországi hőskorában. Ha élne, előadásaival valószínűleg tele lenne a Videotanar.hu internetes oldal. A Videotanar.hu különleges projekt, amellyel a tanulás a szórakoztatásban kipróbált eszközökkel élvezetesebbé válhat, egyúttal nemzedékek számára is őrzi azokat a pedagógusokat, akik a gyerekek világához igazodó órákat tartanak. A portál révén ezek az előadások közkinccsé válhatnak, hiszen virtuális könyvtárba kerülnek. Így egy-egy nagyszerű tanár sem csak az emlékezetben él tovább, hiszen órái bárki számára elérhetővé válhatnak.

– A technológia most jutott el arra a szintre, hogy létrehozhassuk ezt a hatalmas adatbázist. Várjuk a tanárok jelentkezését, akik az oldalra feltölthetik megtartott óráikat. A felvétel készülhet kézi kamerával vagy akár telefonnal is, nem a video minősége, hanem a tartalma a lényeg. Az, hogy a rögzített óra illeszkedjék a Nemzeti alaptanterv fejezeteihez, és ne legyen 15 percnél hosszabb – magyarázza Csetényi Csaba üzletember, a projekt életre hívója, akitől azt is megtudjuk, hogy az a tanár, akinek az órája – egy lektorálási szűrő után – valamely tantárgyból, fizikából például, első alkalommal felkerül az oldalra, tízenötezer forintot, minden további felvétellel pedig ötezer forintot kap. És hogy mi motiválja a vállalkozót?

– Munkaadóként nap mint nap szembesülök azzal, hogy éppen azt nem tanulják meg az iskolában a diákok, amivel a munkaerőpiacon a legsikeresebbek lehetnek: az oktatási rendszer fokozatosan kiöli belőlük a kreativitást – mondja Csetényi, aki szerint az oktatás nem úgy működik a fejlett országokban, ahogy Magyarországon: arrafelé azt, amit könyvből meg lehet tanulni, azt otthon sajátítja el a diák. A tanóra akkor minőségi, ha a tanár nem egyszerűen „leadja” az anyagot, hanem kísérletezik, bevonja a gyerekeket, csoportban dolgoztat.

 – Egy jó tanár óráján részt venni élmény. Hiszek abban, hogy Magyarországon nagyon sok jó tanár van. De az pocsékolás, hogy ezeknek a pedagógusoknak az órái 30 diákot érnek el, és megmaradnak a négy fal között. A Videotanar. hu segítségével viszont közkinccsé válhat egy-egy jó óra. A technológia olcsó, ma már szinte mindenkinek van a telefonján videofelvevő, az Indavideo ingyen van, a webes felület és az alkalmazások megvannak – magyarázza.

A feltöltést egyszerűsíti az oldal átlátható struktúrája. Minden, ami a Nemzeti alaptantervben meghatározott tudásként benne van, külön kategóriát kap. Ezen címkék alatt olvashatók a tantárgyakként fejezetekre bontott tudástartalmak. A beküldött tanórákat olyan tanárok lektorálják, akik amellett, hogy szenvedéllyel szeretnek tanítani, a XXI. század technikai eszközeivel viszik közelebb a tudást a diákokhoz. A lektoráló tanárok tagjai a Tanarblog.hu oldalnak, amely az utóbbi hetekben azért aratott nagy sikert az internetes közösségekben, mert megmutatta, hogy a XIX. századi költők munkásságát közel lehet vinni 17 éves fiatalokhoz. Úgy például, hogy a diákok Facebook-profilt készítenek Petőfi Sándornak. A Videotanar.hu-ra feltöltött tanórák ingyenesen megtekinthetők.

Csetényi szerint az internet valójában demokratizálja a tudást, hiszen a legjobb iskola tanárának matekórája akár Borsodban is elérhetővé válik. Az oldalra, ahol számos nyeremény és verseny várja az iskolákat, december elsejétől lehet az órákat feltölteni. – Álmaimban az is megjelenik, hogy egy diák a dolgozat előtti szünetben csatlakozik az oldalra, letölti azt az öt percet, ami például a kovalens kötésről szól, és összeáll a fejében a tudás – teszi hozzá Csetényi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.