Csaknem üresen nyit a Bálna

– Sérelmeik orvoslása meghaladja törvényes lehetőségeinket, elvégre nemzeti vagyonnal gazdálkodunk –válaszolta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke a budapesti Városházánál demonstráló Bálna (korábbi nevén CET) alvállalkozóinak. Igaz, nem a saját hangján. A főváros válaszát ugyanis a sajtóosztály munkatársa olvasta fel.

A szöveg kimérten udvarias volt, de kétséget sem hagyott afelől, hogy a fővárosi önkormányzat egyetlen petákot sem kíván visszaadni az 1,2 milliárd forintból. A városvezetők a beruházóhoz irányították a tüntetőket, és azt javasolták, hogy demonstráció helyett lépjenek jogi útra.

A 3,954 millió eurós bankgaranciát öt cég (a Bohn Kft., az Épszerk Pannónia Invest Kft., az Otis Kft. és a Hopferwieser Kft., valamint az IGN Zrt.) „dobta össze” a beruházó Porto Investment Hungary Kft. helyett a szolgáltatási szerződés megkötésekor. A jól teljesítési garanciát a hibás teljesítésből eredő szerződéses kockázatok minimalizálása érdekében hívta le a fővárosi önkormányzat –magyarázta később Bagdy Gábor. Az önkormányzat törvényességi felügyeletével megbízott fővárosi kormányhivatal állásfoglalása szerint a főpolgármester-helyettes nem dönthetett volna egymaga kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról. Indokolatlannak és jogellenesnek tartotta a lépést a generálkivitelező, illetve egyik alvállalkozója, valamint a fejlesztő is, ezért keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságon az önkormányzat ellen. Többszörös fellebbezés után a Kúria idén tavasszal hirdetett ítéletet az ügyben, miszerint a Porto megszegte a CET-beruházás szolgáltatási szerződését, ezért a fővárosi önkormányzat jogosan hívta le a teljes összeget. Így az alvállalkozók számára a jogi út aligha járható. Legalábbis a fővárossal szemben.

Lehet, hogy mindez jogszerű, de semmiképpen sem igazságos – érvelnek az együttesen több száz munkavállalót foglalkoztató alvállalkozók. Szerintük ők jó munkát végeztek, amit az bizonyít, hogy a főváros pénteken készül átadni az épületet. A városvezetés ezt erősen vitatja, többször is hangoztatva a hibás kivitelezésből fakadó nagy összegű javítást. A generálkivitelező követelését viszont végül 95 százalékos áron (2,7 millió euróért) vásárolták meg. Szeptemberben újabb 1,32 milliárd forintot szavaztak meg az épület kivitelezésére. Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nyilvános pályázatok nélkül költik majd el a pénzt.

A főváros időközben a Portóval is megalkudott. A főpolgármester által csak máltai offshore cégként emlegetett beruházó 6,5 millió eurót kapott a lelépésért. Cserébe lemondott minden további követeléséről. Így arról is, hogy visszaszerzi az alvállalkozók által összeadott pénzt.

A perek és peren kívüli alkuk végén így éppen azok maradtak hoppon, akik felépítették a Bálnát. Hiába hirdetett ítéletet több bíróság is, az igazságszolgáltatás még várat magára – állítja az alvállalkozókat képviselő Kanász István. Az érintett cégek már korábban bejelentették: ha ügyük a megnyitóig sem oldódik meg, akkor ott is demonstrálnak majd. Most már bizonyos: ők is részt vesznek a pénteki rendezvényen.

Ha megtartják egyáltalán. A hivatalos verzió szerint a halottak napjára való tekintettel halasztották a múlt hétről holnapra az eseményt. Mások szerint azért húzzák az időt, hogy legyen mit megnyitni. Az épületbe átvezényelt két fővárosi cég közül a Budapest Galéria nagyszabású kiállítása például csak a jövő héten nyílik meg hivatalosan. A júniusi bérlői pályázatra összesen 16 ajánlat érkezett a kiadható terület harmadára. Ám ezekből se lett maradéktalanul szerződés. Így a betérőknek egyelőre három vendéglátó-ipari egységgel, illetve a pincébe költöztetett ócska- és biopiaccal kell beérniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.