Főváros: Ötvenmilliós ügyvédi díj

Nettó ötvenmillió forint alapdíj, illetve óránként nettó 33 ezer forint fejében képviseli a fővárost a 4-es metróhoz kapcsolódó perekben a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda. A jogászcsapatot nem sokkal a 2010-es választásokat követően bízta meg jogi képviselettel Kocsis István, a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. akkori vezérigazgatója.

A megbízási jogviszony első sorban a 4-es metró beruházásához kötődő vállalkozói és megbízói követelések kezelésével, döntőbizottsági eljárásokkal kapcsolatos ügyekre vonatkozik, illetve az ezek folyományaként különböző bíróságokon indult peres ügyek vitelére. Beleértve a francia bíróság előtt lezajlott Alstom-pert, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett választott bíróságon indult 16 és a Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban lévő két kártérítési pert.

A 4-es vonalra metrókocsikat szállító Alstom Transporttal továbbra is perben áll a főváros. A BKV bízik a győzelemben. Elégedett a lezárt ügyekkel is. Az Átlátszó.hu-t tájékoztatva elmondták, milliárdok folytak be az Alstom és a BAMCO bankgarancia-lehívásából, jelentősen mérsékelték a kivitelező BAMCO és a biztosítóberendezéseket szállító Siemens követeléseit is.

Az ügyvédi tevékenység nem tartozik a közbeszerzési kötelezettség alá, így tetszés szerint fogadhatók fel jogi képviselők. Az ügyvédi munkadíj szintén szabadáras, az ügy bonyolultságától a perértéken át sok mindentől függ. A kirendelt ügyvédek 3000 forintot kapnak óránként, a perképviseletért szokványos ügyekben 8000–20 000 forintot kérnek a jogászok.

A díj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete értelmében százmillió forint felett maximum a pertárgy értékének egy százalékát. Perenyeiék két ezreléket kértek, igaz, százmilliárdot meghaladó követelésről volt szó. A BKV azonban megnyugtat mindenkit: a 4-es metróhoz kapcsolódó perekben való képviseletért számított ügyvédi díjat a BKV a projektköltségek között elszámolja.

De akad más megbízás is a közlekedési cégtől. Általános jogi tanácsadás címén tavaly, illetve idén összesen nettó 5,4 milliót, a Hagyó-ügyben való képviseletért nettó kétmilliót, a Siemensszel folyamatban lévő per okán havi nettó 600 ezer forintot, a lezáratlan Alstom-perben való közreműködésért átlagosan havi nettó hárommilliót fizetnek Perenyei irodájának. A BKV ehhez kapcsolódva hangsúlyozza, hogy a per tárgya 8,1 milliárd. Az ügyvédi iroda társirodákat is bevon a munkába, 8–16 fő dolgozik az ügyeken.

„Perenyei Tamás régi bútordarab...” – mondta róla egykor Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság első Orbán-kormány idején volt kisgazda elnöke annak kapcsán, hogy 2000-ben a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezték ki a tárca főosztályvezetőjeként dolgozó jogászt. Mádl Ferenc köztársasági elnök Perenyei ezredest 2001-ben vezérőrnaggyá léptette elő. A jogász 2004-ben tűnt fel ismét: jogosulatlan adatgyűjtés miatt feljelentette Keller László közpénzügyi államtitkárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.