Fideszes induló szélsőjobbos kottából?

Kuruc.infós rágalmakkal teli szórólapok a szabolcsi 6-os számú választókerületben. Helmeczy László, egykori megyei Fidesz-elnök feljelentése szerint a jelenlegi fideszes képviselő terjeszti róla, hogy "autócsempész, sorozatgyilkos, az ukrán és az orosz maffia helytartója, korrupt, törvényszegő gazember".

Meglepő eredményre vezetett az a több mint száz fő részvételével zajlott fideszes választókerületi ülés, amit a párt november 6-án tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton. A településen a nyírbátori székhelyű, 6-os számú választókerület Fidesz-tagsága azért jött össze, hogy szavazzon a párt 2014-es parlamenti választáson indítandó jelöltjéről.

Persze, a gyűlés következménye nem a megválasztott jelölt személye miatt érdekes, elvégre a tagság csak egyetlen politikusra szavazhatott: Simon Miklós nyírbogáti polgármesterre, a térség jelenlegi képviselőjére. A nyírbogáti összejövetel különlegessége az, hogy az ott történtek miatt Helmeczy László ügyvéd, a 6-os választókerület Együtt–PM színeiben induló jelöltje Simon Miklós ellen „nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó, aljas indokból elkövetett rágalmazás” miatt feljelentést tett, és indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Helmeczy szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz a választási kampányban olyan hadiindulót játszik majd, amelynek kottáját a Kuruc.info írja. Az a tény, hogy Helmeczy nem ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, arra enged következtetni, szilárd bizonyítékokkal rendelkezik. Elmondása szerint a bizonyítékok összegyűjtése a nyomozó hatóság feladata lesz, de hogy megkönnyítse a rendőrök munkáját, maga is összeszedett már jó néhány anyagot. Először is birtokában van az a színes nyomtatású, A5-ös formátumú, négyoldalas, impresszum nélküli kiadvány, amelyből az elmúlt hetekben több száz darabot szórtak ki ingyenesen Nyírbátorban és Nyíregyházán. A Bátor próbálkozás című szóróanyag második oldalán egyebek mellett ez olvasható: „Autócsempész, sorozatgyilkos, az ukrán és az orosz maffia helytartója, korrupt, törvényszegő gazember, mindennek tetejébe pedig ügyvéd, ki az? Kevesen tudják a helyes választ: pedig az nem más, mint Helmeczy László!”

Az idézett szöveg a Kuruc.info egyik 2008-as cikkéből való, amely e blikkfangos címet viseli: „Hasfelmetsző Jacket is lepipálja Helmeczy László, a szabolcsi rém”. A Lányi Péter álnéven írt cikk mögött Helmeczy szerint egy olyan III/III-as állambiztonsági tiszt áll szerzőként, aki ellen még a rendszerváltás előtt ellenzéki ügyvédként Helmeczy pert mert vállalni, és e pert meg is nyerte. S hogy mi köze ennek a kiadványnak (amelynek készítője egyelőre ismeretlen) a Fidesz említett nyírbogáti gyűléséhez?

Helmeczy László szerint az, hogy az ülésen szétosztottak egy A5-ös formátumú, fekete-fehér szórólapot, amelynek bevezetője így hangzik: „Autócsempész, sorozatgyilkos, az ukrán és az orosz maffia helytartója, korrupt, törvényszegő gazember, mindennek tetejébe pedig ügyvéd, ki az? Kevesen tudják a helyes választ: pedig az nem más, mint Helmeczy László!” Állítása szerint ennek alapján alapos a gyanú, hogy a Bátor próbálkozás címet viselő lejárató szórólap mögött Simon Miklós és a Fidesz áll. Szerinte ennek tényét azok a fotók igazolják, amelyeket Simon töltött fel a Facebook-oldalára a gyűlésről. E posztban cikkünk megírásakor öt fotó volt látható, és az egyiken a közönség egyik tagja mellett valóban világosan kivehető egy olyan papírlap, amelynek alakja, mérete, színe megegyezik azokkal a kiosztott szórólapokkal, amelyekből több példányt fideszesek az ülés után már másnap eljuttattak Helmeczyhez – olyan fideszesek, akiket úgy tizenöt éve az akkor még fideszes megyei elnök Helmeczy alatt vettek fel a pártba. Nem mellékesen e fotók egyikén Simon Miklós egy kivetítő vászon előtt áll, azon pedig egy grafikát látni, amelyet a Gordon élete című, Bajnai Gordon volt kormányfőt, az Együtt–PM vezetőjét lejárató honlapról töltöttek le. Ennek az volt az oka, hogy az összejövetelen a Fidesz nem csupán jelöltet állított, hanem az ellenfeleket is bemutatta.

De miért vetítik ki Bajnai arcképét, miért „libáznak” és „elmúltnyócéveznek”, miért beszélnek Helmeczyről a Fidesz jelöltállító gyűlésén? A válasz valahol ott keresendő, hogy a Fidesz a jövő évi választást a saját tagsága előtt ismét úgy próbálja beállítani, mintha élet-halál harc következne. Simon Miklós esetében persze valóban fontos, hogy megmaradjon a mandátumával együtt járó mentesség, mert egy jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt indult büntetőügyben mentessége elveszítése esetén a felfüggesztett ügyet folytatni kellene.

Az ügyről Simon Miklós azt mondta: neki és pártjának a Helmeczy által emlegetett szórólapokhoz, kiadványokhoz nincs közük. Hogy ez igaz-e, a hatóságok majd kiderítik, ha egyáltalán nyomozást indítanak. Az viszont tény, hogy a szóban forgó Fidesz-gyűlésen egy másik szórólapot bizonyosan terjesztettek: egy olyan prevenciós kiadványt, amely az egészség megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Ebből a szórólapból összesen háromszázat vittek a gyűlésre, s ki is osztottak belőle majdnem százötvenet.

Aljas indokból elkövetett rágalmazás miatt tett feljelentést Helmeczy László, az Együtt–PM jelöltje
Aljas indokból elkövetett rágalmazás miatt tett feljelentést Helmeczy László, az Együtt–PM jelöltje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.