Alkotmányos költés - Titkos közbeszerzés

Százhúszmillió forintjába került az adófizetőknek, hogy 2011-ben helyet csináltak a testület parlament által megválasztott öt új tagjának az Alkotmánybíróságon.

A Balsai István, Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybíró munkafeltételeinek megteremtését szolgáló, nem nyilvánosan végrehajtott vásárlásokkal tucatnyi, ismeretlen szempontok alapján, szokásos közbeszerzési eljárás nélkül kiválasztott vállalkozást juttattak megrendeléshez. Az elköltött milliókból jutott szellőztetett bőrüléses luxusautókra és irodáik kialakítására.

Az Alkotmánybíróság csupán egyike azoknak az állami szervezeteknek, amelyek a 2010-es kormányváltás óta az Országgyűlés bizottságainak jóváhagyásával kikerülhették a közbeszerzési törvény szabályainak alkalmazását. A Népszabadság minden nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva titkolózót megkérdezett: kitől, mennyiért és mit vásárolt? Javára legyen mondva, elsőként érdemben az Alkotmánybíróság válaszolt. Szerződéseiből kiderült, a szervezet két beszerzési csomagban 166 millió forintot költött, igaz, engedélye 192 millió felhasználására volt.

Első mentesítési kérelmükkel 2011 augusztusában keresték meg a nemzetbiztonsági bizottságot. Arra hivatkoztak, hogy az alkotmánybírák létszámának tizenegyről tizenöt főre emelése miatt venniük kell ezt-azt. És miután az új bírák szeptember 1-jén hivatalba lépnek, a kormány viszont csak augusztus 3-i ülésén adott pénzt a beszerzésekre, „az idő rövidsége miatt közbeszerzési eljárások lebonyolítására nem volt lehetőség”.

A bizottság augusztus 9-i jóváhagyása nyomán az Alkotmánybíróság augusztus 15-i dátummal öt Volvo S80-as személygépkocsit vásárolt nagyjából 50 millió forintért. Kettőt az Ivanics Kft. Budapesttől vettek. Egy D3-as Summum-felszereltségű kaszpikék metált 2,4 millió forint kedvezménnyel 10,5 millióért, 310 ezer forintos szellőztetett bézs-fekete bőrkárpittal, 135 ezer forintos „modern fabetéttel”.

Egy másik 136 lóerős, kétliteres dízelt 1,815 milliós kedvezmény mellett 8,19 millió forintért, 215 ezer forintra számlázott zafírfekete metál fényezéssel, 175 ezer forintos 17 colos könnyűfém kerekekkel. A többi bírói autó a Volvo Autó Hungária Kft.-től jött. Egy S80 D3-as több mint másfél milliós árengedménnyel 9,5 millióért, 205 ezer forintos kaszpikék gyöngyház metál fényezéssel, 520 ezer forintos hatfokozatú automata váltóval, 270 ezres téli csomaggal. És bizonyára takarékossági megfontolásból két bírónak használt autóval kellett beérnie.

Nem tudni, kinek a szemét szúrták ki például azzal a mintegy 20 ezer kilométert futott zafírfekete metál kocsival, amely a legdrágább volt a beszerzett flottában. Az Alkotmánybíróság 11,99 millió forintot fizetett érte. A 2011 júniusában forgalomba helyezett, máris tízezer kilométert futott S80-asért pedig 9,99 millió forintot adtak. És ha már autók voltak, kellett rájuk téli gumi is. A húsz gumiköpenyt 790 ezer forintért Vecsésen, a Válóczy Gumiszerviz Kft.-től vásárolták szeptember végén. Hogy miért nem a környékről rendeltek, az titok.

A bíróknak azonban nem csak autókra volt szükségük. Irodáikban és az általuk használt helyiségekben Szakács József egyéni vállalkozó végezte el az asztalosmunkákat 2011. július közepe és szeptember eleje között. Hét szerződése nyomán több mint 32 millió forintot számlázott ki. További 20,9 millióért a Galcon Kft. festett irodát, parkettázott, alakított ki alagsori garázst, végzett szakipari munkákat, felújításokat. Ebbe a csomagba azonban a számítógépes csatlakozók, konnektorok felszerelése nem fért bele, a feladat az ICT Bt.-re maradt valamivel több mint egymillió forint értékben.

A CLH Kft. 906 ezerért szállított klímákat. Az Alkotmánybíróság 2011-ben bevásárolt, de maradt 2012-re is, amit közbeszerzés nélkül vett meg. Tavaly így újabb személygépkocsi-beszerzés „vált szükségessé”, bizottsági felmentéssel közbeszerzés nélkül négy autót vettek. Használt járművekről itt már szó sem volt, a Volvo Autó Hungária 46,5 millió forintért szállított.

A bírói flotta erősítésére érkezett egy S80 D4-es 2,5 milliós egyedi kedvezmény mellett 11,5 millió forintért, 835 ezer forintos biztonsági csomaggal, 315 ezer forintba kerülő szellőztetett bőrkárpittal, 295 ezerért mért elektromos üveg billenő tolótetővel. De a bírók kényelme érdekében szolgálatba állt egy 2,1 milliós flottakedvezmény mellett is 12,27 milliós árú S80 D5 AWD automata, 200 ezres, elektromosan állítható vezetőüléssel és két S80 D4 1,9 milliós „egyedi flottakedvezménnyel” 11,35 millióra mérsékelt áron.

Az Alkotmánybíróság parkolója. Egyes Volvóknál a fabetét, másoknál a könnyűfém kerék volt az extra
Az Alkotmánybíróság parkolója. Egyes Volvóknál a fabetét, másoknál a könnyűfém kerék volt az extra FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.